logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy podłączenie uC do RS232: RxD do pin 2, TxD do pin 3, masa do pin 5 jest poprawne?

cristof_w 05 Wrz 2007 12:54 1933 9
REKLAMA
  • #1 4252441
    cristof_w
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witajcie.
    Mam pytanko odnośnie podłączenia uC poprzez RS232 do komputera. Chciałem sie upewnić przed sprawdzianem, gdyż nie moge sobie pozwolić na popełnienie błędu.

Wiadomo, z UC mamy dwa sygnały:
    RxD
    TxD

Na wtyczce do RS jest 9 pinów.
    Podłączam RxD do pinu 2, TxD do pinu 3, a do pinu 5 podłączam masę?

Czy jest to dobre połączenie?
    Proszę o potwierdzenie, ewentualnie jeżeli jest źle to prosze o poprawienie mnie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4252491
    cristof_w
    Poziom 17  
    Ok, dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • #4 4252687
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Mateusz120986 napisał:
    wydaje się, że masz dobrze
    http://www.dpie.com/pcmcia/rs232_pinout.gif
    Raczej nie . Co nam to da że podłączymy linię RXD jednego urządzenia z linią RXD innego urządzenia ? Obawiam się że nic nam to nie da . To całkiem tak samo jak byśmy chcieli się z kimś porozumieć i jednocześnie mieli słuchawki na uszach . Jeżeli ma to działać to linia RXD jednego urządzenia powinna być podłączona do linii TXD drugiego urządzenia . Natomiast TXD pierwszego do RXD drugiego .
  • REKLAMA
  • #5 4252797
    cristof_w
    Poziom 17  
    Witaj.
    Masz rację, wiem, że RxD jednego urządzenia idzie do TxD drugiego urządzenia i na odwrót. Ale takie schematy znajduję na sieci, dlatego chciałem się upewnić.
    Może masz prawidłowy schemat?
    Pozdrawiam.
  • #6 4254491
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Nie daj się zwariować
    Generalnie RS-232 służył do połączenia DTE z DCE
    Więc jeśli łączysz jakieś urządzenie peryferyjne DCE typu drukarka , modem etc. do komputera DTE to piny są na wprost 2 do 2 , 3 do 3 5 do5

Natomiast w połączeniu "null modem" np dwóch PC (DTE) musisz TXD z RXD skrzyżować 2 do3 i 3 do2 i to właściwie cała filozofia.

To taki dziwny już dzisiaj standard ale ciągle jeszcze w użyciu i te dwa kable DTE-DCE i null modem zawsze warto mieć. A zreszą różnią się wtykami bo

DTE gniazdo jest zazwyczaj męstkie (piny) - więc nullmodem jest żeński-żeński.

DCE jest zazwyczaj żeńskie wieć kabel modemowy powinien być żeńsko-męski .

Ale namieszałem :)
  • REKLAMA
  • #7 4254515
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Witam. Tutaj nie potrzeba schematu.
    http://pinouts.ru/SerialPorts/Serial9_pinout.shtml
    Przeczytaj co napisał kolega Tomasz W.

Cytat:
    Ale takie schematy znajduję na sieci, dlatego chciałem się upewnić.

Zazwyczaj TX danego układu oznacza jego wyjście (nadawanie) i RX wyjście (odbiór). Jednak np. w przypadku MAX232 oznaczenia mogą mylić. Układ ten po stronie TTL wejście (do którego podłączamy TX uC) oznaczone jest jako Tin. A wyjście TTL (do którego podłączamy RX uC) nazywa się Rout. Warto zwrócić na to uwagę.

pozdr, JnS
  • Pomocny post
    #8 4256688
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Kolega cristof dobrze podlacza UARTa do zlacza DB9 (meskiego). Traktujac jego sterownik Aduc jako urzadzenie rownoprawne z komputerem PC pinout jego zlacza szeregowego powinien byc taki sam jak w PC (czyli taki, jak podal cristof w pierwszym poscie: 2-RX, 3-TX, 5-GND). Do podlaczenia jego urzadzenia-sterownika czy jak go tam jeszcze zwal do PCta nalezy uzyc takiego samego kabla jak do polaczenia dwoch PCtow czylu SKROSOWANEGO zenski-zenski.

Generalnie, Jdsoul namieszal ale ma racje:)

BF
  • #9 4256778
    cristof_w
    Poziom 17  
    Dzięki.
    Więc podłączyłem dobrze, chciałem miec pewność na 100%, więc ją mam.
    Wielkie dzięki Bigfoot, jak zawsze jesteś pomocny.
    Pozdrawiam.
  • #10 4269302
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Ale czyż to nie jest piękne :)

Zauważcie sami był sobie standard komunikacyjny, który zniknął ze świata peryferii kilka miesięcy temu, a my wciąż go używamy i to co do tej pory było masterem DTE , a to co zwierzyną DCE nagle może się stać "równoprawnym" DTE.

A to nowe DTE może czasem sterować kolejnym DCE [np. drukarka Kafka] już nie równoprawnym {odwrotny pinout} :)

Żarty, żartami ale coś jednak cały czas się dzieje na rzeczy. Ośmiobitowce rządzą światem od którego ucieka Bill G.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie mikrokontrolera (uC) do portu RS232 komputera wymaga prawidłowego przypisania sygnałów RxD, TxD oraz masy do odpowiednich pinów złącza DB9. Standardowo, w połączeniu DTE-DCE (np. komputer - modem), piny są połączone bezpośrednio: RxD do pinu 2, TxD do pinu 3, masa do pinu 5. Jednak w przypadku połączenia dwóch urządzeń DTE (np. dwóch komputerów lub uC do PC bez modemu) stosuje się kabel typu null modem, gdzie linie TxD i RxD są skrzyżowane (TxD do RxD i odwrotnie). W praktyce oznacza to, że uC podłączony do portu RS232 komputera jako DCE może mieć RxD na pinie 2, TxD na pinie 3 i masę na pinie 5, ale do komunikacji z komputerem konieczny jest kabel null modem (skrzyżowanie sygnałów). Warto zwrócić uwagę na specyfikę układów konwertujących poziomy sygnałów, takich jak MAX232, gdzie oznaczenia pinów TTL mogą różnić się od standardowych nazw RxD i TxD. Dyskusja podkreśla różnicę między standardem DTE-DCE a połączeniem null modem oraz znaczenie odpowiedniego doboru kabla i poprawnego przypisania sygnałów dla prawidłowej komunikacji szeregowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA