logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sound Blaster Live 5.1, dźwięk tylko z jednej kolumny.

pawel694 04 Wrz 2007 23:59 2044 9
REKLAMA
  • #1 4251532
    pawel694
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam
    mam problem z kartą SB live 5.1 kilka dni temu po włączeniu PC i włączeniu muzyki w każdym programie dźwięk wydobywa się tylko z jednej kolumny i to nawet nie w 100% a z druga praktycznie jak by nie działa próbowałem na Xp Pro i na Viscie ten sam efekt. karta na płycie głównej chodzi normalnie
    (jak korzystałem z SB karta na płycie była wyłączona) reinstalacja sterowników nic nie dała wszystkie ustawienia sprawdziłem i nic.
    Co może być przyczyną takiego zachowania tej karty :?:
    i jeśli ktoś mógł by wrzucić opis jak przerobić Liva na audigy bo gdzieś wyczytałem że się da ją przerobić
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4251647
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Co Ci z przeróbki jak nie działa Ci jeden kanał?
    Prawdopodobnie fizycznie został on uszkodzony i nic juz na to nie poradzisz.
    Chyba że odpadł jakiś element typu kondensator na torze audio na karcie, choć tomało prawdopodobne.
  • Pomocny post
    #3 4251970
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Albo kabel do glosnikow ci sie popsuł.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4251989
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Tez bym kabel obstawial ;-) Podlacz sluchawki i sprawdz.
  • Pomocny post
    #5 4252131
    Druss21
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Pomyslcie jak kabel jak kolega sprawdzal na zintegrowanej karcie i dziala. Musiala sie uszkodzic karta lub same wyjscia z karty sprobuj podgrzac lutownica. Co do przerobki nie wszystkie sb live 5.1 dawaly sie przerobic, byl jeden model z tego co pamietam o oznaczeniu chyba sb0220.
  • REKLAMA
  • #6 4253135
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Fakt ;-) Dalismy d@#!. A co do tej przerobki, ktos wie czy SB Live! 24bit USB tez sie da ? ;-)
  • REKLAMA
  • #7 4254000
    pawel694
    Poziom 14  
    gniazdo podgrzałem lutownicą dodatkowo dałem na każdy styk troszkę cyny ale nic to nie dało mikrofon działa normalnie nie wiem jak z kanałem na głośniki "tylne" bo nie mam żadnego CD do tej karty a creative już nie udostępnia dal niej oprogramowania
  • #9 4254762
    pawel694
    Poziom 14  
    teraz okazuje się że nie miałem modelu live 5.1 tylko okrojony live(CT4670) jedyne co można zrobić to przerobić do wersji live 5.1 i zkąd wziąść taki "chip"
    i czy to opłacalne :P
    link opis przerubki orginał (po rosyjsku)
    http://sblive.narod.ru/CT4670UpToRealLive/CT4670UpToRealLive.htm
    link do przeróbki język angielski tłumaczenie google
    http://translate.google.com/translate?u=http%...ToRealLive.htm&langpair=ru%7Cen&hl=en&ie=UTF8
    przepraszam za wprowadzenie w błąd z modelem karty
  • Pomocny post
    #10 4269007
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Za 50zl kupisz SBlive 5.1 wiec sam sobie odpowiedz czy oplaca sie cokolwiek przerabiac.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty dźwiękowej Sound Blaster Live 5.1, z której dźwięk wydobywa się tylko z jednej kolumny, a druga praktycznie nie działa. Próby rozwiązania problemu obejmowały reinstalację sterowników, sprawdzenie ustawień oraz testy na różnych systemach operacyjnych (Windows XP Pro i Vista), bez skutku. Możliwe przyczyny to uszkodzenie fizyczne kanału audio na karcie, uszkodzony kabel głośnikowy lub wyjścia audio karty. Podgrzewanie lutów i dodanie cyny nie przyniosło efektu. Autor odkrył, że posiada model okrojony Live (CT4670), a nie pełny Live 5.1, co ogranicza funkcjonalność. W dyskusji pojawiły się informacje o możliwości przeróbki modelu CT4670 do wersji Live 5.1 poprzez wymianę układu scalonego, jednak jest to mało opłacalne, biorąc pod uwagę, że za około 50 zł można kupić oryginalną kartę Live 5.1. Udostępniono linki do opisów przeróbki w języku rosyjskim i angielskim (tłumaczenie Google). Zaproponowano także alternatywne sterowniki do kart 5.1, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA