logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odetkać zatkane dysze w drukarce Canon s200x?

merenu 02 Wrz 2007 16:21 4242 3
REKLAMA
  • #1 4243133
    merenu
    Poziom 2  
    Wiem, ze jest duzo takich tematów, patrzyłem w obcji Szukaj :D . Moja plujak (canon s200x) ma zapchana dysze, ok. miesiaca juz nią nie drukowałem. Od 2 dni próbuje przetkac dysze. Wkłądałem jak (tylko ta cześć co pluje tuszem) ldo gorącej wody, spitytusu. Wlewałem spirywus do tych siatek przez które płynie tusz z cartidza i nic czasem sie jkais kolor przebije ale pusto.

Znam te sposoby z wkładaniem do wody dyszy itp. moze jest jeszcze cos czego nie zrobiłem:?:
  • REKLAMA
  • #2 4248346
    lesmir
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Myjka ultradżwiękowa + płyn do udrażniania wewnętrznego, ale w Twoim przypadku lepiej i taniej kupić nową głowicę.
    Najczęściej tego typu głowice rzadko udaje się uratować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4251885
    Milus_24
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam!
    Wanna ultradźwiękowa raczej tu niepomoże gdyż sam posiadam taką wanne i płyn wewnętrzny.
    Ja proponowałbym jednak inny pewny sposób choć jest trochę dłubania :D
    Otóż wyjmij z drukarki głowicę i z koszyka oczywiście pojemniki z tuszami.
    Z boku pojemnika z głowicą na elektronice zobaczysz takie cztery "cypelki" które trzymają element metalowy (głowica) z plastikiem (koszyk na tusze), następnie trzeba te cztery "cypelki" odłamać po odłamaniu część metalowa odejdzie od koszyka i będziesz miał dwa elementy 1.sama głowica, 2.koszyk na tusze.
    UWAGA! Jest tam taka malutka gumowa uszczelka!
    Następnie należy bardzo dokładnie umyć pod ciepłą wodą miękkim pędzelkiem szczelinki w których jest przepływ tuszu z pojemników, ja dodatkowo jeszcze przedmuchiwałem wszelkie kanaliki sprężonym powietrzem aby sprawdzić ich drożność. Po takim dokładnym czyszczeniu należy złożyć tą głowicę do stanu w jakim była oczywiście tych "cypelków" nie da się przywrócić ale ja delikatnie skleiłem kropelką :D
    Po złożeniu zwróć uwagę na to żeby element elektroniczny nie był mokry i czy napewno wysechł klej.
    Załóż najlepiej nowe pojemniki lub doładuj stare żeby poziom tuszu był wysoki i wykonaj opcję dokładnego czyszczenia głowicy z 7 - 10 razy (jest to monotonne) i wydrukuj stronę testową drukarki. Jeżeli są jakieś nadal niedociągnięcia to nadal trzeba dokonać dokładnego czyszczenia, jeżeli by jednak nie przynosiło rezultatu to.... :cry:
    Jest to efekt 100% zakładając że elektronika głowicy była dobra, czyli przed rozebraniem drukowała puste kartki.
    Ja w ten oto sposób naprawiłem po 2 letniej leżeniu na szafie moją S400, po prostu wkurzyłem się na nią bo był mi niepotrzebny grat i zrobiłem dokładnie tak jak zamieściłem opis, co prawda gdzieś to też przeczytałem i nawet być może na elektrodzie :D
    Daj znać co i jak, jakieś wątpliwości itd.

Dodano po 1 [minuty]:

A jeśli chodzi o cenę głowicy - to nie ma sensu bo kosztuje około 130zł, jeżeli się ją jeszcze znajdzie. Lepiej zainwestować w drugą drukarkę - lepsza, szybsza i.... na gwarancji
    Pozdr.
  • #4 4252621
    merenu
    Poziom 2  
    głoweicy raczej nie kupie. Chyba tez nie debe jest robierał bo juz mialem nie przyjemne doczynienie z naprawami drukraki ale po rozmowei z tata moze cos sie pokombinuje. Dzieki za to, zke tos zechcał odpisac:D
REKLAMA