logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować napięcie światła w kserokopiarce Konica 1212?

teridar 15 Lis 2003 17:11 2995 9
REKLAMA
  • #1 400892
    teridar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Jak wyregulowacć napięcie światła, w kserokopiarce Konica 1212, oraz na jakie inne regulacje trzeba zwrócić uwagę w tym modelu ?
    Darek
  • REKLAMA
  • #2 404354
    Erni1
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Jak odkręcisz tylną klapę kopiarki jest zasilacz i na nim są regulacje CVR
    ( 2 potencjometry 1 regulacja zgrubna drugi regulacja dokładna)
    poza tym napięcie halogrnu powinno wynosić ok. 110V.
    Trzeba też dokładnie wyregulować przesłony na halogenie.
    Jak się nie uda to daj znać może da się naprawiś inaczej
  • REKLAMA
  • #3 405916
    teridar
    Poziom 18  
    Dzięki za info, chodzi o takie dwa peerki koło siebie?, bo jeżeli tak, to one są jeszcze zaplombowane, a kopiarka ma światło ustawione na 140 V. Z doświadczenia daleki jestem od kręcenia peerkami w kopiarkach, dlatego jeszcze zapytam czy nie ma innej metody, np za pomocą kodów serwisowych ?
    Pozdrówka
  • #4 405964
    Erni1
    Poziom 20  
    Można:
    wyłącz przytrzymaj 3i6 i włącz
    wciśnij 90 i start potem P ustaw inną wartość i P
    aż do skutku.
    Standardowe ustawienie to 35 i tak raczej powinno być ale nic się nie stanie jak będzie mniej lub więcej.
  • #5 406418
    teridar
    Poziom 18  
    Ok, wszystko działa jak należy, mam jeszcze jedno pytanie: Do czego służy kluczyk na pulpicie, czy jest to sygnalizacja przeglądów czy może usterek kopiarki, i jak się go w przypadku tej pierwszej możliwości kasuje.I mam nadzieję ostatnie pytanie, czy kolega ma serwisówke do tego ustrojstwa, i czy może ją udotępnić?
    Dzięki za dotychczasową pomoc.
  • #6 406975
    Erni1
    Poziom 20  
    jak się zapali kluczyk trzeba zrobić przegląd (wymienić developer)
    Czasm pomaga samo skasowanie 4i7 90 start. Potem trzeba go zaprogramować 4i7 51 start. Będzie migać aż przestanie. Jak przestanie to się zaprogramował jak wywali F26 to trzeba go wymienić
    Instrukcja jest taka sama jak do 1120, 1216 itd. Mam ale w formie papierowej (w elektronicznej chyba nie ma bo bym napewno ją miał)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 407254
    teridar
    Poziom 18  
    Dzięki, ja jednak chyba mam pecha z tą kopiarką, odwiozłem ją dzisiaj do klienta po naprawie, a ten za kilka godzin mi dzwoni, że zapaliło mu się P26. Pomocy, co to może być i jak z tym walczyć ?
  • REKLAMA
  • #8 407386
    Erni1
    Poziom 20  
    P26 to to samo co F26. Zaprogramuj jeszcze raz developer ( 4i7 51) jak nie pomoże to go wymień.
    Ile zrobiła kopiarka na tym developerze? Może zrobić ok. 50 000 kopii i trzeba wymienić!
    Pamiętaj żeby najpierw go skasować (4i7 90)
  • #9 409396
    teridar
    Poziom 18  
    No i wszystko się wyjaśniło. Jak im oddałem tą maszynę, to rzucili się na nią i zrobili w ciągu kilku godzin 3 tyś. odbitek, a tym, że cały czas świecił brak tonera nikt się nie przejmował, więc maszyna się wyjałowiła. A jeżeli chodzi o developer to ma nieco ponad 10 tyś, kopii. Dzięki za pomoc.
  • #10 4271282
    mikedev
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    brak tonera,

Podsumowanie tematu

✨ Regulacja napięcia światła w kserokopiarce Konica 1212 odbywa się poprzez potencjometry CVR znajdujące się na zasilaczu po odkręceniu tylnej klapy. Są dwa potencjometry: jeden do regulacji zgrubnej, drugi do dokładnej, a napięcie halogenu powinno wynosić około 110 V. Alternatywnie, napięcie można ustawić za pomocą kodów serwisowych: wyłączenie, przytrzymanie klawiszy 3 i 6, włączenie, następnie wprowadzenie kodu 90 i start, a potem P i zmiana wartości (standardowo 35). Ważne jest także wyregulowanie przesłon halogenu. Na pulpicie znajduje się kluczyk sygnalizujący konieczność przeglądu, który wymaga wymiany developera. Kasowanie sygnalizacji odbywa się kodem 4i7 90 start, a ponowne programowanie 4i7 51 start. Błąd P26 (równoważny F26) oznacza konieczność wymiany developera, który po około 50 000 kopii wymaga serwisu. W przypadku problemów z tonerem pojawia się sygnalizacja braku tonera. Instrukcja serwisowa dla modelu 1212 jest podobna do modeli 1120 i 1216.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA