logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon iP2000 - miganie lampki, wymiana głowicy, brak reakcji na włącz/wyłącz

lukaszmega 05 Wrz 2007 15:02 6216 9
REKLAMA
  • #1 4252858
    lukaszmega
    Poziom 2  
    witam, mam takie pytanie moze ktos sie zetknal, mam canona ip2000 wiadomo o jaka chodzi, uzywalem jej w domu przeszlo 3 lata, i nagle zaczely sie komunikaty zeby wymienic glowice drukujace, nie chciala drukowac.
    jednym z objawow bylo tez miganie lampki ( przy normalnym dzialaniu swieci na zielono ) a tutaj migala raz zielono i 2 razy na pomaranczowo i nic nie drukowala. tusze wymienilem na nowe i nic, sformatowalem kompa nawet ( przy okazji ) i tez nie dziala kompletnie przestala reagowac na włącz/wyłącz. drukarka fajna bo tania w eksploatacji ja uzywalem zamiennikow z allegro ( nie tych najtanszych :) za 1,5 ) .

co prawda kupilem juz nowa ip4300 bo potrzebowalem, a teraz mysle co z ta zrobic. moze ktos mi to zdiagnozuje z mojego opisu. pozdrawiam

Łukasz

jak cos mozecie pisac tez:
    mega-2000(_at_)tlen.pl
  • REKLAMA
  • #2 4252881
    pjprezes
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    O ile dobrze pamiętam ta drukarka ma licznik przebiegu głowicy i po pewnej ilości wydruków blokuje się. Wyjściem jest wymiana głowicy lub zresetowanie tego licznika. Postaram się dowiedzieć jak się go kasuje ale póki co może inni się wypowiedzą bo ja się mogę mijać z prawdą.
  • #3 4253183
    lukaszmega
    Poziom 2  
    moze to byc glowica, nie ukrywam ze drukowalo sie duzo rzeczy na niej, wiec jesli bylby to ten limit to moze sie skonczyl. ogldalem glowica 200 zl , wiec jesli by to bylo to to nieoplacalna jest naprawa. chyba ze daloby sie zresetowac jakos. teraz przypominam sobie, ze podczas ostatnich wydrukow robily mi sie zacieki ( tusz czarny ) moze to tak jak piszesz cos z ta glowica jest.
  • REKLAMA
  • #4 4253344
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Cytat:
    chyba ze daloby sie zresetowac jakos

Wbij w wyszukiwarkę "reset pampers" a przy odrobinie dobrych chęci znajdziesz procedurę kasowania przepełnionego pampersa.
    Cytat:
    nie ukrywam ze drukowalo sie duzo rzeczy na niej

Cytat:
    przypominam sobie, ze podczas ostatnich wydrukow robily mi sie zacieki ( tusz czarny )

Z tego wynika że na kasowaniu błędu może się nie skończyć.Przydałaby się konserwacja z wypraniem pampersa i udrożnieniem węzyków odprowadzających tusz ze stacji serwisowej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4253371
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Tylko nie wiem, czy tu chodzi o ten sam licznik - skoro jest mowa o wymianie głowicy, to może głowica ma jeszcze jakiś swój licznik? A czy głowica jest wykrywana w Status Monitorze drukarki? Powinien tam być rysunek głowicy w lewym dolnym rogu. Jeżeli drukarka nie "widzi" głowicy, jest tam słowo "Nie". A te dwa pomarańczowe mignięcia oddzielane pojedynczym zielonym oznaczają problem z podajnikiem papieru - wygląda na to, że drukarka wymaga gruntownej konserwacji...
  • #6 4253576
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    lukaszmega w kwestii formalnej: zacznij używać słownika ortograficznego albo przestań korzystać z tego forum. Jeśli jeszcze raz popełnisz post, od którego czytania będą szczypać oczy to zablokuję Ci możliwość pisania na forum.
  • #7 4256669
    lukaszmega
    Poziom 2  
    próbowałem zresetować pampers tą kombinacją ale bez skutku. znalazłem ja tutaj na forum.

Waste Ink Tank Reset (ip2000)

1. Turn off printer
    2. Hold down Resume button and press Power button.
    3. Keep holding down Power button and let Resume button go.
    4. Press Resume button 2 times then let BOTH buttons go.
    5. Green lights will flash and then stop blinking.
    6. When green lights are solid, press the Resume button 4 times.
    7. Press the Power button and the printer should turn off, if not, press the Power button once more.
    8. Your printer should respond as normal.

próbowałem też programami to zresetować ale i tutaj nic.

dalej mam miganie zielone z pomarańczowym. wiec może to być jak piszecie głowica. ;/ pozdro
  • #8 4257253
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Z tym pampersem to przegięłem-tak się kończy czytanie po łepkach.

Szkoda że na Elce nie ma manuala do IP2000-tam jest opisane co dana sekwencja ledów oznacza.

Ty masz zdaje się 2 problemy:
    -jeden z głowicą
    -drugi z podajnikiem papieru jak pisze Konrad (a zapewne wie to z S/M)

Rozbierz drukarkę i przyjrzyj się mechanizmowi podajnika może się zaciął tylko-przy okazji przeczyść czujniki.

Ja to widzę tak że dopuki nie usuniesz problemu z podajnikiem to żadne resety czy nawet wymiana głowicy na sprawną tu nie pomoże bo drukarka nie może się prawidłowo zainicjować.
  • REKLAMA
  • #9 4257385
    Kwasek27
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    nie wiem czy IP1500 i IP2000 maja taka sama sekwencje kodów błędów, bo 2 mignięcia na zielono oznaczaja że brak papieru w podajniku. Uszkodzenie głowicy to 5 mignięć. SPrawdz podajnik moze nie podaje papieru, albo najpierw włóż papier i wciśnij przycisk resume/cancel w drukarce.
  • #10 4257409
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Przede wszystkim, jak pisałem wyżej, sprawdź, czy głowica jest wykrywana w okienku Status Monitora.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Canon iP2000 po ponad 3 latach użytkowania zaczęła sygnalizować konieczność wymiany głowicy drukującej oraz przestała drukować. Objawem był migający wskaźnik LED: jedno zielone i dwa pomarańczowe mignięcia, co według dyskusji może wskazywać na problem z podajnikiem papieru lub uszkodzenie głowicy. Wymiana tuszy i reset systemu operacyjnego nie przyniosły efektu. Wskazano, że drukarka posiada licznik przebiegu głowicy, który po osiągnięciu limitu blokuje urządzenie, a rozwiązaniem jest wymiana głowicy lub reset licznika. Próby resetu tzw. "pampersa" (zbiornika na zużyty tusz) za pomocą kombinacji przycisków oraz programów nie powiodły się. Zalecana jest konserwacja mechanizmu podajnika papieru, czyszczenie czujników oraz sprawdzenie wykrywania głowicy w Status Monitorze drukarki. Miganie LED może również oznaczać zacięcie podajnika papieru, co uniemożliwia prawidłową inicjalizację urządzenia. Naprawa głowicy jest kosztowna (około 200 zł), co czyni ją nieopłacalną. Użytkownik zakupił nową drukarkę Canon iP4300, ale poszukuje diagnozy i ewentualnych rozwiązań dla iP2000.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA