logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizja przez magnetowid - pogorszenie jakości obrazu.

ancanar 06 Wrz 2007 00:07 1319 4
REKLAMA
  • #1 4255005
    ancanar
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam.

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce dla tego typu pytan. Moze ktorys z tutejszych ekspertow pomoze laikowi nie mającemu zielonego pojęcia o sprzęcie elektronicznym :P

Szukam pomocy z męczącym mnie od pewnego czasu problemem. Mam telewizje kablową z UPC. Chcialem podlaczyc kabel przez magnetowid, żeby móc nagrywac filmy. Jednak kiedy polacze wszystko w ten sposób zauwazam znaczne pogorszenie jakosci obrazu (polprzezroczyste pionowe paski), co ciekawe, tylko na niektorych kanalach. Np na jedynce nie ma niemal zadnej roznicy w obrazie jesli podlacze kabel z upc bezposrednio do telewizora, a obrazem pusczonym przez magnetowid. Natomiast np. dwójka i poslat wyglądają tragicznie pusczone przez magnetowid, a całkiem dobrze przy podłączeniu bezpośrednim. Magnetowid jest dosc nowy, wczesniej byl uzywany jednyie do otwarzania kaset na innym telewizorze (nie bylpodlaczany do anteny ani kablowki) Co może byc przyczną i gdzie powinienem się zwrócic? Czy do jakiegos fachowca od sprzetu elektronicznego, czy raczej do odstawcy telewizji kablowej?

UPDATE:

Właśnie przeprowadzilem mały eksperyment. Pusciłem przez magnetowid dwójke z anteny zbiorczej i nie ma tych zakłoceń, o których wyżej pisałem. Wskazywałoby to, ze z magnetowidem jednak wsystko wporządku i jestto jednak wina dostawcy sygnału. Pytanie tylko: czy jest możliwe, że magnetowid jest w jakiś sposób bardziej wrazliwy na wady sygnału?? Czy to może byc pwoodem ze problemy z obrazem pokazują się dopiero po puszczeniu sygnału przez magnetowid?
  • REKLAMA
  • #2 4255036
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Prawdopodobnie kanał wyjściowy modulatora RF w wideo (ten, na którym możesz wstroić wideo na TV i oglądać nagrania - przez wejście antenowe) masz źle ustawiony. Czyli na taki kanał, który wnosi zakłócenia na inne programy. Typowy kanał przeznaczony w kablówkach do wideo to kanał 36. W Twojej sieci może być czasem inny. Trzeba go przestawić - w nowszych magnetowidach z reguły w menu.
  • REKLAMA
  • #3 4255045
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Tak.
    Powodem może być słaby sygnał (ulega wytłumieniu) lub harmoniczne modulatora.
    Spróbuj zmienić częstotliwość modulatora (channel- z tyłu magnetowidu) i dostroić ponownie odbiornik telewizyjny.
  • REKLAMA
  • #4 4257196
    ancanar
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam

Ciąg dalszy moich zmagań :D

Poszukalem w menu funkcji dotyczacej regulacji RF, jedyne co znalazlem to opcja "RF output setup" mozna tam ustawic kanały od 21 do 69, ustawialem rozne, nieskie, wysokie, 36 - nie było żadnych zmian na kanałach z zakłoceniami. Z tyłu magnetowidu tez nie ma czegos czy mozna by pokrecic. Moze cos w srodku jest:P? Co dalej robic? Model magnetowidu to deawoo DX-9840E
  • #5 4257694
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Sam potwierdzasz, że ten kanał ustawia się w menu, więc innych możliwości nie ma. A każdą ze zmian zatwierdzałeś? Powinna być za każdym razem - w konsekwencji - zmiana kanału, na którym wstraja się wideo w TV (czyli przez antenę).
    Sprawdź też jakość podłączeń we wtyczkach przewodów antenowych.
REKLAMA