logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiary i konstrukcja kolumny Eltron do wzmacniacza Eltron 60

mario87mlawa 07 Wrz 2007 21:34 1704 6
REKLAMA
  • #1 4260928
    mario87mlawa
    Poziom 10  
    Witam
    Mam wzmacniacz Eltron 60 i potrzebuję wymiarów kolumny Eltron bo chcę zbudować jej kopię. Oprucz wysokości, szerokości itd potrzebne mi wymiary otworu stratnego, umiejscowienie tego otworu i głośników. i czy jest ona czymś w środku wyłożona tzn czy jest tam materiał dźwiękochłonny (np. jak w altusach) ? Co do parametrów to wszystko wiem tylko o skrzyni chce jak najwięcej informacji. Z góry wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #2 4262689
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    W tych czasach wymiary tych trumien to bez sensu jak na głośnikach GDS 30/30 to można to trochę zmodyfikować a jeszcze jak to ma grać jako nadstawka np. bo basu to z tego nie będzie.
  • REKLAMA
  • #3 4263246
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    robić kopie Eltrona
    to chyba jakiś pomysł pod wpływem emocji

aftycznie przetwornik z eltrona czyli gds30/30 jest w porównaniu cena/jakość za bardzo wysokiej pozycji ale paczka eltrona
    1. Nieporęczna
    2. Nie zbyt chyba chce grać

w dzisiejszych czasach mając gds 30/30 można na ich podstawie zrobić naprawdę niezły zestaw (cena/jakość) niestety gds30/30 nigdy nie chciał grać pełnym pasmem i nie będzie ale nadstawki z nich powinny być super tylko trzeba dobrze policzyć skrzynie i ja dobrze zestroić
  • REKLAMA
  • #4 4265085
    mario87mlawa
    Poziom 10  
    tak myśle jak nie tak, to jeszcze jakby może zrobić ją trójdrożną basowy głosnik np. z altusa 140, średniak własnie gds i jakieś piszczałki jak sądzicie?
  • REKLAMA
  • #5 4269335
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    w estradowcach głośniki z altusa 140 no ręce opadają
    masz w ogóle zielone pojecie o tym co robisz
    w altusach jest głośnik kompaktowy a w estradzie stosuje sie dynamiki (dynamiki mają lepszą efektywność)
  • Pomocny post
    #6 4270217
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    basowiec z ALTUSÓW 140 (czyli GDN 30/60) jest oparty na tym samym koszu i magnesie co GDS 30/30 ale ma inny układ grający. I Ogólnie ten GDN 30/60 to słaby głośnik jak na Tonsila (w przeciwieństwie do GDS-a).
    Jest znacznie cichszy - GDS go zagłuszy i nie będzie w ogóle słychać tego basowca. No już nie mówiąc o tym że ten basowiec ma miękkie zawieszenie i w wykorzystaniu estradowym mógłby szybko wyzionąć ducha. Więc pomysł jest nieopłacalny, zostaw altusy w spokoju :)

Lepiej zrobić dwie nadstawki na 1xGDS + 1xwysoki, i obudowy znacznie mniejsze od eltronów. (eltrony 60-tki to były straszne szafy, nie ma potrzeby takich robić).

Ten projekt powinien ci się przydać:
    http://www.elektroda.net/~mkaczmarek/projekty/nag/zestaw_szerokopasmowy_tonsil.htm
  • #7 4277808
    mario87mlawa
    Poziom 10  
    wielkie dzięki:) właśnie tego byłem ciekaw: czym sie różnią te głośniki. (jestem elektronik ale po zawodówce:]) projekt ciekawy- przyda się

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiarów i konstrukcji kolumny Eltron do wzmacniacza Eltron 60, z naciskiem na szczegóły dotyczące otworu stratnego, rozmieszczenia głośników oraz materiałów dźwiękochłonnych wewnątrz obudowy. Uczestnicy podkreślają, że oryginalne wymiary kolumn Eltron są nieoptymalne dla głośników GDS 30/30 i można je modyfikować, zwłaszcza że Eltrony są duże i nieporęczne. Głośnik GDS 30/30, stosowany w Eltronach, nie odtwarza pełnego pasma, ale nadaje się do nadstawek przy odpowiednim dostrojeniu skrzyni. Propozycja budowy trójdrożnej kolumny z basowcem z Altusa 140 (GDN 30/60), średniotonowym GDS i wysokotonowymi piszczałkami została skrytykowana ze względu na słabą efektywność i trwałość basowca GDN 30/60 w zastosowaniach estradowych. Zaleca się raczej budowę mniejszych obudów z dwoma głośnikami: 1x GDS i 1x wysokotonowy, zamiast kopiowania dużych i niepraktycznych Eltronów. Wnętrze kolumny Eltron nie zostało szczegółowo opisane, ale pytanie o materiał dźwiękochłonny pozostaje bez jednoznacznej odpowiedzi. Przydatny link do projektu szerokopasmowego zestawu Tonsil został udostępniony jako alternatywa konstrukcyjna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA