logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak możliwości uruchomienia EXPLORER'a

jotuze 04 Wrz 2007 19:17 1471 11
REKLAMA
  • #1 4250391
    jotuze
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam. Od jakiegoś czasu mam taki problem że przy logowaniu muszę czekać trochę dłużej niż zwykle a po chwili pojawia się sama tapeta bez EXPLORERA. Co może być przyczyną i jak usunąć ten problem? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4250416
    michal_549
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    1) Jaki system operacyjny ?
    2) Dokonywałeś ostatnio jakiś modyfikacji?
  • #3 4251031
    jotuze
    Poziom 14  
    System XP HE +SE2. Miałem ostatnio jakieś problemy ale to stało sie tak nagle.
  • #4 4251046
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Jakie problemy ? Czy mógłbyś wyrażać się konkretnie , precyzyjnie ?

Wyobraź sobie że przychodzisz do mechanika i mówisz "panie coś mi w samochodzie buczy zrób pan coś z tym"
  • REKLAMA
  • #5 4251252
    jotuze
    Poziom 14  
    Miałem jakieś wirusy. I reinstalowałem windowsa bo cały czas nie mógł czegoś otworzyć albo mówił że nie ma jakiśtam plików ale nie pamiętam jakich. Ale po tym wszystkim działało jak należy i nagle pewnego dnia sie explorer nie włączył i tak zostało.
  • #6 4251443
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Wywołanie z Menedżera zadań explorer.exe coś daje ?
    W trybie awaryjnym explorer działa ?
  • #7 4251456
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    jotuze napisał:
    pojawia się sama tapeta bez EXPLORERA
    Czy mamy rozumieć, że kolega ma na ekranie samą tapetę bez jakiejkolwiek ikony?
  • REKLAMA
  • #8 4251562
    szwabo
    Poziom 11  
    Mialem ostatnio to samo, sprobuj ctrl alt del, w zakladce uzytkownicy zaznacz siebie i kliknij wyloguj, jesli to nie pomoze sprobuj odpalic w trybie awaryjnym, jesli sie odpali to START/URUCHOM wpisz MSCONFIG i w zakladce uruchamianie poodznaczaj te co jestes niepewny do nich albo wszystkie jak nie wiesz ktore.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4252551
    jotuze
    Poziom 14  
    tak. mam samoą tapetę i żeby cokolwiek robić muszę sobie ręcznie włączyć explorer.exe
  • #10 4252803
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10450
    Na poczatek daj w zalaczniku log z hijackthis, dss oraz silent runners.
  • #11 4253241
    jotuze
    Poziom 14  
    log z hijackathisa ja sie na tym nie znam
    Załączniki:
    • hijackthis.txt (14.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4253431
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10450
    Miales dac TRZY logi, a nie tylko jeden. Daj pozostale dwa logi. Zreszta juz w logu z hjt widac jak bardzo masz zarobaczony sysytem.
    Uzyj jeszcze fixwareout oraz smitfraudfix (opcja 2. Clean), logi z obu programow rowniez umiesc w zalaczniku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows XP Home Edition z dodatkiem SE2, polegający na tym, że po zalogowaniu pojawia się tylko tapeta bez uruchomionego procesu explorer.exe, który musi być włączany ręcznie. Problem pojawił się nagle po wcześniejszych infekcjach wirusowych i reinstalacji systemu. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie działania explorer.exe z poziomu Menedżera zadań oraz uruchomienie systemu w trybie awaryjnym. Zalecane jest również użycie narzędzi do analizy i usuwania złośliwego oprogramowania, takich jak HijackThis, DSS, Silent Runners, Fixwareout oraz Smitfraudfix (opcja 2 Clean). Wskazano na konieczność dostarczenia pełnych logów diagnostycznych w celu dokładnej analizy infekcji i problemu z uruchamianiem powłoki systemowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA