logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Explorer.EXE błąd po wyjściu z trybu pełnoekranowego w WinXP SP1

adii_22 28 Lip 2007 11:56 6369 14
REKLAMA
  • #1 4122194
    adii_22
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam problem z WinXP SP1(w SP2 nie widzi neta) i problem z exporatorem windows, mianowicie po wyjściu z trybu pełnoekranowego jakiejś aplikacji (obojętnie jakiej) wyskakuje błąd i restartuje sie explorer.

Więcej widać na screenie, pulpit autentycznie mój, niedoładowały sie do końca ikonki i pasek u góry (ten pasek to MÓJ KOMPUTER-sam go tam ustawiłem)
    Pozdrawiam!
    Explorer.EXE błąd po wyjściu z trybu pełnoekranowego w WinXP SP1Explorer.EXE błąd po wyjściu z trybu pełnoekranowego w WinXP SP1
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Przypomnę jeszcze koledze ...... że nie interesuje nas co kolega ma na pulpicie :!:
    Fotka przed zamieszczeniem na forum powinna być jeszcze odpowiednio z kadrowana !
    Następnie zaś dopiero umieszczona na forum :idea:

TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 4122219
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Na początek przetestuj ram programem Memtest.

Poza tym, jeśli oczekujesz pomocy ze strony szerszej grupy użytkowników, to zmień prowizję.
  • #3 4124938
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    Czy instalowałeś jakieś "dodatki" zmieniające znacznie wygląd systemu Windows? Instalujące dodatkowe paski, szmery-bajery itp. - jeśli tak, to na początek spróbuj je odinstalować.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #4 4124965
    adii_22
    Poziom 11  
    Instalowałem ( nowe skiny, dzwieki i ikony), ale chodziło wszystko cacy.
    od jakiegoś czasu ( ok. 2 tyg) mam tak i jest to TYLKO na moim koncie.
  • REKLAMA
  • #5 4124982
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    Nie musiał instalować "dodatków", same się instalują. System nieaktualizowany, więc dziurawy jak sito. Wytłumaczenie, że nie zainstalowany SP2, bo nie widzi sieci - nie wiem czy się śmiać czy płakać - sieci nie widzi, bo trzeba ustawić zaporę, SP1 nie stwarza problemów - teraz sieć jest widoczna, problem w tym, że to działa w obydwie strony - jego komputer też jest doskonale przejrzysty i widoczny dla każdego, nawet początkującego "ciekawskiego". BearShare na komputerze, Avast jako ochrona.

System koniecznie trzeba zaktualizować i przeskanować innym antywirusem i czymś w rodzaju AdAware.
  • #6 4125744
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4125934
    md
    Poziom 41  
    adii_22 napisał:
    mam tak i jest to TYLKO na moim koncie.

To wyklucza błędy RAMu.

Jeżeli chce mieć spokój, musi zainstalować SP2 i łatki krytyczne. Używanie programów P2P na komputerze z Windowsem XP SP1 jest bardzo ryzykowne. Już po wydanie SP2 Microsoft opublikował ponad 100 łat krytycznych, a SP2 był kapitalnym remontem systemu z dużym naciskiem na bezpieczeństwo.
  • #8 4128463
    adii_22
    Poziom 11  
    Ale pod SP2 nie wykrywa neta (dokładniej: nieda sie konfigurować połączenia, nawet po resecie AP)

Co do BearShare, Avast i reszty muminków-Mam AD-AVARE (czy jakoś tak) skanowanie sysa antywirem mam przed startem co 2 dni(tak se ustawiłem) a Firewalla mam na AP
  • #9 4128509
    md
    Poziom 41  
    Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz. Gdyby SP2 powodował blokadę połączenia sieciowego, to nikt z posiadaczy Windowsa z SP2 nie mógłby korzystać z internetu i łączyć komputery w sieć. Po zainstalowaniu SP2 trzeba ustawić odpowiednio firewall tak, by pozwalał na łączenie. Dla użytkowników P2P też są sposoby na ominięcie limitu nawiązywanych połączeń, wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć i wiedzieć jak się do tego zabrać. Bez SP2 jest dużo trudniej ustrzec się przed atakami z sieci, bo dziury w Windowsie na etapie SP1 są już dawno znane i rozpracowane.
  • REKLAMA
  • #10 4129033
    adii_22
    Poziom 11  
    założysz sie?
    w WinXP SP2 nie wykrywa mi sieci-nie mam pop prostu ustawień-raz że jeżeli już mi sie je ustawi to je gubi (nawet jak zrobiłem formata i na czysty wgrałem sp2) a dwa jeśli już sie dostane do ustawien to i tak niewiele da. I nie pie........ chrzańcie o firewallu, bo mam sprzętowy i w sp2 mam go zdezaktywowanego.
    Poza tym sprawa bezpieczeństwa to mój problem xD
    PP
    Ustawiało mi to już 4 informatyków i nie umieli dobrze tego ustawić
    Moderowany przez TONI_2003:

Szanowny kolego proszę odpowiadać na pytania i postępować według podanych instrukcji jeżeli nie temat zostanie zamknięty!
    Przypomnę jeszcze koledze pewien punkt Regulaminu, a nawet pozwolę sobie go zacytować.

Cytat:
    16.Za podstawowe przesłanie w działalności na forum uznaje się bezinteresowność, własną inicjatywę i przedsiębiorczość użytkowników. Nie będą akceptowane wszelkie formy lenistwa, i roszczeniowego charakteru prezentowane przez użytkowników.

• #11 4129182
    md
    Poziom 41  
    Założę się - raz, że ty i twoi informatycy nie macie bladego pojęcia o konfiguracji sieci
    - dwa, że taką postawą nie zachęcasz do tego, by ci pomagać.

Agresją nic nie wskórasz, poszukaj trochę na forum lub kup jakąś mądrą książkę i poczytaj, bo pleciesz bzdury, jeżeli sieć działa na Windows XP z SP1, to MUSI działać na Tym samym systemie zaktualizowanym SP2.
  • #12 4131539
    adii_22
    Poziom 11  
    Dobra - sorry że tak najechałem, ale mniejsza.
    Może w końcu odpowie na pytanko : co oznacza komunikat na screenie?
    Powiem jeszcze tyle, że po instalce SP2 jest to samo.
    Poprawiłem post TONI_2003
  • #13 4131691
    md
    Poziom 41  
    Komunikat mówi ni mniej ni więcej tylko to, że masz kłopoty z pamięcią. Popatrz na procesy i przyjrzyj się, które zżerają najwięcej zasobów. Może to być również spowodowane przepełnieniem bufora, konfliktem sterowników, uszkodzeniem rejestru lub samego pliku explorer.exe - choć tutaj chyba nie, skoro działa dobrze na innym koncie użytkownika.
    Czasem pomaga zwykła defragmentacja dysku, czasem wystarczy użyć sfc (System File Checker)
    Odinstaluj na chwilę Avasta i zainstaluj inny antywirus i nim dokładnie przeskanuj system, np: http://download1.eset.com/eval/win/v2/nentplst.exe
    Najlepiej jednak wstaw log z Hijackthis na stronę http://www.hijackthis.de i wciśnij ANALYZE - otrzymasz informacje z sugestią co ewentualnie powinieneś usunąć
    ----------------------------------------------------
    zmieniłem link do antywirusa na krótszy, by nie rozjeżdżał strony. Ważne byś przeskanował system czymś solidniejszym niż Avast.
  • #14 4132614
    adii_22
    Poziom 11  
    po zmianie avasta to samo. defrag nic nie pomógł, zobacze jeszcze na sfc. a co do rejestru to które klucze odpowiadają za explorator windy??
    Proszę poprawić: ortografię, interpunkcję i stylistykę postu oraz określenia slangowe.
    Zwyczajowo używamy po jednym znaku (?) czy (!) to nie są ozdobniki ...
    Zdania zaczynamy z wielkiej litery, a i przecinki czy kropki również by się przydały!
    TONI_2003
  • #15 4132733
    md
    Poziom 41  
    Wejdź na stronę, której adres podałem wcześniej, ściągnij program Hijackthis, uruchom go i zapisz log do pliku tekstowego (program sam zapisuje). Skopiuj do schowka cały plik ( CTRL + C ) i wklej go na stronie, z której ściągnąłeś program do okna tekstowego, pod oknem masz przycisk ANALYZE - użyj go, a automat przeanalizuje log programu i wskaże szkodliwe wpisy w rejestrze, które usuniesz programem Hijackthis - wystarczy, że zaznaczysz wybrane wpisy i wybierzesz FIX....
    Możesz też wkleić log na forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows XP SP1, polegający na błędzie i restarcie procesu explorer.exe po wyjściu z trybu pełnoekranowego dowolnej aplikacji. Problem występuje tylko na jego koncie użytkownika. Próby rozwiązania obejmowały testy pamięci RAM programem Memtest86, defragmentację dysku oraz skanowanie systemu różnymi antywirusami, w tym Avast i ESET NOD32. Zasugerowano również użycie narzędzia HijackThis do analizy i usuwania potencjalnie szkodliwych wpisów w rejestrze systemowym. Dyskusja poruszała kwestie bezpieczeństwa systemu, zalecając aktualizację do SP2 i instalację krytycznych łatek, mimo problemów użytkownika z konfiguracją sieci w SP2. Wskazano, że błąd może być spowodowany problemami z pamięcią, konfliktem sterowników, uszkodzeniem rejestru lub pliku explorer.exe, zwłaszcza że problem nie występuje na innych kontach. Rekomendowano także sprawdzenie procesów obciążających zasoby systemowe oraz użycie narzędzia sfc (System File Checker). Użytkownik posiada sprzętowy firewall i stosuje programy P2P (BearShare). Problemy z siecią w SP2 wynikają prawdopodobnie z nieprawidłowej konfiguracji zapory sieciowej lub ustawień połączeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA