logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zodiak DSS 401 - ciche odtwarzanie z komputera przez DIN na minijack

Godzilla 31 Sie 2007 21:30 1831 6
REKLAMA
  • #1 4237368
    Godzilla
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam mam problem z zodiakiem dss 401. Radio gra normalnie. Problem pojawia sie jak chce podłaczyć zewnętrzne źródło (komputer). Jak podłączam komputer kablem (DIN na minijack) pod obojętnie które wejście zewnętrzne w zodiaku to robiąc w komputerze na max. głośność i w zodiaku również na max. głośność to muzyke słuchac bardzo cichutko. Powiedzcie mi co to może być? XCzy jest to wina kabla czy może zodiaka. Dodam jeszcze że przełączając na różne źródła w zodiaku (radio, mag, inne) tam gdzie jest poziom zawsze świeci się jedna dioda. Proszę o pomoc. Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #2 4237419
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4237437
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Ja bym najpierw sprawdził przewód połączeniowy (DIN-Jack),może mieć zwarcie lub być niewłaściwie połączony.Tu masz rozpiskę co i jak. http://serwis-tv.com/scart.html
  • REKLAMA
  • #4 4237440
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4237889
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    toomasz napisał:
    Witam
    Sprawdź tranzystory przedwzmacniacza, moze tam gdzies lezy problem, lub jakies kondensatory elektrolityczne.
    Pozdrawiam
    Co za porada?Chyba autor zaznaczył że na tunerze ZODIAKA jest OK więc uzasadnij swoją poradę!
  • #6 4252545
    Tomas20
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Zgadzam się z Piotrem Majstersztykiem, sprawdź jeszcze czy nie masz zimnych lutów na gniazdach Din.
  • #7 4277297
    Godzilla
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    witam, okazało sie że kabel DIN-minijack jest walnięty. Kupiłem nowy kabel i dźwięk się pojawił, ale wyskoczył następny problem. W prawym kanale jak się zrobi głośniej (nawet poprzez winampa - nie ruszając pokrętła od głośności) to słychać cicho muzykę zagłuszaną poprzez głośne"pierdzenie". W lewym kanale wszystko jest OK. Bezpieczniki wszystkie są dobre bo sprawdzałem. Jak podłączyłem za pierwszym razem dobry kabel Din-minijack to na początku było dobrze ale jak zrobiłem głośniej to pojawiło sie to "pierdzenie" i tak jest do teraz. Prosze o jakies propozycje i sugestie. Pozdrawiam:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza Zodiak DSS 401, który odtwarza radio poprawnie, lecz przy podłączeniu zewnętrznego źródła dźwięku (komputer) kablem DIN na minijack dźwięk jest bardzo cichy nawet przy maksymalnej głośności na obu urządzeniach. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony kabel lub niewłaściwe połączenie przewodów w przejściówce (np. błędne przypisanie pinów DIN do minijack). Sugerowano również sprawdzenie tranzystorów przedwzmacniacza, kondensatorów elektrolitycznych oraz zimnych lutów na gniazdach DIN. Po wymianie kabla na nowy pojawił się nowy problem – w prawym kanale przy zwiększaniu głośności słychać zakłócenia („pierdzenie”), podczas gdy lewy kanał działa poprawnie. Bezpieczniki zostały sprawdzone i są sprawne. Problem może wskazywać na uszkodzenie wzmacniacza lub elementów toru audio w prawym kanale.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA