logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozebrać Nokię 6280, by naprawić niedziałający klawisz na klawiaturze?

arcus44 05 Wrz 2007 15:18 2439 21
REKLAMA
  • #1 4252917
    arcus44
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    po wygrzaniu flassha 6280 ozylo, jedyny problem to niedzialajacy przycisk ten na 1 klawiaturze , moje pytanie brzmi jak moge dostac sie do gornej klawiatury nie niszczac szyn telefono, mysle i nie wiem jak dobrac sie do tych guzikow.
  • REKLAMA
  • #2 4253049
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Obudowa jest na zatrzaskach, szyn nie trzeba ruszac, wystarczy podważyc by puścił zatrzask a dalej juz pódzie. Następnie trzeba zdjąć lcd i zostanie płytka klawiatury na taśmie
  • REKLAMA
  • #4 4253093
    arcus44
    Poziom 14  
    dzieki tak tez zrobilem, myslalem ze moze jakis brud wpadl czy cos, ale jednak nie, przycisk nie dziala nadal i sam nei wiem co tu zrobic
  • #5 4253176
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    mozesz nie miec styku gdzies na zlaczu tasmy no chyba ze glass klawiatury padl ale schematu nie mam wiec nie jestem pwien jak te linie ida
  • #6 4253280
    Edmund GSM
    Poziom 12  
    przy zlaczu tasmy flex na plycie masz 4 glassy te 2 z lewej sa od LCD a 2 po prawej sa od klawiatury. Z tego zo pamietam za numeryczna klawiature odpowiada glasik pierwszy z prawej wiec wypadalo by go podmienic i na 99% to pomoze

Pozdrawiam Edmund GSM
  • #7 4253523
    arcus44
    Poziom 14  
    cala tasme wymienie, mam nazieje ze to tasma, a nie plytka od klaw, ale niestety nie mam jak sprawdzic
  • #8 4253658
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    tasma w tym modelu jest dosc solidna moze wystarszy jednak zlacze przelutowac
  • #9 4253674
    Edmund GSM
    Poziom 12  
    wymien glassa a nie tasme sluchaj sie starszych :)
  • #10 4253898
    Orzel27
    Poziom 26  
    Jeżeli nie działa tylko jeden przycisk to może coś sie pod niego dostało. gdyby poleciał glas lub taśma to kilka klawiszy by nie działało. Zostaw glasa w spokoju i taśme również.
    Załączniki:
    • Jak rozebrać Nokię 6280, by naprawić niedziałający klawisz na klawiaturze? Schowek01.jpg (48.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 4253921
    chillouty
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Orzel27 napisał:
    Jeżeli nie działa tylko jeden przycisk to może coś sie pod niego dostało. gdyby poleciał glas lub taśma to kilka klawiszy by nie działało. Zostaw glasa w spokoju i taśme również.

Mu nie chodzi o 1 numeryczna, tylko pierwszy klawisz. I to raczej nie tasma a jak pisze Edmund glass
  • #12 4254756
    arcus44
    Poziom 14  
    zaczne od tego ze telfon byl martwy, po wygrzaniu z fluxem flasha dalo sie sflashowac i wstal, co do niedzialajacego przycisku, chodzi mi o jeden guzik na tej pierwszej klawiaturce dokladniej o przycisk "w prawo" cala reszta dziala,

po rozebraniu telefonu i wymontowaniu klawiatury z niedzialajacym przyciskiem przetralem styki itp itd nic nie pomoglo
  • #13 4254910
    Orzel27
    Poziom 26  
    No tak muszę przyznać rację kolegom sugerującym wymianę glasa, dalej linie pędzą do rapa. Taśma również pod znakiem zapytania.
  • #14 4255642
    arcus44
    Poziom 14  
    co do glasa czy mzoe tylko 1 guzik nie dzialac, gdyby on byl uszkodzony? co do tasmy to mzliwe ze akurat 1, czy 2 sciezki sie przerwaly, jeszcze zostaje mozliwosc ze klawiatura jest padnieta, najlepiej gdybym mial 2 taka nokie to wszystko bym sprawdzil,
  • #15 4255675
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Wez mierik i niech kolega Orzel27 podrzuci schemat malej klawiaturki to sobie bez problemu znajdziesz usterke
  • REKLAMA
  • #16 4255797
    Orzel27
    Poziom 26  
    Niestety nie mam schematu tej małej płytki, pamiętam że była na niej elektronika pod przylutowanym ekranem. Na początek do sprawdzenia taśma i złącza na niej oraz płytkach.
  • #17 4272480
    arcus44
    Poziom 14  
    tasme sprawdzilem to nie tasma, klawiature tez to nie klawiatura, wygrzalem te glasy po prawej przy gniezdzie od tasmy nie pomoglo, boje sie troche tam mocniej grzac by mi sie nie rozwarstwila plyta.
  • #18 4272931
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    podlej fluxem i 380 stopni krotko nadmuch na na 3, dzisiaj taka tym sposobem postawilem z tym ze mi dolna sie zacinala ten 1 z dwoch po prawej jest od gornej 2gi od dolnej

powodzenia
  • #19 4273064
    arcus44
    Poziom 14  
    oki pokombinuje tylko chwilowo mam dostep do hot aira jakiegos pozyczonego gdzie mam skale temp od 1 do 8 wiec nie wiem ustawic na 6? pamietam ze wlasnie kiedys tak grzalem jakas stara nokie ze cala spuchla

Dodano po 2 [godziny] 50 [minuty]:

oki zdjolem tego glasa musze postawic kulki, tyle ze mam kolejny problem lekko przytopilem slot do tasmy na plycie i teraz telefon bez tego glasa nie odpala, nie reaguje na guzik power, reaguje na ladowarke oraz pod jafem automatycznie sie odpala.

Moje pytanie brzmi czy telefon nie odpala bo spalilem gniazdo i tez bede musial je wymienic, czy dlatego ze nie ma glasa? powinien bez glasa sie wlaczyc normalnie, dzieki za pomoc;]
  • #20 4275033
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Bez glasa to raczej sie nie wlaczy bo obsluguje on rowniez wlacznik, najlepiej to kup nowego, kule na nim beda i ograniczysz sie tylko do wlutowania, uzywaj redukcji do hota to nie narobisz sobie balaganu :)

Dodano po 1 [minuty]:

a co do gniazda to wyslij jakas fotke, lekkie podtopienie nie powinno byc drastyczne w skutkach
  • #21 4275157
    arcus44
    Poziom 14  
    niestety nie mam aparatu zadnego w tak dobrej rozdzielczosci, to lekkie podtopienie jest wiec tez mysle ze nic zlego, poprostu wlacznik nie odpala wiec tak jak Mowisz to chyba ten glas, kupie glasika i moze wstanie, tylko gdzie go kupic? na alegro nie widze, a w serwisie gsm beda mieli?
  • #22 4275248
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    No musisz szukac a zanim kupisz to postaw na starym kulki grotem i go wlutuj, watpie ze serwisy gsm beda chetne do oddania glasa po dobrej cenie ale jak nie zapytasz to sie nie dowiesz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozebrania telefonu Nokia 6280 w celu naprawy niedziałającego pojedynczego przycisku na górnej klawiaturze. Obudowa telefonu jest na zatrzaskach, co umożliwia demontaż bez uszkodzenia szyn. Po zdjęciu LCD pozostaje płytka klawiatury na taśmie flex. Problem z przyciskiem może wynikać z uszkodzenia tzw. "glasa" (małego elementu odpowiedzialnego za kontakt klawisza) lub przerwania ścieżek na taśmie flex. Wymiana całej taśmy jest możliwa, ale zaleca się najpierw wymianę lub przelutowanie glasa, gdyż uszkodzenie pojedynczego przycisku raczej nie powoduje awarii całej taśmy. W przypadku uszkodzenia glasa konieczne jest jego odlutowanie i ponowne przylutowanie kulek cyny. Uszkodzenie slotu taśmy na płycie może uniemożliwić włączenie telefonu, ponieważ glas obsługuje również przycisk zasilania. Zaleca się użycie hot air z redukcją temperatury do lutowania, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Zakup nowego glasa może być trudny, serwisy GSM rzadko oferują części zamienne, więc warto spróbować naprawy na oryginalnym elemencie. Brak schematu małej płytki klawiatury utrudnia diagnozę, dlatego pomocne jest mierzenie ciągłości ścieżek i dokładne sprawdzenie złączy taśmy flex.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA