logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić dwa IP na jednym komputerze z dwiema kartami sieciowymi?

Pth 05 Wrz 2007 16:13 4191 6
REKLAMA
  • #1 4253139
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Witam. Ostatnio zrobiłem sobie długą list plików z rapidshare'a do ściągnięcia.
    Jak wiadomo każdy kolejny plik można ściągnąć stamtąd co kilka godzin. Oczywiście jest opcja żeby ustawić serwer proxy i ściągać sobie do woli. Oczywiście tak robię. Ale żeby ściągnąć więcej na raz (po przesyły przez proxy nie są rewelacyjne) włączam po prostu wszystkie kompy w domu (3) i na każdym ustawiam proxy z innym IP. Wtedy sciągam 3 pliki na raz .

Chodzi o to, czy jest możliwość ustawienia więcej niż jednego IP na jednym kompie. W komputerze mam dwie karty sieciowe (jedna zintegrowana karta 100 z płytą MSI 865PE neo2-v a druga to karta 10 PLANET). System to WIN XP Pro SP2.
    W switch'u mam jeszcze wolne porty wiec istnieje możliwość podłączenia dodatkowego kabla internetowego do PC. Najbardziej realne wydawało by się ustawienie po jednym IP na każdą kartę sieciową.

Korzystam z Firefox'a.

Oprogramowanie proxy to : torbutton(ad-on) 1.0.4 + tor 0.2.0.6-alpha + vidalia 0.0.14 + privoxy 3.0.6
  • REKLAMA
  • #2 4253161
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Nie ma takiej możliwości pod Windą - ponieważ M$ Windows korzysta z jednego połączenia jako połączenie internetowe i nie można ich przełączać nie rozłączając pracy na drugim interfejsie
  • REKLAMA
  • #4 4255141
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Co to znaczy, że "dynamicznie podmienia serwery"?
  • REKLAMA
  • #5 4255244
    cool_beny
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Nie wiem jak działa dokładnie ten, ale używany kiedyś sprawiał że średnio co 15 miałem inny serwer proxy w ustawieniach. Co za tym idzie co 15 inne ip
  • REKLAMA
  • #6 4256212
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    ale to i tak nic nie zmieni - tu chodzi o to, aby miec 2 ip jednoczesnie i obu uzywac do polaczenia z rapidshare. Jak wyżej pisałem - takiej możliwości na dzień dzisiejszy pod M$ nie ma.

PS - każda zmiana IP proxy by rozrywała połączenie - nawet gdyby coś takiego rozpatrywać
  • #7 4256429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość ustawienia dwóch adresów IP na jednym komputerze wyposażonym w dwie karty sieciowe (zintegrowaną 100 Mbps na płycie MSI 865PE neo2-v oraz kartę 10 Mbps PLANET) pod systemem Windows XP Pro SP2, aby jednocześnie korzystać z dwóch różnych połączeń internetowych i proxy do pobierania plików z Rapidshare. W dyskusji wyjaśniono, że system Windows nie obsługuje jednoczesnego korzystania z dwóch połączeń internetowych z różnymi IP bez rozłączania jednego z nich. Zaproponowano użycie programów do dynamicznej zmiany serwera proxy (np. a4proxy), które co pewien czas zmieniają IP proxy, jednak nie rozwiązuje to problemu jednoczesnego użycia dwóch IP. Wspomniano, że zmiana IP proxy powoduje rozłączanie połączenia. Jako alternatywę zasugerowano użycie maszyny wirtualnej, która mogłaby korzystać z innego IP i proxy niezależnie od systemu głównego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA