to jest normalne ze jak podłaczysz jeden głośnik a drugiego nie to bedziesz mógł na potencjometrze dać wiecej (jak ty to nazywasz "odkręcić") 2 kolumny potrzebują wiecej mocy niż jedna.
w przypadku 2 kolumn z przetwornicy (przepraszam z zasilacza) pobierana jest większa moc i wtedy zabezpieczenie wybija.
Mam ten sam problem z Pioneer em A-6 i też próbuje dociec o co w tym chodzi.
Ja zauważyłem jeszcze ze przy większym basie odcina wcześniej, ale w sumie z tego też nic nie wynika bo zeby wygenerować niski ton trzeba podać więcej mocy, czyli kółko sie zamyka i znowu ten sam wniosek. Wzmacniacz przy większym zapotrzebowaniu na moc odcina głośniki, kiedy impuls słabnie głośniki sie włanczają i przekaźnik znowu łapie.
Mam dopiero parę dni ten wzmacniacz i dopiero zaczynam badać tę usterkę.
Dodano po 14 [minuty]:
Tremolo napisał:
Jedno pytanie?
Czy po wpięciu jednego gosnika 8om na tej samej godzinie galki załącza się przekaxnik czy troszkę póxniej?
naturalnie że przekaźnik nie bedzie załączał sie na tej samej godzinie... większy opór mniejsza moc, wiec nie wiem w ogóle po co to pytanie, nic nowego nie wnosi.
coś jest nie tak z zabezpieczeniem, jestem początkujący i niezbyt wiem jak dokładnie te zabezpieczenie działa, w sęsie, czy ono działa samodzielnie,czy są jakieś elementy je wysterowujące? Bo jeśli są elementy, to trzeba by szukać przyczyny w ich uszkodzeniu.
Aktualnie nie mam dostępu do wzmacniacza ale jak tylko bede miał to zpisze sobie oznaczenie i poczytam troche wiecej.
Apropo obchodzenia zabezpieczeń.... zabezpieczenia są po to żeby działały...