logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PSpice wyznaczenie prądów i dobroci bardzo prostego układu

Woodie 03 Wrz 2007 02:32 2628 5
REKLAMA
  • #1 4244969
    Woodie
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem z podstawowym układem, który na kartce liczę w jakieś 5 minut.Niestety muszę również wyznaczyć prądy i dobroć układu w pspice, którego wogóle nie umiem obsługiwać

czy ktoś może mi podpowiedzieć co mam zrobić żeby wyznaczyć prądy i i dobroć takiego prostego układu w tym programie?PSpice wyznaczenie prądów i dobroci bardzo prostego układu
  • REKLAMA
  • #2 4245385
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    Woodie napisał:
    Witam. Mam problem z podstawowym układem, który na kartce liczę w jakieś 5 minut.Niestety muszę również wyznaczyć prądy i dobroć układu w pspice, którego wogóle nie umiem obsługiwać
    PSpice wyznaczenie prądów i dobroci bardzo prostego układu

czy ktoś może mi podpowiedzieć co mam zrobić żeby wyznaczyć prądy i i dobroć takiego prostego układu w tym programie?

przy tak przedstawionej treści Twojego zadania, to raczej powinieneś udać się do wróżki, a nie na to Forum.
    Naucz się korzystać z wklejania obrazków na serwer Elektroda.pl, a nie jakiś tam, który pokazuje tu swoją reklamę i nie zezwala na pokazywanie na innym portalu obrazka.

Ad Meritum, umiejętność biegłego posługiwania się programem symulacyjnym PSpice to konieczność przeczytania i zrozumienia ok. 1000 stron treści w plikach PDF i przeważnie w jedynie słusznym języku techniki, a więc języku angielskim.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4245476
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    :D Po co Kolega straszy gościa naszego portalu tym tysiącem stron. on już jest wystarczająco przestraszony problemem, który przed nim stoi :)

Do napisania skryptu opisującego układ i przeprowadzenia podstawowych analiz wystarczy materiał zawarty na, góra kilku stronach A4 (o ile nie miej) :) a reszta to kwestia ilości wykonanych analiz.
  • REKLAMA
  • #4 4245545
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Paweł Es. napisał:
    :D Po co Kolega straszy gościa naszego portalu tym tysiącem stron. on już jest wystarczająco przestraszony problemem, który przed nim stoi :)

ano po to by wiedział, iż to nie jest zabawka, tylko poważny program symulacyjny i by nim biegle posługiwać się nie wystarczy wiedzieć jak to uruchamia się, ale również potrzebna jest bardzo dobra znajomość Teorii Obwodów Elektrycznych, by nie pisać kolubryn, skoro można to samo zapisać w bardzo elegancki sposób.

Paweł Es. napisał:
    Do napisania skryptu opisującego układ i przeprowadzenia podstawowych analiz wystarczy materiał zawarty na, góra kilku stronach A4 (o ile nie miej) :) a reszta to kwestia ilości wykonanych analiz.

Taaa... tworząc "radosną twórczość" to być może wystarczy, a co mogłem nie raz tu obserowować... kiedy poglądy piszącego zmieniały się jak przysłowiowa "chorągiewka na wietrze".
    Niestety, ale tu ilość (bez zrozumienia i znajomości Teorii) nie przejdzie w jakość.
    Takie jest moje na ten temat zdanie, oparte na wieletniej praktyce korzystania z programów symulacyjnych i przy znajomości (perfekt i na wyrywki) Teorii Obwodów Elektrycznych.

Quarz
  • REKLAMA
  • #5 4247279
    Woodie
    Poziom 11  
    Już poprawiłem rysunek.Przepraszam za ten poprzedni.Nie piszę często na tym forum.
  • #6 4247513
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    W zapisie tekstowym to układ będzie opisany następujaco:

W takim układzie oznacza się np. numerkami poszczególne węzły układu

0 - węzeł masy, musi zawsze wystąpić w układzie

w poniższym układzie:

węzeł nr 1 to węzeł źródła pobudzającego V1
    węzeł nr 2 jest pomiędzy R1 i L1
    węzeł nr 3 jest pomiędzy R2 i C1

W pierwszej linii zbioru tekstowego dajemy tytuł (np. co to za układ)

opis źródła:

Vxxxx N+ N- AC wartość

xxxx - numer źródła (mogą być cyfry i litery)

N+ zacisk oznaczany jako dodatni (dla zgodności faz)
    N- zacisk uznany za ujemny

AC - oznacza źródło zmiennoprądowe do analizy częstotliwościwej
    Wartość - amplituda źródła

Rezystor

Rxxxx N+ N- Wartość

Kondensator

Cxxxx N+ N- Wartość

Indukcyjność

Lxxxx N+ N- Wartość

Wartości można podawać w postaci liczbowej (0.001. 1E-3)
    lub przy pomocy przedrostków

przykładowo

u - mikro 100uF
    n - nano 100nF
    p - piko 10pF
    k -kilo (1000) np. 1k
    MEG - mega 10MEG

Wywołanie analizy zmienno prądowej

.AC skala pkt fmin fmax

DEC - zmiana częstotliwości dekadowa (skala logarytmiczna częstotliwości)
    LIN - zmiana częstotliwości liniowa
    OCT - zmiana częstoliwości oktawowa

pkt - ilość punktów na dekadę/oktawę czy zakres (liniowo)

fmin, fmax - minimalna i maksymalna częstotliwość

.PROBE - wywołanie postprocesora graficznego (o ile istnieje) pozwalającego na oglądanie wykresów
    .END kończy zbiór opisujący układ

Niuanse zależą od wersji programu jakiej używasz

Tu spice do pobrania
    http://fawwaz.ps.pl/SPICE/Spice.html

Tu masz szerszy opis po polsku i angielsku
    http://fawwaz.ps.pl/SPICE/instrukcja_DOS.pdf
    http://fawwaz.ps.pl/SPICE/instrukcja%20obslgi_Windows.pdf
    http://newton.ex.ac.uk/teaching/CDHW/Electronics2/userguide/index.html#toc

UKLAD LC

V1 1 0 AC 24

R1 1 2 10
    L1 2 0 16mH