logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon iP2000 - brak reakcji po aktualizacji oprogramowania układowego

Arts87 26 Lis 2008 10:19 3405 12
REKLAMA
  • #1 5784748
    Arts87
    Poziom 11  
    Witam! Mam problem z drukarka j.w. Po podłączeniu do kabla sieciowego zapala się zielona dioda. Drukarka nie reaguje na żadne polecenia. Komputer wykrywa ją bez problemu. Statu monitor wskazuje komunikat: "Trwa aktualizowanie oprogramowania układowego przez drukarkę.
    Wyłącz drukarkę, a następnie włącz ją.
    Jeśli ten komunikat znowu się pojawi, przeprowadź ponownie aktualizację oprogramowania układowego.". Drukarkę można wyłączyć jedynie przez odłączenie kabla z sieci. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5791468
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Poszukaj jak wchodzi się w tryb serwiowy w tej drukarce. Po wejściu przeprować inicjalizacje epromu( wciskamy 3 x resum i wyłączamy drukarkę z guzika) jak to nie pomoże, to proponuje przekodować ją na inny trochę model. (5 x resum i 2 x resum i wyłączamy drukarkę , oczywiście zaciągnij wówczas nowe stery). Jak nadal nie pomaga to do śmieci, naprawa nie opłacalna,
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #3 5792451
    Arts87
    Poziom 11  
    Wydaje mi się, sposobem na tą drukarkę może być wgranie nowego oprogramowania do pamięci eprom. Kwestia, jak to zrobić?
  • #4 5792756
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Trzeba by to chyba zrobić tak, że najpierw pobrać oprogramowanie (a właściwie firmware) ze sprawnej drukarki i potem próbować wgrać do tej. Tylko czy w ogóle istnieje program do robienia takich operacji?
  • #5 5792869
    Arts87
    Poziom 11  
    Szukałem takowego programu, ale niestety. Chyba będę musiał pożegnać się z drukarką.
  • REKLAMA
  • #6 5805551
    konmaj
    Spec od drukarek
    Zauważyłem, że zawartość EEPROM można zgrać (do pliku z rozszerzeniem .bin) ze sprawnej drukarki programem iPTool.
  • #7 5886349
    konmaj
    Spec od drukarek
    I jak - ktoś sobie z tym poradził? Bo ja mam teraz iP3000 z identycznym problemem. Choć drukarka jest prawidłowo wykrywana i instalowana na komputerze, to nie da się wejść w tryb serwisowy. Również iPTool normalnie ją "widzi", ale nie można nic z nią zrobić.
  • #8 5886913
    leeart

Poziom 35  
    Witam, siedziałem nad tym tematem trochę i dowiedziałem się , że niestety należy wgrać nowe oprogramowanie epromu. Można to wykonać poprzez kabel USB. Ale niestety Canon nie udostępnia żadnych programów. Znalazłem również program do edycji epromu (prawdopodobnie obsługuje drukarki wyprodukowane po roku 2004), ale jeszcze nie wiem jak go obsługiwać. EEPROM editS4E
    Jak już będę coś wiedział to napiszę.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #9 5890847
    konmaj
    Spec od drukarek
    leeart napisał:
    EEPROM editS4E

To jest nazwa tego programu? Wpisałem to do wyszukiwarki i nie było żadnych wyników (?)
  • #10 5891802
    leeart

Poziom 35  
    Witam- tak to jest nazwa tego programu. Dowiedziałem się, że służy on tylko do edycji epromu w modelach wyprodukowany po roku 2004. Edytuje on zapis informacji na temat pochłaniaczy. W niektórych drukarkach serii IP był błąd przepełnionych pochłaniaczy, pokazywał sie zbyt wcześnie i zbyt często. Więc to nie jest to, czego szukamy? Po za tym, aby uruchomić edycje epromu w drukarce, należy wejść w tryb serwisowy. A przy omawianym problemie nie można nawet wejść w tryb serwisowy. Będę szukał dalej.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
  • REKLAMA
  • #11 5892238
    konmaj
    Spec od drukarek
    Gdyby można było wejść w tryb serwisowy, to być może nawet iPTool by zadziałał.
  • #12 5892462
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    :arrow: konmaj - posiadam płytkę do iP3000, ma zwarcie na 3V, więc nigdy nie znajdę co daje zwarcie. Jeśli masz czym przelutować eeprom i chcesz zapłacić za wysyłkę to ją wyślę. Jest duża szansa, że winnym zwarcia jest inny układ a eeprom z nienaruszonym wsadem będzie działał.

Pzdr.
  • #13 5892632
    konmaj
    Spec od drukarek
    W sumie to chyba będę musiał przelutować EEPROM, ale dzięki za propozycję, bo mam z czego przelutowywać - posiadam inny egzemplarz iP3000, która uruchamia się normalnie, ale wypuszcza czyste kartki zamiast wydruków (głowica sprawna).

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Canon iP2000 po aktualizacji oprogramowania układowego (firmware) przestała reagować na polecenia, mimo że komputer ją wykrywa i świeci zielona dioda. Monitor stanu wskazuje na trwającą aktualizację firmware, z zaleceniem wyłączenia i ponownego włączenia urządzenia, co jednak nie przynosi efektu. Próby wejścia w tryb serwisowy i inicjalizacji pamięci EEPROM (np. poprzez kombinacje przycisków Resume) są sugerowane jako potencjalne rozwiązania. W dyskusji pojawiła się informacja o programie iPTool umożliwiającym zgranie zawartości EEPROM ze sprawnej drukarki do pliku .bin, jednak brak jest oficjalnego oprogramowania Canona do ponownego wgrywania firmware. Próby edycji EEPROM programem EEPROM editS4E nie są skuteczne dla modeli sprzed 2004 roku i wymagają wejścia w tryb serwisowy, który w tym przypadku jest niedostępny. W przypadku podobnego problemu z modelem iP3000, użytkownicy rozważają fizyczną wymianę lub przelutowanie pamięci EEPROM, gdyż uszkodzenie może dotyczyć innych układów na płycie. Ostatecznie brak oficjalnych narzędzi i trudności z trybem serwisowym wskazują na niską opłacalność naprawy i konieczność wymiany urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA