logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Jak poprawnie obliczyć nadgodziny i ukryć ujemne wartości?

sid21 09 Wrz 2007 22:02 3301 6
REKLAMA
  • #1 4267556
    sid21
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!
    Jako zadanie miałem stworzyć tabelkę do obliczania pobytu w pracy i zarobków.
    Mam problem ze stworzeniem formuły na obliczenie nadgodzin każda nadgodzina jest liczona za 150% po części mi sie to udało proszę zobaczyć na załączniki wszystko jest ok do czasu gdy praca trwa poniżej 8 godzin.
    Wtedy nadgodziny wychodzą na minus i on mi to źle oblicza bo odejmuje te 2 godziny, ale jako nadgodziny.
    Myślałem jeszcze czy da się zrobić, aby ukrywać liczby ujemne żeby wskazywało np. 0 bo wtedy było by już prosto
    Proszę o pomoc z góry dzięki !
    Excel - Jak poprawnie obliczyć nadgodziny i ukryć ujemne wartości?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

PS.
    Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki po napisaniu następnej odpowiedzi w temacie.
    Stosowne poprawki w tym już wykonałem, ale nie należy to do moich obowiązków
  • REKLAMA
  • #2 4267681
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Witam
    A co jest wpisane do komórki M6, przypatrz się takiej formule: =JEŻELI(B1-C1<0;0;B1-C1) tą formułę wpisz powiedzmy do komórki D1,albo podeślij cały plik „xls”, będzie łatwiej
  • REKLAMA
  • #3 4267755
    sid21
    Poziom 10  
    w M6 jest odejmowanie I6-8
    Załączniki:
    • Kalendarz Pracy.xls (22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4267937
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    zobacz teraz
    Załączniki:
    • Kalendarz Pracypoprawiony.xls (22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4268228
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Pomijam całą kwestie ze wypłata jest ujemna:D ( ciekawe ) ale jak to jest ze jak od liczby -350 odejmuje +300 to w wyniku dostaje -650?
    Pozdrówka
  • #6 4268308
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1419
    Zawsze mi się wydawało, iż -350-(+300)=-650 :D

Rozumiem, iż nadgodziny występują tylko wtedy gdy ktoś pracuje powyżej 8 godzin. Jeżeli tak jest to proponuje w komórce m4 taką formułę =JEŻELI(I4>8;I4-8;0) i odpowiednio w dół. W opcjach wyłącz "pokazuj zera" to arkusz będzie bardziej czytelny.
    W komórkach w których wprowadzasz godziny ustaw odpowiedni format bo inaczej będziesz miał kłopot jak ktoś będzie pracował o nieokrągłych godzinach. Zresztą taki sposób wyświetlania godzin wygląda nieprofesjonalnie. Powodzenia
  • #7 4269704
    sid21
    Poziom 10  
    Seta1 dzięki za pomoc problem rozwiązany. Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z obliczaniem nadgodzin w arkuszu Excel, gdzie nadgodziny mają być liczone jako czas pracy powyżej 8 godzin i wynagrodzenie za nie ma być naliczane po stawce 150%. Problem pojawia się, gdy czas pracy jest krótszy niż 8 godzin, co powoduje pojawienie się ujemnych wartości nadgodzin, które są błędnie interpretowane. Zaproponowano zastosowanie formuły warunkowej w stylu =JEŻELI(I4>8;I4-8;0), która zwraca nadgodziny tylko gdy czas pracy przekracza 8 godzin, a w przeciwnym wypadku zwraca 0, co eliminuje ujemne wartości. Dodatkowo zasugerowano wyłączenie wyświetlania zer w opcjach Excela oraz odpowiednie formatowanie komórek z godzinami, aby poprawić czytelność i profesjonalizm arkusza. Wskazano również na poprawne stosowanie operatorów matematycznych w formułach Excel.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA