logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto wyjąć zasilacz z obudowy i zamontować wentylator wyciągający?

predrator1 09 Wrz 2007 16:22 2349 28
  • #1 4266042
    predrator1
    Poziom 10  
    Pytanie jak w temacie. Co sądzicie o pomyśle wyjęcia zasilacza na zewnątrz a w jego miejsce wstawienia wentylatorka wyciągającego powietrze z obudowy? :)
  • #2 4266077
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    No i co ma to dać?
  • #3 4266113
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4266206
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    No ale zwykle wentylatory montowane w zasilaczach są dość kiepskie... ja bym zamiast kombinowania po prostu go wymienił
  • #5 4267026
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Zwykle wentylatory montowane w szajsowatych zasilaczach sa dosc kiepskie.
    Kup markowy zasilacz.
  • #6 4267276
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    Cytat:
    Rozwiązanie bez sensu, zasilacz jest akurat elementem, który zbytnio się nie nagrzewa, a dodatkowo zapewnia właściwy obieg powietrza w komputerze.

Jak to się nie nagrzewa? Coś kolega ściemnia - grzeją się jak cholera, szczególnie przy drastycznym oc. A wyjęcie zasilacza z obudowy nie ma sensu. Sam zasilacz przecież wywala powietrze z obudowy i dodatkowo robi obieg powietrza.
  • #7 4267453
    predrator1
    Poziom 10  
    Wszystko się zgadza ale jak pisałem wywalić zasilacz i w jego miejsce zamontować wentylator wyciągający powietrze z obudowy. Obieg powinien zostać zachowany bo wentylator będzie pracował, a sam zasilacz powinien być lepiej chłodzony bo nie będzie zasysał gorącego powietrza z wnętrza obudowy
  • #8 4267588
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4267623
    predrator1
    Poziom 10  
    zasilacz tracer 4 life 400W
    procek celeron D 2,66GHz
    płyta asus p5p800
    2x512MB RAM
    grafika GeForce 6200 AGP
  • #10 4267650
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4267718
    predrator1
    Poziom 10  
    Chodzi głównie o obniżenie temperatury w zasilaczu który niestety bardzo mocno się nagrzewa :| Idea była taka że jeśli przez zasilacz będzie przetaczane tylko chłodne powietrze z zewnątrz obudowy to ogólnie nie powinno to w niczym zaszkodzić a przy odrobinie szczęścia w czymś pomóc
  • #12 4267788
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    jaki problem?

Wlaczyc PRIME na 3h - zrobic pomiar temp.

wyjac zasilacz z kompa, wlaczyc prime - 3h - zrobic pomiar.

potem przedstawic na forum.
  • #13 4268024
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    sadze ze zbyt duzej roznicy nie bedzie dlatego ze tak czy siak powietrze ucieknie szpara po zasilaczu.
  • #14 4270288
    k999
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    predrator1 napisał:
    Chodzi głównie o obniżenie temperatury w zasilaczu który niestety bardzo mocno się nagrzewa :|

Mój sie nagrzewa i dodatkowo wyciąga ciepłe powietrze z procesora
  • #15 4270678
    predrator1
    Poziom 10  
    k999 napisał:
    predrator1 napisał:
    Chodzi głównie o obniżenie temperatury w zasilaczu który niestety bardzo mocno się nagrzewa :|

Mój sie nagrzewa i dodatkowo wyciąga ciepłe powietrze z procesora

I dlatego teoretycznie gdyby zasilacz znajdował się poza obrębem obudowy nie musiałby mielić tego rozgrzanego powietrza, a właściwy obieg powietrza zapewniałby wydajny wentylator zamontowany w miejscu zasilacza
    ...chyba sam tok rozumowania nie jest zły? Tracery w przeciwieństwie do wielu innych konstrukcji posiadają minimalne radiatorki
  • #16 4271355
    k999
    Poziom 15  
    A teraz mała info od demnie mam zasilacz feel 350atx i wentylator zamontowany w nim już harczy. Ja odłączyłem kabelek i po 10 min dotknąłem go Tragiczne 55~70. Światczy to o tym że części w nim się nagrzewają i dodatkowo jeszcze wyciąga ciepło z proca.
  • #17 4271402
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    predrator1 napisał:
    Tracery w przeciwieństwie do wielu innych konstrukcji posiadają minimalne radiatorki

Miedzy innymi, to wlasnie wielkosc radiatorow swiadczy o jakosci samego zasilacza. Grzeja sie wszystkie zasilacze jednak nie wszystkie maja problemy z odprowadzeniem tego ciepla. Tracer'y nie naleza do zasilaczy z najwyzszej polki (choc sa gorsze od nich) dlatego wczesniej czy pozneij warto byloby sie zastanowic nad jego zmiana.
    Jesli chodzi o wyjecie zasilacza z obudowy, to tak jak poprzednicy nie widze w tym sensu. Nie wiem czy kolega posiada juz wentylator ktory ma byc zamontowany w miejsce zasilacza czy dopiero go kupi. Moim zdaniem to niepotrzebny wydatek. Czy nie lepiej "pomeczyc" sie z obecnym zasilaczem, kwote na wentylator odlozyc sobie i zbierac pieniadze na cos porzadniejszego? Moim zdaniem warto.
  • #18 4271594
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Ewentualnie dokleić klejem termo więcej aluminiowego złomu do obecnych radiatorów - większa powierzchnia oddawania ciepła, uwaga na zwarcia!

Do tego można zamontować wydajniejszy, cichszy wentylator.
  • #19 4272143
    predrator1
    Poziom 10  
    Zasilacz był kupiony w grudniu więc jeśli wytrzyma tyle samo co poprzedni to najpóźniej w lutym będzie trzeba kupić nowy :| Pomysł z wyjęciem większość uznała za bezzasadny więc można to już sobie darować.
    Pytanie kolejne..co sądzicie na temat zasilaczy Delta? Czyli jaki zasilacz warto kupić. :)
  • #20 4272186
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Jaki zasilacz?
    To zależy od tego, jaką chcesz na to przeznaczyć kwotę.
  • #21 4272395
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Ja nie uważam pomysłu za bezzasadny :twisted:
    Jeśli uda ci sie rozsądnie poprowadzić przewody i nie przeszkadza ci pudło PSU obok komputera to proszę bardzo.
    Oczywiście wcześniej tak jak wyżej pisze/napisane jest zastanowiłbym się nad wymianą wentylatora w zasilaczu.
  • #22 4272674
    predrator1
    Poziom 10  
    halik_ltd napisał:
    Jaki zasilacz?

Lata tłuste minęły i trzeba ciułac z tego co się ma więc hmmm...szukałbym czegos co nie przekraczałoby cenowo 70zł :)
    Ps. Co sądzicie o zasilaczach Mustang?
    Ps2. PSU obok kompa by mi nie przeszkadzał bo i tak już teraz mam sporo dziwnych rzeczy koło kompa (głośniki wlasnej roboty podpiete pod kompa przez wzmacniacz w postaci częściowo zepsutego amplitunera kina domowego :D )
  • #23 4274058
    k999
    Poziom 15  
    dołączam się do wypowiedzi forestx. Za fajnie to wyglądać nie będzie a po zatym masz takie długie przewody czy chcesz sie pobawić i przedłużyć je a sam zasilacz wstawić do szafki??
  • #24 4275168
    predrator1
    Poziom 10  
    Z przedłużeniem kabli nie byłoby problemu :)
  • #25 4276272
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    predrator1 napisał:
    halik_ltd napisał:
    Jaki zasilacz?

Lata tłuste minęły i trzeba ciułac z tego co się ma więc hmmm...szukałbym czegos co nie przekraczałoby cenowo 70zł :)
    Ps. Co sądzicie o zasilaczach Mustang?
    Ps2. PSU obok kompa by mi nie przeszkadzał bo i tak już teraz mam sporo dziwnych rzeczy koło kompa (głośniki wlasnej roboty podpiete pod kompa przez wzmacniacz w postaci częściowo zepsutego amplitunera kina domowego :D )

Zasilacze mustang to wielkie gów*o...tandeta która działa ale napięcie nie najlepsze itp. ZA 70 zł lepiej kup używanego fortrona lub Dozbieraj kasy i znajdź Xilence - są w miarę tanie a nie grzeją się w ogóle - mam wersję 480 W i ani go nie słychać ani się nie grzeje.

Ps-tracer długo ci posłuży o ile masz te z nowych wersji czyli z PFC, czujniki temperatury itp (zazwyczaj od 400W ta seria się zaczęła)
  • #26 4277486
    predrator1
    Poziom 10  
    Xilence? Nigdy o takim nie słyszałem ale poszukam :)
    Co do mojego Tracera...wersja 350W raczej bez czujników bo niczym nie mogę zmierzyć temperatury zasiłki zabezpieczenia jeśli jakieś ma to chyba tylk ona papierze :| grzeje się sporo..po ok 1-2 min wyrzuca naprawdę gorące powietrze
  • #27 4285890
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    xilence w ogóle ciężko jest dostać, jak są to 400W lub 500, czasem są 680 lub 800, ale to bardoz zadko. na allegro było ich moze z 5 sztuk.

tutaj mozesz sobie o nich poczytać:
    http://www.xilence-power.com/
  • #28 4286849
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    skaktus napisał:

Zasilacze mustang to wielkie gów*o...tandeta która działa ale napięcie nie najlepsze itp. ZA 70 zł lepiej kup używanego fortrona lub Dozbieraj kasy i znajdź Xilence - są w miarę tanie a nie grzeją się w ogóle - mam wersję 480 W i ani go nie słychać ani się nie grzeje.

Ups... Sam mam Mustanaga 400W :D. Chyba się trzeba będzie go pozbyć...Swoją drogą już ponad 2 lata pracuje bez zarzutu. Dla pewności rozejrzę się jednak za czymś pewniejszym w przedziale do 100 zł. Pozdrawiam.

P.S. Za 6 dych kupisz używanego Fortrona na gwarancji jeszcze. Albo Nową Delte z 2 letnią gwarancją. Jeśli nie będziesz go męczył, to on prawdopodobnie Ciebie też nie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy pomysłu wyjęcia zasilacza z obudowy komputera i zastąpienia go wentylatorem wyciągającym powietrze. Większość uczestników uważa, że takie rozwiązanie jest niepraktyczne i niepotrzebne, ponieważ zasilacz samodzielnie zapewnia obieg powietrza i nie nagrzewa się nadmiernie w typowych konfiguracjach. Problemem są jednak tanie zasilacze z kiepskimi wentylatorami, które mogą się mocno nagrzewać i dodatkowo wyciągać ciepłe powietrze z procesora. Wskazane jest raczej wymienienie zasilacza na markowy model z lepszym chłodzeniem i większymi radiatorami lub modernizacja istniejącego poprzez montaż wydajniejszego wentylatora i zwiększenie powierzchni radiatorów. W dyskusji pojawiły się konkretne modele i marki zasilaczy, takie jak Tracer 4 Life 400W, Mustang, Delta, Xilence oraz Fortron. Użytkownicy rekomendują unikanie tanich zasilaczy Mustang, a zamiast tego rozważenie zakupu Delty lub Xilence, które oferują lepszą jakość i chłodzenie. Poruszono także kwestie budżetu (około 70-100 zł) oraz praktyczności umieszczenia zasilacza poza obudową, co wiąże się z koniecznością przedłużenia kabli i estetyką. Podsumowując, lepszym rozwiązaniem jest inwestycja w solidny zasilacz niż eksperymentowanie z jego wyjmowaniem i zastępowaniem wentylatorem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA