logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto wymieniać komponenty w zasilaczu Tracer 4 Life na lepsze?

predrator1 08 Wrz 2007 21:35 1575 8
REKLAMA
  • #1 4263871
    predrator1
    Poziom 10  
    Pytanie jak w temacie.
    Posiadam zasilacz Tracer 4 life...nie pytajcie kto mi go wpakował bo niestety sam go kupiłem.
    Wpadłem niedawno na pomysł żeby powymieniać jego bebechy (kondensatory, bezpiecznik, itp.) na coś lepszego jakościowo :)
    No i pytanie brzmi czy warto? :)
  • REKLAMA
  • #2 4263885
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Był kiedyś podobny temat na forum. Jest to raczej nieopłacalne. :cry:
  • #3 4263957
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Warto za to go na żyletki dać :)
  • REKLAMA
  • #4 4263982
    predrator1
    Poziom 10  
    Same kondensatorki raczej drogie nie są :D tylko czy to by cokolwiek zmieniło? Poprzedni zasilacz z tej samej serii jak się po niewczasie okazało przepalił mi kilka razy płytę główną w kompie :| płytkę wymienili na nową :D Zastanawia mnie jednak czy podmiana chociażby kondensatorów na takie z większą tolerancją temperatury pracy pomoże chociaż troszkę w zabezpieczeniu kompa przed kolejną "niespodziewaną" awarią? :)
  • #5 4263984
    baner
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Niestety Tracer to jest raczej badziew, nawet jego przodowy wyrob Hellfire to i tak badziew. 90% sprzedanych Hellfire 400W poszlo na reklamacje...
  • REKLAMA
  • #6 4264024
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    W przypadku zasilaczy Tracera, to wszystko mówi już sama nazwa, HellFire - ognie piekielne, które pochłoną Twojego kompa, LucyFire - podobnie itp. Poza tym, nazwy bezpośrednio nawiązują do temperatur w tym zasilaczu, więc niestety nie ma takich kondensatorów, które cokolwiek zmienią.
  • REKLAMA
  • #7 4264028
    predrator1
    Poziom 10  
    :cry:
    Gdyby doszło do najgorszego (wymiana zasiłki na nową) jaki model i jakiej mocy radzilibyście pod taką konfigurację?:
    -płyta Asus P5P800
    -procek: Celeron D 2,66GHz
    -RAM: 1GB DDR
    -grafa: GeForce 6200
    -HDD: SATA Samsung 80GB
    -DVD-RW
    -4 wentylatorki :)
  • Pomocny post
    #8 4264046
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Z drozszych Chieftec, Tagan, Neotec, Be Quiet itd.
    Z tanszych rowniez dobrych (czytaj stabilnych) zasilaczy to fsp (Fortron), Delta.

Co do mocy to mysle,ze 350W spokojnie wystarczy na ten zestaw.
  • #9 4267991
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Z ciekawości - pokaż (ostre) zdjęcia wnętrza tego zasilacza, o ile masz czym zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności wymiany komponentów w zasilaczu Tracer 4 Life na lepsze jakościowo części, takie jak kondensatory czy bezpiecznik. Użytkownicy wskazują, że zasilacze Tracer, podobnie jak ich poprzednik Hellfire, cechują się niską jakością i wysoką awaryjnością, co może prowadzić do uszkodzenia innych podzespołów komputera, np. płyty głównej. Wymiana kondensatorów na modele o wyższej tolerancji temperaturowej raczej nie poprawi znacząco stabilności ani bezpieczeństwa zasilacza. Zalecane jest raczej zastąpienie Tracera nowym, lepszym modelem zasilacza o mocy około 350W, odpowiednim do konfiguracji z płytą Asus P5P800, procesorem Celeron D 2,66 GHz, 1GB RAM DDR, kartą GeForce 6200, dyskiem SATA Samsung 80GB, napędem DVD-RW i czterema wentylatorami. Polecane marki zasilaczy to Chieftec, Tagan, Neotec, Be Quiet (droższe) oraz FSP (Fortron) i Delta (tańsze, ale stabilne).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA