logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

USB Framework w CrossWorks na AT91SAM7S jak uruchomić?

Sowa 03 Wrz 2007 10:53 2049 8
REKLAMA
  • #1 4245403
    Sowa
    Poziom 12  
    Mam mały problem od jakiegoś czasu. Próbuje uruchomić USB Framework pod CrossWorks. Czy komuś się już to udało? Doszedłem już do paru rzeczy, mianowicie zamiana:

__packed typedef struct {

...

} jakas_nazwa;

na:

typedef struct {

...

} __attribute__((packed)) jakas_nazwa;

, ale nadal projekt nie chce działać. Wyrzuca mi błędy podczas linkowania typu:
    Release/serial_example.o: In function `CBK_Init':
    serial_example.c:(.text+0x1bc0): undefined reference to `BRD_ConfigureVBus'

rozumiem ze nie widzi tej funkcji, ale jak może nie widzieć skoro plik z nią jest includowany? :/

Czy komuś udało sie to uruchomić?

Pozdrawiam
    Sowa
  • REKLAMA
  • #2 4250443
    Sowa
    Poziom 12  
    Tak sie czasem zastanawiam, czy ja za trudne pytania zadaje na forum, czy nikt sie nie chce dzielić wiedza tajemną?

Projekt już sie kompiluje, ale niestety nie działa :( Działa chyba tylko D+ pull up i dzięki temu komputer na chwile zauważa obecność urządzenia. Jak mi sie uda coś uruchomić to napisze.

Tomek
  • REKLAMA
  • #3 4251295
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Cytat:
    czy nikt sie nie chce dzielić wiedza tajemną

A co Ty taki niecierpliwy? :wink: Wybacz ale Twój problem wymaga raczej fachowej wiedzy a ludzi którzy ją posiadają na tym forum to można na palcach policzyć i nie zawsze są online 24godz/dobę.
    Cytat:
    Jak mi sie uda coś uruchomić to napisze

I tu mi sie podoba to "samozaparcie" :wink:.
    Niedługo pewnie tez stanę przed podobnym problemem więc będę temeat obserwował.
    Z pozdr.MK
  • #4 4251869
    GrzesGrz71
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Cześć

Jakieś 3 miesiące temu skończyłem projekt bazujący na płytce SAM7-P64 z OLIMEX-u wykorzystując USB Framework jako urządzenie CDC. Kompilowałem to pod WINARM-em ale o ile się nie mylę Crossworks też korzysta z GCC. Przystosowanie biblioteki zajęło mi trochę czasu zanim zaczęło to działać. Trochę mało mam ostatnio czasu ale postaram się udostępnić przystosowany do GCC kod.
    Wykorzystujesz jakiś konkretny zestaw ewaluacyjny - czy może zrobiłeś własną płytkę?
  • REKLAMA
  • #5 4252257
    Sowa
    Poziom 12  
    Mam płyte Propoxa EVBsam7S z AT91SAM7S256 na pokładzie. Wyprowadzenia podłączyłem tak, żeby były zgodne z płyta AT91SAM7SEK USB Frameworka. Płyta generalnie jest OK, ale czekałem na nią jakieś 3-4 miesiące zanim dostałem paczkę. Także Propoxu nie polecam i z tego co pamiętam nie jestem jedyny, który sie na nich tak przejechał. Teraz zamówiłem parę elementów do projektu w TME i jestem bardzo zadowolony. Szybka przesyłka, wszystko ładnie zapakowane i opisane i do tego tanio - polecam :)

Tak, CrossWorks też korzysta z gcc, ale tu trochę inaczej zdefiniowany jest plik startowy, mapa pamięci itp. Musze sie w to zagłębić. Zabieram sie do pracy. Mam nadzieje ze dziś coś w końcu ruszy.

Pzdr
    Sowa
  • #6 4257937
    Sowa
    Poziom 12  
    Jest mały postęp. Komputer już widzi urządzenie. Nie tylko przez chwile, ale cały czas gdy jest podpięte. Ale niestety to wszystko, żadne deskryptor nie przechodzą i enumeracja nie zachodzi, jak sadze ;) Coś czuję ze diabeł tkwi w przerwaniach do obsługi USB. Ktoś jeszcze próbuje uruchomić USB Framework pod CrossWorksem? Może ktoś podpowie na co jeszcze zwrócić uwagę?

Pozdrawiam
    Tomek
  • REKLAMA
  • #7 4265736
    Sowa
    Poziom 12  
    OK :) Enumeracja działa. Przechodzą deskryptory, wiec podstawa do budowy urządzeń już jest :D Pierwsze co trzeba było zmienić to podczas konfigurowania przerwań dodać na końcu linijkę:
        __ARMLIB_enableIRQ();

Oprócz tego zmiany w pliku startowym, aby możliwa była obsługa przerwań zagnieżdżonych. Czyli:
    irq_handler:
    //---- Adjust and save return address on the stack
        sub     lr, lr, #4
        stmfd   sp!, {lr}
    //---- Save r0 and SPSR on the stack
        mrs     r14, SPSR
        stmfd   sp!, {r0, r14}
    //---- Write in the IVR to support Protect mode
    //---- No effect in Normal Mode
    //---- De-assert NIRQ and clear the source in Protect mode
    //////    ldr     r14, =AIC_BASE
        ldr r14, =AIC_BASE  //jdc, AIC_IVR
    //////    ldr     r0, [r14, #AIC_IVR]
        ldr r0, [r14, #AIC_IVR_OFFSET]  // Read of AIC_IVR
    //////    str     r14, [r14, #AIC_IVR]
        str r14, [r14, #AIC_IVR_OFFSET] // AIC_ Interrupt Service Vector Address

//---- Enable nested interrupts and switch to Supervisor mode
    //////    msr     CPSR_c, #ARM_MODE_SVC
        msr     CPSR_c, #0x13  //jdc  ARM_MODE_SVC is 0xd13, Ibit is 0x80.  Interrupts actually enabled
    //---- Save scratch/used registers and LR on the stack
        stmfd   sp!, {r1-r3, r12, r14}
    //---- Branch to the routine pointed by AIC_IVR
        mov     r14, pc
        bx      r0
    //---- Restore scratch/used registers and LR from the stack
        ldmia   sp!, {r1-r3, r12, r14}
    //---- Disable nested interrupts and switch back to IRQ mode
    ///////msr     CPSR_c, #I_BIT | ARM_MODE_IRQ
        msr     CPSR_c, #0x92  //jdc   I_BIT 0x80 or'd with ARM_MODE_IRQ 0x12, interrupts disabled
    //---- Acknowledge interrupt by writing AIC_EOICR
    //////    ldr     r14, =AT91C_BASE_AIC
        ldr r14, =AIC_BASE  //jdc
    //////    str     r14, [r14, #AIC_EOICR]
        str r14, [r14, #AIC_EOICR_OFFSET]  //jdc
    //---- Restore SPSR and r0 from the stack
        ldmia   sp!, {r0, r14}
        msr     SPSR_cxsf, r14
    //---- Return from interrupt handler
        ldmia   sp!, {pc}^
      b .  /* Endless loop */

Powiększenie stosu IRQ, no i odpowiednie skonfigurowanie zegara dla USB. A na mojej płycie miałem inaczej skonfigurowane załączanie rezystora PullUp dla USB D+. Załącza sie go wysokim poziomem a nie niskim, zanim do tego doszedłem tez trochę zeszło. To chyba wszystko. Biorę sie za uruchomienie jakiegoś urządzenie ;).

Pozdrawiam
    Tomek
  • #8 4944412
    Bigsiu
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, widzę, ze doszedłeś co trzeba zrobić linkerowli, żeby widział funkcje z innych plików - możesz podzielić sie tą wiedzą?
  • #9 4946223
    Sowa
    Poziom 12  
    No trzeba je includowac. Poza tym w Additional Linker Options wpisałem: --allow-multiple-definition żeby się linker nie burzył że jest wiele definicji funkcji. To by było chyba wszystko. A co konkretnie nie chce Ci działać? Może coś źle zrozumiałem ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem USB Framework na platformie CrossWorks dla mikrokontrolera AT91SAM7S. Użytkownik napotkał błędy linkera związane z niezdefiniowaną funkcją BRD_ConfigureVBus pomimo dołączenia odpowiednich plików. W trakcie prac zmieniono sposób definiowania struktur z użyciem atrybutu __attribute__((packed)) zamiast __packed typedef struct. Projekt kompiluje się, jednak początkowo urządzenie było wykrywane tylko chwilowo przez komputer. Po dalszych modyfikacjach, w tym dodaniu wywołania __ARMLIB_enableIRQ() podczas konfiguracji przerwań oraz zmianach w pliku startowym umożliwiających obsługę przerwań zagnieżdżonych, enumeracja USB zaczęła działać poprawnie i deskryptory są przesyłane. Wskazano, że CrossWorks korzysta z GCC, ale wymaga specyficznej konfiguracji pliku startowego i mapy pamięci. Użytkownik korzysta z płyty Propoxa EVBsam7S z AT91SAM7S256, dostosowanej do wyprowadzeń płyty AT91SAM7SEK. W dyskusji pojawiła się także informacja o problemach z dostawą płyty Propoxa oraz pozytywne doświadczenia z dystrybutorem TME. W kwestii linkowania, aby uniknąć błędów wielokrotnych definicji, zastosowano opcję linker --allow-multiple-definition. Całość wskazuje na konieczność dokładnej konfiguracji przerwań i środowiska linkera, aby USB Framework działał poprawnie pod CrossWorks na platformie AT91SAM7S.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA