logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić 4 diody LED 35mcd z akumulatorem 3,7V lub 1,2V?

Jaceksd70 09 Wrz 2007 13:14 1446 4
REKLAMA
  • #1 4265340
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam!
    Wiem ze na ten temat bylo wiele postow ale nie dowiedzialem sie z nich wszystkiego.Chce zrobic sobie latake na 4 bialych ledach 35mcd (na allegro 1,80sztuka). Jezeli chodzi o zasilanie to chce uzyc do niej akumulatorek z mp4 3,7v 200mah. Jezeli ten akumulatorek nie jest dobrym pomyslem to mam jeszcze 3 akumulatorki 1,2v 500mah.
    Moje pytanie dotyczy polaczenia ledow. Wiem ze polaczenie rownolegle nie jest dobre bo kazda dioda ma inne napienie przez co diody beda swiecic niejednakowo ale z kolei do polaczenia szeregowego trzeba dac wieksze napiecie a ja mam tylko 3,7v. Jak mam rozwiazac swoj problem z ledami i ktore akumulatory wybrac?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4265410
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Jaceksd70 napisał:
    Witam!
    ... Wiem ze polaczenie rownolegle nie jest dobre bo kazda dioda ma inne napienie przez co diody beda swiecic niejednakowo ale z kolei do polaczenia szeregowego trzeba dac wieksze napiecie a ja mam tylko 3,7v. ...

No i co pan zrobisz, nic pan nie zrobisz. Jeśli bardzo zależy Ci na jednakowym prądzie płynącym przez każdą diode, to włącz w szereg z każdą odpowiedni opór. Ale czy przy tym samym prądzie każda dioda będzie świecić z idealnie takim samym natężeniem np.35mcd??? Myślę ,że nie ale tego nie jesteś w stanie stwierdzić. Rozrzut parametrów to rzecz naturalna i nie ma się co tym przejmować.
    Aku z mp4 pochodzi krócej niż 3xAA. Raczej kwestia obudowy latarki może mieć wpływ na rodzaj zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 4265458
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 839
    Oczywiście, że powinieneś połączyć równolegle.
    Ze względu na pojemność, korzystniejsze będzie zasilanie z trzech ogniw AA połączonych szeregowo.
  • REKLAMA
  • #4 4265475
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Czyli do 4 diod polaczonych rownolegle wkladam szeregowo rezystor w sumie 3 rezystory. Jaka rezystancjie maja miec te rezystory? Mam jeszcze dwa pytania. Ile pradu beda pobierac te diody jezeli jedna pobiera 45mah? Moj kolega ma latarke 8led i zasilanie 2 baterie r6, jak to dziala ze swieca pelnym swiatlem?
  • #5 4265610
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Diody będą pobierać 4x45mA=180mA, ale to przy ich napięciu znamionowym (nie wiem jakie jest czy 3,6V?) powinno pisać na aukcji.
    Kolega ma 8 diod, czy widzisz różnice pomiędzy nimi ( a wątpie by miały rezystory wyrównujące). Ja napisałem, że możesz do każdej diody dać taki rezystor ale moim zdaniem nie ma to sensu. Ich wartości były by różne dla każdej diody rzędu omów.
    A skąd wiesz, że diody kolegi świecą z pełną jasnością(2xr6 to około3,2V) Niech kolega podłączy te swoje 8 diod pod 3XAA , będą świecić jeszcze jąśniej(około3,6V). Ledwie widoczne światło będzie przy 2xAA=2,4V.
REKLAMA