logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop KR7010 - jak naprawić brak synchronizacji przebiegu?

dj_john 01 Wrz 2007 23:20 1638 3
REKLAMA
  • #1 4241359
    dj_john
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam!
    Posiadam taki oscyloskop ale ma on wadę, mianowicie generator podstawy czasu pracuje, ale kręcenie "poziomem wyzwalania" nic nie daje, przebieg oglądany nie zatrzymuje się. Nie jest to kwestia przypadku, sprawdziłem przy wielu napięciach i częstotliwościach.
    Schemat dostępny na elektrodzie jest całkowicie nieczytelny. Nie wiem co z tym fantem zrobić, naprawić ot tak z biegu ciężko, czy przyjdzie go zezłomować ?
  • REKLAMA
  • #2 4242129
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    podstawowe pytanie: a masz prawidłowo wybrane źródło synchronizacji?
    Ten typ oscyloskopu (dobrze mi znany) ma rozbudowane możliwości wyboru przebiegu źródła synchronizacji (m. in. wewnętrzną i zewnętrzną) i przy nieprawidłowym wyborze taki objaw wcale mnie nie dziwi.
    Polecam przeczytać dokładnie przynajmniej Instrukcję Użytkowania tego oscyloskopu.
    Ja niestety, na pamięć więcej nie napiszę, ponieważ z tym modelem oscyloskopu miałem ostatnio do czynienia trzy lata wstecz, więc bez "widzenia pacjenta" i braku dostępu do DTR nie dam rady.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4242178
    dj_john
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    oczywiście, nie jestem początkujący... po prostu oscyloskop nie działa..... nie ma reakcji na wyzwalanie zboczem narastającym czy opadającym... nie mam schematu a bez niego nie chce nawet tam grzebać .
  • #4 4242211
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    dj_john napisał:
    oczywiście, nie jestem początkujący... po prostu oscyloskop nie działa..... nie ma reakcji na wyzwalanie zboczem narastającym czy opadającym...

taaa... a o wyborze źródła synchronizacji i o kształcie oglądanego przebiegu ani słowa.
    Skoro autorytatywnie napisałeś (i skąd ja to znam?): ..."oscyloskop nie działa..." i nie chcesz dokładnie opisać jak masz ustawione to radź sobie sam...

dj_john napisał:
    nie mam schematu a bez niego nie chce nawet tam grzebać .

I bardzo dobrze, ponieważ, co widzę, możesz ten oscyloskop zepsuć w sposób niedający się już naprawić.

Quarz
REKLAMA