logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laser VAM1201 - trudności z odczytem CD-R na Technics, gdzie kupić oryginał?

reksiomaly 08 Wrz 2007 20:53 4655 10
REKLAMA
  • #1 4263721
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Mam dość dziwny problem zakupiłem w sklepie cybor-tech 2 lasery vam1201 oba na dwóch innych kompaktach technics mają problem z pewna grupą CD-Rów proszę doradźcie gdzie zakupić orginał pewny na 100% i czy jest różnica między wam 1201 i cdm 12.1?? wina leży na pewno po stronie samego lasera.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4275090
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Coś z tymi tanimi laserami z Cybor-Techa jest nie tak. Sprawdź czy nie są to przypadkiem odrzuty z krzywym zamocowaniem samych prowadnic lasera (soczewka nie jest równoległa do płyty w nich).
  • #3 4278588
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Dzięki wielkie za zainteresowanie . Faktycznie masz racje jeśli chodzi o lasery z cybor tech do tąd mi wszystkie chodziły , ściągnołem z impelshop na próbę nowy i działa wyśmienicie żadnych problemów niema. Chodzi mi to w technics 770d strasznie wybredny odtwarzacz na typowo chińskim laserze nie chce grać dłużej jak 2 godziny, jak by sam laser się przegrzewał.
  • REKLAMA
  • #4 4282622
    djlj24
    Spec od car audio
    Pewnie nie bez powodu w tym odtwarzaczu montowali tylko określony typ (05 na końcu). Chyba problem leży w dosyć delikatnych układach od serwo - wystarczy, że cewki od lasera mają zbyt małą rezystancję i już się zaczyna gotować.
  • #5 4315097
    reksiomaly
    Poziom 19  
    no nie wiem czy to ma znaczenie ponieważ kupiłem inny typ i chodzi bez błędnie. Kwestia serii lub wykonania tym bardziej zę te lasery wcześniejsze tak że nie chodziły w sl-pg 380,480 więc wina musiała być po stronie lasera
  • #6 4315802
    djlj24
    Spec od car audio
    Ja robię zakupy tylko w 2 sklepach internetowych bo wiem, że jak coś przyjdzie to ma działać. Czasem co prawda kuszą ceny konkurencji no ale różnie potem bywa z takimi promocjami.
  • #7 4317821
    reksiomaly
    Poziom 19  
    a gdzie robisz zakupy głównie o lasery pytam
  • REKLAMA
  • #8 4318016
    djlj24
    Spec od car audio
    Głównie w Impelshop bo tam mam już sporą zniżkę ale jest też druga firma z Legionowa o podobnych cenach (tylko tam trafiają się czasem mniej ciekawe egzemplarze). Przynajmniej w Impelu dostaję towar świeży a nie jak w wielu sklepach z wielokrotnych zwrotów.
  • REKLAMA
  • #9 4320319
    HARBAŚ
    Poziom 13  
    Tak bo jak w Impelu dostaną zwrot dobrego lasera od Super fachowca do wywalają to w śmieci bo oni przecież te lasery dostają za darmo.!!!!!!!
    Pomyśl w jakim kraju żyjesz i po jakich fachmanach naprawiasz sprzęt-porównaj diagnozy a prawdziwą przyczynę i pomyś ile dobrych elementów wymienią zanim trafią w sedno.
  • #10 4321125
    djlj24
    Spec od car audio
    Masz rację kolego Harbaś. Wystarczy poczytać wiele porad na tym forum, niektóre są wręcz genialne. Ale czasem usterka jest tak wredna, że sporo się trzeba namęczyć nawet mając odpowiednią wiedzę i sprzęt aby ją naprawić - szczególnie jak jest typu: "po godzinie lub 2 czasem potrafi się wyłączyć".
  • #11 4322724
    reksiomaly
    Poziom 19  
    No Panowie trzeba wam przyznać obojgu racje.Co do laserów które były reklamowane a sa znowu w sprzedaży to polecam poltronic 4 razy reklamowałem laser i ciągle dostawałem używkę w końcu dałem sobie z nimi spokój, jeśli chodzi o impelshop to powiem tyle że klientem u nich jestem od miesiąca ale na razie mnie nie zawiedli, lasery chodzą wyśmienicie:). A nawiązując do fachmanów hehe może zostawię to bez komentarza:) Czasem dostaje sprzęt po naprawie dalej nie działający otwieram i zdumienie ludzie szukają usterek w całkiem innych miejscach niż powinni no ale cóż dzięki takim świat się kręci:) , nie wspomnę o wkładaniu słabszych diód czy tranzystorów w zamian za orginał

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy trudności z odczytem płyt CD-R na odtwarzaczach Technics z laserami VAM1201 zakupionymi w sklepie Cybor-Tech. Użytkownik zauważył, że tanie lasery z Cybor-Tech mogą być wadliwe, m.in. z powodu nieprawidłowego zamocowania soczewki, co powoduje problemy z odczytem i przegrzewanie się lasera. Zalecane jest kupowanie oryginalnych, sprawdzonych laserów, np. w sklepach Impelshop lub firmie z Legionowa, gdzie dostarczany jest towar świeży, a nie z wielokrotnych zwrotów. Wskazano, że Technics 770D jest szczególnie wymagający i może odrzucać lasery o niewłaściwych parametrach, co może wynikać z delikatnych układów serwo i rezystancji cewek lasera. Różnice między modelami VAM1201 i CDM 12.1 nie zostały jednoznacznie wyjaśnione, ale problem leży głównie po stronie jakości lasera. Użytkownicy podkreślają, że nieoryginalne lub używane lasery często powodują awarie i krótkotrwałą pracę urządzenia. Wskazano również na problemy z serwisami, które mogą stosować zamienniki gorszej jakości zamiast oryginałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA