logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty radioodbiornik FM 60-120MHz na jednym scalaku?

Grizzy 15 Lis 2003 19:51 3573 8
REKLAMA
  • #1 401117
    Grizzy
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Mam prośbe. Na prace dyplomową mam za zadanie zbudować prosty radioodbiornik (na jednym scalaku - moze byc wiecej). Poszukuje jakiegos dosc prostego schematu i oczywiscie opisu do niego. Na pewno zjadzie sie ktos, kto moze mi pomoc. Bede bardzo wdzieczny.
    Dodatkowo maja byc wyprowadzenia na urzadzenia pomiarowe (m.in. oscyloskop), strojenie potencjometryczne. Zakres FM najlepiej ok60-120MHz(AM niekonieczne).
    [email]Grizzy@wp.pl[/email]

Przeniesiony z "Szukam schematu" <gorg>
  • REKLAMA
  • #2 401642
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Zobacz tu:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic22635.html :wink:
  • REKLAMA
  • #3 402484
    Grizzy
    Poziom 11  
    Dzieki, a moze jeszcze cos innego?? Moze jakas literatura??
  • #4 403465
    waad
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Spróbuj jeszcze tu : www.cqham.ru
    Wymagany język rosyjski lub angielski
  • REKLAMA
  • #5 403478
    francu
    Poziom 16  
    Zobacz w EdW np.:
    Odbiornik UKF FM (1/2001 s.92)
    Miniaturowy odbiornik FM (2/1999).
    W EP też by coś się pewnie znalazło.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 403481
    domel_sa
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    A ja tradycyjnie do literatury teoretycznej (w końcu część teoretyczną też musisz napisać - czeka mnie to samo w tym roku): Tomasz Bogdan "Urządzenia radiowe" - WSiP czyli Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne.
  • #7 424598
    Grizzy
    Poziom 11  
    Dobra mam juz jakies schematy, jeden nawet ciekawy, wiec pytanko dalej:
    Co powinna zawierac czesc czeoretyczna tegoz tematu, tak, aby bylo jak najlepiej?
    - opis elementow
    - troche historii
    - zasada dzialanie
    co jeszcze?
  • #8 424770
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Choc to jest na jednym scalaku , musisz przedstawić zasadę działania tzn. opisać poszczególne bloki urządzenia i zasadę ich działania . Np głowicę wcz , dekoder stereo itp
  • #9 424835
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jesli masz problemy z elektronika załatw sobie KIT, jesli nie masz to nawet lepiej. czasami kity zbudowane sa w oparciu o ciut nieaktualne układy, bodajże na elenocie jest dużo monolitów (radio w jednym) wystarczy dać odpowiednie zapytanie.

zasada działania -

przydałaby się do części teoretycznej rozprawa o modulacji (AM FM PM) demodulacji, rodzaje odbiorników radiowych, rodzaje nadajników coś o poszczególnych wzmacniaczach, antenach, obudowach, poza tym stereofonia wysyłanie tekstu radiowego, możesz jeszcze to rozszerzyć o sam poczatek przesyłania informacji czyli: telegraf, telegraf bezprzewodowy, telefon, radio, i potem telewizor.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy prostego radioodbiornika FM w zakresie 60-120 MHz na jednym scalaku, z możliwością strojenia potencjometrycznego oraz wyprowadzeniami do urządzeń pomiarowych, takich jak oscyloskop. Wskazano źródła schematów i literaturę, m.in. forum elektroda.pl, serwis cqham.ru (wymagający znajomości języka rosyjskiego lub angielskiego) oraz czasopisma EdW i EP, gdzie można znaleźć projekty odbiorników UKF FM i miniaturowych odbiorników FM. Polecono także książkę Tomasza Bogdana „Urządzenia radiowe” (WSiP) jako źródło teoretyczne. W części teoretycznej powinny znaleźć się: opis elementów, historia, zasada działania poszczególnych bloków (głowica w.cz., dekoder stereo), omówienie modulacji (AM, FM, PM), demodulacji, rodzajów odbiorników i nadajników, wzmacniaczy, anten, obudów oraz stereofonii. Sugerowano także rozważenie użycia zestawów KIT, które często bazują na scalakach monolitycznych, dostępnych np. na portalu elenot. Dodatkowo wskazano na rozszerzenie części teoretycznej o historię przesyłania informacji, od telegrafu do radia i telewizji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA