logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdziś które LBA dysku odpowiada danemu folderowi ?

stopi 09 Wrz 2007 21:29 4606 10
REKLAMA
  • #1 4267366
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Witam! Mam dziwną sprawę, gdyż po prostu zniknęły pewne pliki z pewnego folderu na moim dysku. Czy da się sprawdzić jakimś programem które LBA dysku odpowiada danemu folderowi? Wtedy sprawdziłbym czy czasem dane pliki nie znajdują się na bad-sektorach. Żadnym programem typu recovery nie udaje się odnaleźć tych plików. Czy jeśli w miejscu dysku w którym były pliki powstały bad-serktory to pliki skazane są już na straty? Może HDD regeneratorem by się dało to naprawić? Tylko, że on długo skanuje w przypadku większych dysków, także dobrze byłoby wiedzieć jakie LBA dotyczą tych straconych plików. Wtedy można by przeskanować tylko dany obszar LBA.

Poprawiłam post.
    Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego.
    charm_spider
  • REKLAMA
  • #2 4267455
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4270557
    stopi
    Poziom 28  
    Próbowałem odzyskiwać wszystkim czym się da chyba już.. EasyRecovery, PcInspector, GetDataBack itp.. Nie znajduje tych plików po prostu. Od momentu zniknięcia nie zapisywałem nic na dysk. Odłączyłem dysk od komputera a komputer wyłączyłem "na twardo" czyli z gniazdka, żeby czasem Windows nic nie nadpisał podczas zamykania. Po przeskanowaniu Victoria pokazuje bad-sektory w kilku miejscach.. Prawdopodobnie pliki już na straty.. Tylko wciąż nie wiem jak sprawdzić które LBA odpowiada temu folderowi, w którym zniknęły pliki. Wtedy upewniłbym się czy w ich lokalizacji na dysku faktycznie pojawiły się bad-sektory i uniemożliwiły odczyt tych plików.
  • #4 4271211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4271763
    stopi
    Poziom 28  
    Dokładnie o coś takiego mi chodzi
  • #6 4271842
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4272089
    stopi
    Poziom 28  
    System plików to NTFS. Jeśli są takie programy to super. Jeśli nie to dobrze byłoby dowiedzieć się jak zrobić to "ręcznie" :-) Hm.. Kiedyś miałem obcykanego asemblera, ale teraz dawno w nim nic nie pisałem. W asemblerze x86 jest przerwanie do odczytu danego sektora dysku (podaje się numer głowicy, cylindra i sektora do odczytu). Jak to zrobić w odwrotną stronę - nie mam zielonego pojęcia.
  • REKLAMA
  • #9 4272541
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4284136
    stopi
    Poziom 28  
    Tak tak, tylko, że Data Extractor nieco grosza chyba kosztuje ;) I chyba bez PC 3000 nie będzie działał z tego co wiem...
  • #11 4284243
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z znikającymi plikami z folderu na dysku NTFS i pyta, czy istnieje sposób na powiązanie konkretnych sektorów logicznych (LBA) dysku z danym folderem, aby sprawdzić, czy pliki znajdują się na bad-sektorach. Próby odzysku plików za pomocą programów takich jak EasyRecovery, PcInspector, GetDataBack oraz Victoria wykazały obecność bad-sektorów, a pliki nie zostały odnalezione. W dyskusji zasugerowano wykonanie kopii posektorowej dysku i użycie narzędzi do odzysku danych, takich jak TestDisk oraz Data Extractor (komercyjny, współpracujący z PC-3000). Poruszono też kwestię systemu plików NTFS oraz możliwość ręcznego mapowania LBA na pliki, co wymaga zaawansowanej wiedzy, np. asemblera i analizy struktury systemu plików. Wskazano, że bez specjalistycznego sprzętu i oprogramowania (np. PC-3000) odzyskanie danych z bad-sektorów jest trudne, a skanowanie całego dysku przez HDD Regenerator jest czasochłonne, dlatego znajomość LBA odpowiadających utraconym plikom byłaby pomocna do selektywnego skanowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA