logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue Screen przy starcie Windows Vista na AMD 6000+, GA-M57SLI S4, MSI 8600 GTS

dejavu13 06 Wrz 2007 15:54 5345 14
REKLAMA
  • #1 4256425
    dejavu13
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam taki sprzęt Procesor AMD 6000+ , Płyta główna GA-M57SLI S4 , ram 2X1GB Geil ultra DUAL CHANNEL 800Mhz, Grafika MSI 8600 GTS 256Mb/128bit ,dyski 200 i 120 GB WD , Zasilacz Chieftec 450 W . Problem polega na tym że przy włąnczaniu komputera pod VISTA trzy cztery razy wywala bluescreen i komputer się za każdym razem restartuje jak już wystartuje to nie ma najmniejszego problemu chodzi bardzo wydajnie można go 30 razy wyłączać i włączać bez problemu lecz gdy wyłącze po paru godzinach to pojawia się ten sam problem z XP tego problemu nie ma . Prosze o szybka pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4256661
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Czy jesteś pewien w 100% że na xp ten problem nie występuje?
    Pytam, bo takie zachowanie jest najczęściej związane z zasilaniem, a to nie ma wpływu na system czy to xp czu vista zachowują się tak samo.
  • #3 4257257
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Chyba że Vista znacznie obciąża procesor lub inne podzespoły np. kartę grafiki. Na wszelki wypadek przeskanuj dysk czy nie ma bad sectorów programem Victoria. I sprawdź zachowanie komputera na mocniejszym zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #4 4257775
    ninjafan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Czy procesor jest podkręcony?
  • #5 4258580
    dejavu13
    Poziom 10  
    Na 100 % pod xp nie występuje ten problem, Dyski mam sprawne bo wgrywałem Viste na dwa dyski(ten sam problem) procesor nie jest podkręcany jest NOWY. Dzisiajr ano uruchomiłem komputer wszedłem w BIOS zaczekałem aż temperatura procka wzrosnie o 20 stopni do 42 i odpaliłem Viste bez najmniejszego problemu lecz gdy wyłączyłem na godzine i uruchomiłem normalnie to znowu 3 restarty .
    To samo gdy uruchomiłem pod xp wyłącze i włącze pod VISTA to chodzi bez problemu.

[
  • REKLAMA
  • #6 4258870
    ninjafan
    Poziom 20  
    Trzeba to rozszyforwać. Ale z Twoją pomocą. Zbootuj komputer z Vistą. Klikaj kolejno: START > Prawoklik na Komputer > Właściwości > Zaawansowane ustawienia systemu > Kontynuuj > Na karcie Zaawansowane powinna zainteresować Ciebie taka opcja: Uruchamianie i odzyskiwanie - kliknij na Ustawienia > Ramka Awaria systemu > Odznacz opcję: Automatycznie uruchom ponownie. Zatwierdzasz wszystkie zmiany i zamykasz system. Poczekaj wymaganą ilość czasu, by komputer się 'ochłodził'. Zbootuj komputer z Vistą. Jeżeli zobaczysz Blue screen'y to koniecznie zanotuj informacje z ekranu na kartce papieru i podaj je na forum. Pozdrawiam.
  • #7 4259717
    dejavu13
    Poziom 10  
    Oto zdjęcia bluscreenow.
    Zrobiłem tak jak mówiłeś, a ten komunikat po raz pierwszy wyskoczył mi dzis po 5 mniutach pracy.
    Blue Screen przy starcie Windows Vista na AMD 6000+, GA-M57SLI S4, MSI 8600 GTSBlue Screen przy starcie Windows Vista na AMD 6000+, GA-M57SLI S4, MSI 8600 GTSBlue Screen przy starcie Windows Vista na AMD 6000+, GA-M57SLI S4, MSI 8600 GTS
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i się zastosować, a nie wysyłać trzy kolejne posty a w kazdym jedna fotka...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #8 4260658
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    A ten zasilacz to nie jest czasem ciut za slaby? Sam procesor ma pobor okolo 125W + k. graficzna 100W, niby zostaje 200W dla reszty, ale Chieftecy demonami wydajnosci/stabilnosci to nie sa. :P

Wlacz moze cool'n'quite, zmniejsza to czestotliwosc taktowania procesora o polowe, zmniejszajac jednczesnie pobor pradu, i sprawdz jak sie komputer wtedy zachowuje. Bedziesz do tego potrzebowal sterownikow odpowiednich, na stronie amd sa w dziale download.
  • #9 4260671
    dejavu13
    Poziom 10  
    Jaki zasilacz proponujecie. Kasy trochę mam ale niech mi jej trochę zostanie :D
  • #10 4260691
    phoe
    Poziom 29  
    dejavu13 napisał:
    Jaki zasilacz proponujecie. Kasy trochę mam ale niech mi jej trochę zostanie :D

Sprawdz pierw to z tym cool'n'quite, a co do zasialcza to Corsair 520W chyba to juz udzwignie. 300zl bedziesz musial wydac. Lub jakiegos Tagana czy Be Quiet, ale 300zl to takie minimum ile trzeba dac za dobry 500 watowy zasialcz. :P
  • REKLAMA
  • #11 4260700
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Ten zasilacz, który kolega posiada obecnie w zupełności wystarczy. Czy aby ta Vista to oryginał?
  • #12 4260724
    phoe
    Poziom 29  
    K!lleR napisał:
    Ten zasilacz, który kolega posiada obecnie w zupełności wystarczy. Czy aby ta Vista to oryginał?

Wzialem wlasnie do reki opakowanie od mojego Corsair 450 VH i maksymalne obciazenie dla obwod 3,3V i 5V wynosi 130W...

125W dla procesora + 20W? dla pamieci, no i mamy 145W, nie wiem ile Chieftec 450W jest w stanie dostarczyc na obwod 3,3V i 5V, ale jak dla mnie to wina zasilacza.
  • #13 4261454
    ninjafan
    Poziom 20  
    1. Zasilacz jest odpowiedni kolego Phoe! Od kiedy w/w procesor zasilany jest z linii +5V? W nowych komputerach liczy się mocna linia +12V!

2. Vista to najmłodsze okienka na rynku, muszą się jeszcze wiele "nauczyć" (mam na myśli Service Pack'i). Informacje z ekranu wskazują na błędy magistrali systemowej, błędy cache procesora oraz sterownika karty graficznej, pamięci (jednak to mogą być tylko fałszywe alarmy). W zasadzie Vista (choć jest to już produkt końcowy) to ciągle beta - system jest mocno niedopracowany, wysoce niekompatybilny, stąd duża ilość łatek wydawanych przez Microsoft. Jeżeli chcesz mieć Vistę w komputerze - koniecznie włącz aktualizacje automatyczne! (jeżeli system jest piracki - nie martw się, wszystko będzie dobrze). Zastosuj się do moich rad:

a) Zaktualizuj swój system BIOS od płyty głównej, karty graficznej do najnowszej wersji dostępnej na stronie producenta sprzętu.
    b) Masz za pewne piracką wersję Visty - jak pisałem wyżej - nie martw się. Pobierz zbiór dotychczasowych poprawek w postaci paczki (tzw. autopatcher, czy autoszpachla - jak kto woli) np. stąd: http://www.programs.pl/program,736.html , lub ze strony "producenta" http://autopatcher.com/autopatcher-vista/ .
    c) Sprawdź pamięć pod kątem błędów - www.memtest.org . Możesz również użyć narzędzia wbudowanego w Vistę - włóż płytę instalacyjną i zbootuj z niej komputer. Kliknij opcję napraw - odszukaj narzędzie do sprawdzania pamięci.
    d) Upewnij się, że wszystkie podzespoły pracują na fabrycznych nastawach.

W razie dalszych problemów możesz liczyć na moją dalszą pomoc. Dobranoc.
  • #14 4261697
    dejavu13
    Poziom 10  
    ninjafan napisał:
    1. Zasilacz jest odpowiedni kolego Phoe! Od kiedy w/w procesor zasilany jest z linii +5V? W nowych komputerach liczy się mocna linia +12V!

2. Vista to najmłodsze okienka na rynku, muszą się jeszcze wiele "nauczyć" (mam na myśli Service Pack'i). Informacje z ekranu wskazują na błędy magistrali systemowej, błędy cache procesora oraz sterownika karty graficznej, pamięci (jednak to mogą być tylko fałszywe alarmy). W zasadzie Vista (choć jest to już produkt końcowy) to ciągle beta - system jest mocno niedopracowany, wysoce niekompatybilny, stąd duża ilość łatek wydawanych przez Microsoft. Jeżeli chcesz mieć Vistę w komputerze - koniecznie włącz aktualizacje automatyczne! (jeżeli system jest piracki - nie martw się, wszystko będzie dobrze). Zastosuj się do moich rad:

a) Zaktualizuj swój system BIOS od płyty głównej, karty graficznej do najnowszej wersji dostępnej na stronie producenta sprzętu.
    b) Masz za pewne piracką wersję Visty - jak pisałem wyżej - nie martw się. Pobierz zbiór dotychczasowych poprawek w postaci paczki (tzw. autopatcher, czy autoszpachla - jak kto woli) np. stąd: http://www.programs.pl/program,736.html , lub ze strony "producenta" http://autopatcher.com/autopatcher-vista/ .
    c) Sprawdź pamięć pod kątem błędów - www.memtest.org . Możesz również użyć narzędzia wbudowanego w Vistę - włóż płytę instalacyjną i zbootuj z niej komputer. Kliknij opcję napraw - odszukaj narzędzie do sprawdzania pamięci.
    d) Upewnij się, że wszystkie podzespoły pracują na fabrycznych nastawach.

W razie dalszych problemów możesz liczyć na moją dalszą pomoc. Dobranoc.

Bios juz dawno zmieniłem stery od grafiki najnowsze, pierwsze co to pamięci sprawdziłem memtestem bez błędu .
    Teraz pobieram autopatcher.
    Wszystko chodzi na fabrycznych nastawach.
    Zainstaluje autopatchera i się zobaczy.
    Na razie dzięki
  • #15 4262902
    ninjafan
    Poziom 20  
    Microsoft ma wypuścić oficjalną wersję Service Pack 1 dla Windows Vista na jesień 2007 roku lub na początek roku 2008.
    Już teraz do sieci przeciekła nieoficjalna wersja tego dodatku - po jej instalacji można zaobserwować znaczący przyrost wydajności systemu przy operacjach dyskowych (i nie tylko), poprawione kwestie bezpieczeństwa, ulepszona detekcja i współpraca z wieloma kartami graficznymi, ulepszone korzystanie z APM i wiele innych udoskonaleń, eliminacja błędów które mogą powodować w/w problemy.
    Podobno Service Pack 1 ma dokonać gruntownej ingerencji w główne składniki systemu, ma zoptymalizować pracę programów (już teraz Vista wykonuje pewne operacje szybciej od Windows XP - zakładając, że oba systemy pracują na tych samych maszynach).
    Warto również zwrócić uwagę na fakt - testowana wersja SP1 wyraźnie przyspiesza nowe okienka (również te, zainstalowane na starych maszynach). Pozdrawiam.

Nie zamieszczam żadnych linków do nieoficjalnego SP1 dla Windows Vista, ani nie wysyłam nikomu na @. Osoby zainteresowane powinny bez problemu odszukać ten dodatek w sieciach pe*r 2 peer.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer z procesorem AMD 6000+, płytą główną GA-M57SLI S4, 2x1GB RAM Geil Ultra Dual Channel 800MHz, kartą graficzną MSI 8600 GTS 256MB/128bit, dyskami WD 200 i 120 GB oraz zasilaczem Chieftec 450W. Problem polega na pojawianiu się bluescreenów podczas uruchamiania systemu Windows Vista, które skutkują restartami, natomiast system Windows XP działa bez problemów. Bluescreeny pojawiają się głównie po wyłączeniu komputera na kilka godzin. Wskazano, że problem może być związany z zasilaczem, który może nie dostarczać wystarczającej mocy, zwłaszcza dla linii +12V, lub z niedopracowanym systemem Vista. Zalecane jest wyłączenie automatycznego restartu po awarii, aby odczytać dokładne kody błędów z bluescreenów, które wskazują na błędy magistrali systemowej, cache procesora oraz sterowników karty graficznej. Sugerowano także sprawdzenie dysków programem Victoria, aktualizację BIOS-u płyty głównej i sterowników karty graficznej, a także włączenie funkcji Cool'n'Quiet zmniejszającej pobór mocy procesora. Wskazano na konieczność instalacji najnowszych aktualizacji systemu Vista, w tym Service Pack 1, który poprawia stabilność i kompatybilność systemu. W kwestii zasilacza rekomendowano modele Corsair 520W, Tagan lub Be Quiet o mocy minimum 500W dla zapewnienia stabilnej pracy podzespołów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA