Witam!
Wanna ultradźwiękowa raczej tu niepomoże gdyż sam posiadam taką wanne i płyn wewnętrzny.
Ja proponowałbym jednak inny pewny sposób choć jest trochę dłubania
Otóż wyjmij z drukarki głowicę i z koszyka oczywiście pojemniki z tuszami.
Z boku pojemnika z głowicą na elektronice zobaczysz takie cztery "cypelki" które trzymają element metalowy (głowica) z plastikiem (koszyk na tusze), następnie trzeba te cztery "cypelki" odłamać po odłamaniu część metalowa odejdzie od koszyka i będziesz miał dwa elementy 1.sama głowica, 2.koszyk na tusze.
UWAGA! Jest tam taka malutka gumowa uszczelka!
Następnie należy bardzo dokładnie umyć pod ciepłą wodą miękkim pędzelkiem szczelinki w których jest przepływ tuszu z pojemników, ja dodatkowo jeszcze przedmuchiwałem wszelkie kanaliki sprężonym powietrzem aby sprawdzić ich drożność. Po takim dokładnym czyszczeniu należy złożyć tą głowicę do stanu w jakim była oczywiście tych "cypelków" nie da się przywrócić ale ja delikatnie skleiłem kropelką
Po złożeniu zwróć uwagę na to żeby element elektroniczny nie był mokry i czy napewno wysechł klej.
Załóż najlepiej nowe pojemniki lub doładuj stare żeby poziom tuszu był wysoki i wykonaj opcję dokładnego czyszczenia głowicy z 7 - 10 razy (jest to monotonne) i wydrukuj stronę testową drukarki. Jeżeli są jakieś nadal niedociągnięcia to nadal trzeba dokonać dokładnego czyszczenia, jeżeli by jednak nie przynosiło rezultatu to....
Jest to efekt 100% zakładając że elektronika głowicy była dobra, czyli przed rozebraniem drukowała puste kartki.
Ja w ten oto sposób naprawiłem po 2 letniej leżeniu na szafie moją S400, po prostu wkurzyłem się na nią bo był mi niepotrzebny grat i zrobiłem dokładnie tak jak zamieściłem opis, co prawda gdzieś to też przeczytałem i nawet być może na elektrodzie
Daj znać co i jak, jakieś wątpliwości itd.
Dodano po 1 [minuty]: A jeśli chodzi o cenę głowicy - to nie ma sensu bo kosztuje około 130zł, jeżeli się ją jeszcze znajdzie. Lepiej zainwestować w drugą drukarkę - lepsza, szybsza i.... na gwarancji
Pozdr.