logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28PW8504/12 chassis MG2.1E AA - zamiana kineskopu?

coista 04 Wrz 2007 23:14 2153 10
REKLAMA
  • #1 4251396
    coista
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Mam uszkodzony kineskop Philipsa W66ESF002X44 a znalazłem troszkę większy W76EGVO23X815 / 961332140538 z identycznego z wyglądu telewizora. Czy da sie przełożyć moją elektronikę do tej obudowy z wiekszym kineskopem? Chodzi mi głownie o podstawke kineskopu i wyprowadzenia. Pomijam na razie fakt napięcia anodowego i napięc S1 , S2, Uż, i Uk bo to raczej trzeba bedzie modyfikować.
    Jak z cewkami odchylającymi?
    Dzięki z gory za wszelkie sugestie.

Moderowany przez oldboy:

Korekta tytułu tematu

• REKLAMA
  • #2 4251913
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    coista napisał:
    Dzięki z gory za wszelkie sugestie.

Nie dziękuj, sugestii nie będzie tak długo dopóki nie podasz z jakim modelem masz do czynienia. Skąd mamy wiedzieć o jaką elektronikę chodzi?
  • REKLAMA
  • #3 4252371
    coista
    Poziom 18  
    Wiec tak :
    Uszkodzony telewizor posiada dane 28PW8504/12 jest na chassis MG2.1E AA natomiast kineskop ktory mogę kupić posiada tylko dane (wzięte z allegro)
    KINESKOP WRAZ Z OBUDOWĄ DO TELEWIZORA PHILIPS 32 CALE MODEL : 32PW6006/21

MODEL KINESKOPU : THOMSON W76EGVO23X815 / 961332140538

Nie mam zadnych innych danych a mnie głównie chodziło o to czy szyjka jest identyczna i rozkład katod i siatek itd. w obu tv ( z reguły philipsy tak mają ale nie wiem jak panoramiczne).
  • Pomocny post
    #4 4253352
    ado
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Slabo ja widze taka zamianke, lepiej szukac orginalu lub czegos zblizonego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4253412
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4255420
    coista
    Poziom 18  
    Pomijając juz całą elektronikę jak wygląda sprawa szyjki kineskopu i jego elektrod ? Czy jest identyczna w obydwóch kineskopach ?
    3 lata temu wymienialem kineskop w philipsie z płaskiego na globus .Był problem ze skrzynką ponieważ nie za bardzo dało sie go przykręcić (są szczeliny między kineskopem a obudową)poza tym tv włącza sie dość długo ok 1 min przez niższe napięcie katod ale jednak u mnie działa juz ponad 3 lata.Wiec jednak sie da.Przecież elektronika z obydwóch była inna (jedna z philipsa 29PT5301/58 a kinol wymieniony pochodził z TV GREATZ też 29 cali ale nie płaski ) i dało sie.
  • #7 4255837
    TomekKrawczyk
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    polecam regeneracje kinola.Podejrzewam że koszty bedą zbliżone.O ile się nie mylę u was w Krakowie jest jakiś dobry serwis kineskopów
  • #8 4255938
    coista
    Poziom 18  
    Za ten kineskop o ktorym wspomnialem facet chce 40zł i daje na niego gwarancje rozruchową a regeneracja kosztuje 300zł. Chcialem spróbowac tą wersję tańszą a w Krakowie nie ma regeneracji kineskopów a wysyłanie + regeneracja wyniesie prawie tyle co prawie nowy (nie licząc juz kosztów wymiany i całej regulacji po przekładce )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4256486
    TomekKrawczyk
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Za 40zł????? Ja by nawet się nie bawił w przekładanie.Pół dnia roboty a nie wiadomo w jakim stanie jest kineskop.Twój czas twoja sprawa.A poza tym tak jak wcześniej koledzy pisali czarno to widzę od strony elektroniki.U nas w firmie gdzie regenerują kineskopy od razu zakładają i regulują tv.Polecam firma z Czerwieńsk w Lubuskim.A za 350zł nie kupisz nowego TV
  • Pomocny post
    #10 4256717
    invector
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    Jak chcesz to oddam Ci wszystkie kineskopy które mam, ok 20 sztuk. Różne od 14 do 28 cali. Może coś podpasujesz. Tylko jeden warunek, zabierzesz wszystkie. Robie ostatnio porządki w warsztacie i nie mam co z tym dziadostwem zrobić... Do lasu przecież nie wywiozę.
  • #11 4257249
    coista
    Poziom 18  
    No nic jednak chyba zrezygnuję z tej naprawy. faktycznie za duzo kombinacji i niewiadoma jaki bedzie efekt a po tego kinla trzeba jeszcze jechać i to też koszty.
    Co do tych kineskopów , napisze Ci na pw czy własciciel naprawianego Tv jest na to chętny na taką opcję i sobie je zabierze.Jesli tak skontakuje sie z Tobą.
    Dziękuje jeszcze raz chłopaki. Temat kończe.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wymiany kineskopu w telewizorze Philips 28PW8504/12 (chassis MG2.1E AA) na większy kineskop Thomson W76EGVO23X815 pochodzący z modelu 32PW6006/21. Poruszono kwestie kompatybilności szyjki kineskopu, rozkładu elektrod (katod, siatek) oraz podstawki montażowej. Użytkownik rozważał przeniesienie elektroniki z oryginalnego telewizora do obudowy z większym kineskopem, pomijając na razie konieczność modyfikacji napięć anodowego i sterujących (S1, S2, Uż, Uk). Wskazano, że Philipsy często mają podobne szyjki kineskopów, ale panoramiczne modele mogą się różnić. Zwrócono uwagę na trudności mechaniczne przy montażu i konieczność regulacji po wymianie. Sugerowano raczej poszukiwanie oryginalnego lub zbliżonego kineskopu lub regenerację uszkodzonego kineskopu, która jednak jest droższa i mniej dostępna lokalnie. Wymiana na tańszy kineskop z gwarancją rozruchową za 40 zł jest ryzykowna ze względu na niepewny stan i czasochłonność prac. Zaproponowano także możliwość odbioru zestawu różnych kineskopów do ewentualnego dopasowania. Ostatecznie autor zdecydował się zrezygnować z naprawy ze względu na zbyt wiele niewiadomych i koszty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA