logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumny na GDN 30/120/1? Obudowa, zwrotnica, głośniki

bizoon16 13 Wrz 2008 18:30 1745 14
REKLAMA
  • #1 5532033
    bizoon16
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam zamiar zrobić 2 kolumny szerokopasmowe na głośniku basowym Tonsila GDN30/120/1, 8ohm. Będzie to moja pierwsza konstrukcja więc za bardzo nie wiem jak się za to zabrać. Prosił bym bardziej zaawansowanych w dziale DIY o pomoc w wykonaniu mojego projektu i o kilka rad. Jaka duża ma być obudowa? jaki zastosować głośnik wysoko i średnio tonowy czy konieczna będzie zwrotnica jeśli tak to jaka? To by było chyba na tyle myślę, że z resztą sobie poradzę. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pzdr!
    :D
  • REKLAMA
  • #2 5532453
    MasterKamil
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Nie ten dział... zrób cos a'la Zeusy, poszukaj na forum, dużo tematów jest na ten temat. Pozdrawiam
  • #3 5532875
    Skipior
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Głośnik niskotonowy jest ok, jest to bardzo dobra i udana konstrukcja Tonsilu... GDM do niego musi być całkiem mocny... Jeżeli też ma to być Tonsil no to 16/80 lub 18/80... A jeżeli GDN byłby razy 2 to te GDM nie wystarczą... Wtedy trzeba by dać GDM 16/150... Ja mam GDM 20/150, ale w innej konstrukcji... Co prawda za dwa głośniki z przesyłką trzeba zapłacić te 400zł, ale są warte swojej ceny, grają rewelacyjni! Jednak minusem jest ( jak na estradę ) spl 95,5db... Trzeba im dać tubę jak w ZE500...

No ale wracając do tematu... Przykładowa konfiguracja:
    GDN 30/120/1
    GDM 16/80
    GDWK 10/80/19

Po zwrotnice zgłoś się do --killer-- ( napisz na priv. to dam Ci do niego kontakt ). Robi świetne zwrotnice na baardzo wysokim poziomie.

Na oko obudowa pod ten głośnik to jakieś 70 litrów z indywidalnie dobranym strojeniem, płyta na paczkę minimum te 18mm MDF najlepiej lub zwykła wiórowa prasowana...

Chwilowo to na tyle... Jak coś to pytaj :) Jesteśmy od tego aby pomagać :)
  • #4 5533015
    melisław
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Tylko pytanie po co? Jakie będzie przeznaczenie tego zestawu? Dom? Imprezy? Jaka muzyka, jakie pomieszczenie? I dlaczego akurat 3-way?
  • #5 5533044
    MasterKamil
    Poziom 14  
    Wystarczy konstrukcja 2-drożna tak jak w Zeusach (tylko tam sa 2 GDN-y) dasz jednego plus jakas dobra kopulka lub tuba na wysokie (oczywiscie jak bedzie trzeba to stlumic troche) i masz dobry zestaw. Napisz czego sluchasz, jak duze pomieszczenie a sie dobierze bude i strojenie pod tego GDN-a. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 5533232
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Skipior napisał:
    A jeżeli GDN byłby razy 2 to te GDM nie wystarczą...

Wystarczy GDM 16/80 i bez problemu będzie się wybijał głośnością ponad te dwa GDN. Mocowo także da radę przy cięciu 12dB/okt 1500Hz.
    Ten średnio tonowy jest najlepszym od Tonsilu.

Dodano po 6 [minuty]:

MasterKamil napisał:
    Wystarczy konstrukcja 2-drożna tak jak w Zeusach (tylko tam sa 2 GDN-y) dasz jednego plus jakas dobra kopulka lub tuba na wysokie (oczywiscie jak bedzie trzeba to stlumic troche) i masz dobry zestaw. Napisz czego sluchasz, jak duze pomieszczenie a sie dobierze bude i strojenie pod tego GDN-a. Pozdrawiam

Tak, zapewne. Ten głośnik nie jest w stanie poprawnie odtworzyć częstotliwości powyżej 2500Hz, a Ty go chcesz dać do 2way ?
    Kompletnie głupi pomysł.
    Dobrego zestawu to Ty chyba nigdy nie słyszałeś twierdząc że to będzie dobry zestaw.

Ten głośnik jest typowym wooferem o dość dużym wychyleniu :!: To nie jest głośnik szerokopasmowy.
  • REKLAMA
  • #7 5533428
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6171
    Post był raportowany Reg. pkt 8.3.
    Przeniosłem z: DIY Akustyka
  • REKLAMA
  • #8 5533761
    bizoon16
    Poziom 11  
    Zestaw ma grać w pokoju 50m3 i jak zajdzie taka potrzeba to czasami na małych salach, ale to naprawdę rzadko. Muzyka jaką słucham to house a dokładnie electro house.
  • #9 5534032
    RAFi X
    Poziom 29  
    Wybij sobie ten pomysł z głowy, raz że utopisz pieniądze, a dwa że to nie będzie grało.
    Jeżeli już chcesz mieć coś co potężnie zagra to Scherzo/Voyager 350 i kopółkę wymienić na GDWT 9/100FP 8R i przed niego przylutować szeregowo 4 OHM 10W i równolegle z głośnikiem drugi taki sam.
    W ten sposób uzyskasz o wiele lepszy rezultat niż Twój proponowany DIY.
  • #10 5535600
    MasterKamil
    Poziom 14  
    RAFi X a słyszaleś moze jak graja Zeusy Tonsila ze twierdzisz ze gdn 30/120 sie do 2-way nie nadaje?! Masz racje, nie jest szerokopasmowy ale jest w stanie zagrac w 2-way. Duzo tematow na forum o tym bylo... Jak dla Ciebie opinia innych to za malo to posluchaj Zesuow. Pozdrawiam
  • #11 5536172
    melisław
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Napisz ile metrów kwadratowych ma pokój i ile masz kasy...
  • #12 5542360
    RAFi X
    Poziom 29  
    MasterKamil napisał:
    RAFi X a słyszaleś moze jak graja Zeusy Tonsila ze twierdzisz ze gdn 30/120 sie do 2-way nie nadaje?! Masz racje, nie jest szerokopasmowy ale jest w stanie zagrac w 2-way. Duzo tematow na forum o tym bylo... Pozdrawiam

No to Cię muszę zmartwić...niestety tak się składa że z Zeusami miałem do czynienia parę razy, i nie zaskoczyły mnie. Jak dla Ciebie Zeusy to dobra konstrukcja 2 drożna to nie wypisuj tutaj głupot i idź się delektować super konturowym dźwiękiem z tych pudeł.
    Sam GDN także nie zachwyca. Możliwości odgrywania średnich częstotliwości ma naprawdę mizerne. A przy wysokim podziale pojawią się zniekształcenia na średnich częstotliwościach.

MasterKamil napisał:
    Jak dla Ciebie opinia innych to za malo to posluchaj Zesuow.

A takie opinie to zatrzymaj dla siebie bo nic o mnie nie wiesz.
  • #13 5543537
    MasterKamil
    Poziom 14  
    ale Ty tez nie wiesz nic o mnie wiec daruj sobie takie komentarze... z tym co piszesz o GDN-ie sie zgodze tylko wez pod uwage ze autor tego tematu nie chce robic z tego hi-end'u. Oceniasz tego GDN-a tak jak bys go porownywal do nie wiadomo czego... Autor chce konstrukcje na tym glosniku wiec proponujemy mozliwosci. Pozdrawiam
  • #14 5573666
    bizoon16
    Poziom 11  
    Dziękuje wszystkim za pomoc, ale zmieniłem zdanie i nie będe już robił tych kolumn. Zakupiłem Altusy 140 z głośnikiem basowym od Altusów 300, został teraz wybór wzmacniacza, ale nie wiem jaki kupić. Zastanawiałem się nad czymś takim:

https://ssl.allegro.pl/item439668800_technics_su_v650.html

Czy ten wzmacniacz wystarczająco zasilił by ten zestaw? I czy jest warty tej ceny??
  • #15 5575754
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Cytat:
    Oceniasz tego GDN-a tak jak bys go porownywal do nie wiadomo czego

Jego możliwości odgrywania średnich częstotliwości są naprawdę bardzo małe, i przewyższają go tu prawie wszystkie głośniki 30 cm szerokopasmowe, na estradowym zawieszeniu, o których tak czy tak się mówi, że ich praca powyżej 2 khz to raczej niskobudżetowy kompromis.

A co dopiero tutaj - głośnik który jest jeszcze ma grać do 4500 hz, a jest typowo niskotonowy.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy kolumn szerokopasmowych z wykorzystaniem głośnika niskotonowego Tonsil GDN 30/120/1 8Ω. Dyskusja koncentruje się na doborze obudowy, zwrotnicy oraz głośników średnio- i wysokotonowych do tego zestawu. Zalecana objętość obudowy to około 70 litrów, wykonana z płyty MDF o grubości minimum 18 mm, z indywidualnym strojeniem. Do wysokotonowego i średniotonowego sugerowane są głośniki Tonsil GDM 16/80 lub GDM 18/80, a w przypadku większej mocy GDM 16/150 lub GDM 20/150. Zwrotnica jest konieczna, najlepiej wykonana na wysokim poziomie, np. przez specjalistę. Wiele opinii podkreśla, że GDN 30/120/1 nie jest głośnikiem szerokopasmowym, a typowym wooferem o ograniczonej zdolności odtwarzania średnich i wysokich częstotliwości, co wymaga zastosowania zwrotnicy i dodatkowych przetworników. Dyskutowano także o konstrukcji 2-drożnej podobnej do kolumn Zeus, gdzie stosuje się jeden GDN i kopułkę lub tubę wysokotonową. Wątpliwości pojawiły się co do jakości dźwięku i sensowności takiego projektu, zwłaszcza w kontekście muzyki house i pomieszczenia o kubaturze około 50 m³. Autor ostatecznie zrezygnował z własnej konstrukcji i zakupił kolumny Altus 140 z głośnikiem basowym Altus 300, pytając o dobór wzmacniacza, rozważając Technics SU-V650.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA