logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta muzyczna SB 5.1 Live - problem z instalacją.

Glina 30 Mar 2007 00:31 1463 7
REKLAMA
  • #1 3732915
    Glina
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam,
    Wiem ze te,mat juz byl wałgowany czytalem pare wątków ale hmmm problem u mnie jest takowy ze mam oryginalną płytkę ze sterami do OEM karty. Płytke mam juz pare ladnych lat i zawsze bylo wszystko OK.
    Instalacja windowsa , pozniej z plytki stery i szlo. Czasami tyrzeba bylo sie troszku recznie pomeczyc ale zawsze wychodzilo.
    Ostatnio mam problem , dzialalem jakis czas na jakis standardowych sterach ale podpialem kolumny i wzmacniacz a jednak mixer w oprogramowaniu karty duuuzo z niej wyciska az sie chce sluchac.
    I tu jest problem wwszystko sie niby super instaluje , zakonczono zrestartuj kompa -> restartuje i ? NIC pisze ze znowu znaleziono nowy sprzet kontroler multimediow audio i cokolwiek bym nie wybral cokowliek nie instalowal nic nie dziala.
    Teraz juz nawet nie potrafie wrocic do sterow tych normalnych.
    Nie wiem w czym jest problem, dzis jeszcze mi grałą ale na zwyklych jakis sterach. Odinstalowalem wszystkie stery ale dalej nic.
    Wiem ze jedynie reinstal systemu moze pomoc bo mam go juz prawie 2 lata ale nie ma innej metody?
    Czasami podczas instalacji na koncu pisze komunikat ze probla instalcji sterow nie powiodla sie , prosze zainstalowac ponownie ale wiadomoz e to nic nie daje.
    Mam system winxp prof
  • REKLAMA
  • #2 3733657
    Nozownik
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Widocznie WinShit XP instaluje standardowe stery i te z płyty dlatego są konflitky. Trzeba mu "wmówić", że ta dźwiękówka nie istnieje. Odinstaluj wszystkie stery od dźwiekówki, wyłącz kompa, wyjmij kartę i włącz komputer. Upewnij się czy nie zostały żadne sterowniki od dźwięku. Ponownie wyłącz kompa, włóż kartę i instaluj stery z płytki. Teraz spróbuj podłączyć wzmaczniacz.
    Możesz jeszcze poszukać sterowników do dźwięku w C:\WINDOWS\System32 i ręcznie je wywalić ale musisz być pewien co usuwasz...
  • REKLAMA
  • #3 3733749
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    http://de.europe.creative.com/support/downloads/ pod tym adresem masz mozliwosc sciagniecia sterowniklow do wszystkich kart creative...jesli nie znasz dokladnie typu karty musisz wybrac opcje automatycznego rozpoznania ..i pozwolic zainstalowac sterowniki...masz jeszcze KX Projekt..wedlug mnie daje wiecej mozliwosci...pozdrawiam
  • #4 3734092
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Postaraj się o patche na sterowniki ze strony Creativa. Dla SBL wyszło tego chyba ze dwie sztuki. Trzeba zainstalować jeden po drugim. Również w procesie instalacji upewnij się, że windows nie instaluje przy tym starych sterowników dla znalezionego sprzętu. Sprawdź przez menedżer urządzeń, we właściwościach karty, ile wersji sterowników masz do wyboru.
  • REKLAMA
  • #5 3734316
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Jeżeli masz sterowniki na CD od karty to nie powinno być żadnego problemu.Nie zmieniałeś slotu karty ? Dla pewności sprawdź kartę w innym komputerze, ale to wygląda na uszkodzoną kartę.
  • #6 3734371
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Dziwne by to było. Takie rzeczy nie rozsypują się same z siebie. 7 lat temu kupiłem używanego, żadkiego, SB L! SB0100. Używam do dziś i jestem z niego bardzo zadowolony.
  • REKLAMA
  • #7 3734406
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    No tak,ale to tylko elektronika i nie można wykluczyć uszkodzenia.Dlatego polecam sprawdzenie w innym komputerze.I wcale nie tak rzadko ulegają uszkodzeniu,Zdziwił byś się.ale mam cały karton po monitorze uszkodzonych kart (dawcy organów).
  • #8 3734448
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ale sound blastery live'y? Mi się nie trafiały a też kolekcjonuje w tym celu karty (a bynajmniej nie z taką kartą zgonu).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę muzyczną Sound Blaster 5.1 Live z oryginalną płytką ze sterownikami OEM, która wcześniej działała poprawnie. Po reinstalacji systemu i instalacji sterowników z płyty pojawia się problem: system wykrywa nowy sprzęt audio, ale sterowniki nie działają poprawnie, a próby powrotu do standardowych sterowników kończą się niepowodzeniem. Proponowane rozwiązania obejmują całkowite odinstalowanie wszystkich sterowników dźwięku, wyjęcie karty z komputera, usunięcie pozostałości sterowników ręcznie z katalogu systemowego, a następnie ponowną instalację sterowników z oryginalnej płyty. Zalecane jest także pobranie najnowszych sterowników i patchy ze strony producenta Creative, w tym alternatywnych sterowników KX Project, które oferują więcej funkcji. Wskazano również na możliwość uszkodzenia karty, sugerując test w innym komputerze oraz sprawdzenie, czy karta nie została zmieniona na innym slocie. Dyskusja podkreśla, że problemy mogą wynikać z konfliktów sterowników w systemie Windows XP oraz potencjalnych uszkodzeń sprzętowych, choć nie jest to częste w przypadku Sound Blasterów Live.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA