logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu małego i taniego radia FM - wszystkie propozycje mile widziane

Dragon120 27 Lip 2005 20:04 2933 16
REKLAMA
  • #1 1686818
    Dragon120
    Poziom 12  
    Witam!

Prosze o podanie schematu malego i taniego radyjka FM wszystkie schematy mile widziane
    bardzo prosze o schematy
    z gory dzieki

pozdro for all
  • REKLAMA
  • #2 1687105
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Przyznam, się ze twój post mnie za skoczył, czy Ty planujesz to budować, dzisiaj na targu bez problemu kupisz radio za parę groszy, w nie, których sklepach nawet po 4zł były, tego po prostu się nie opłaca robić, chyba, że w celach edukacyjnych, zobacz tam, coś powinieneś znaleźć.
    Pozdrawiam
    http://www.elektroda.net/audio/index.html
  • #3 1687311
    Dragon120
    Poziom 12  
    Janek ja to robie boo jestem poczatkujacy wiec podales mi link ale nic nie znalazlem wiec jak bys mogl mi poszukac i dac jako zalocvznik bylbym bardzo wdzieczny

pozdro for all
  • REKLAMA
  • #5 1687985
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    hmm , zobacz załącznik. Bardzo proste radyjko na scalaku (za 9zł) + kilka prostych cewek. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • odbukffm.pdf (182.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1688044
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Szkoda, że nie mieszkasz bliżej, w piwnicy mam zodiaka i parę jeszcze jakiś tam radyjek, miał byś się, na czym szkolić, tym bardziej, że jest to przestrzenne i fajnie się lutuje, po pytaj kolegów, sąsiadów, może mają jakieś rupiecie, po piwnicach, strychach, na takich to się świetnie eksperymentuje.
    Pozdrawiam
  • #7 1688278
    Dragon120
    Poziom 12  
    hmmm..
    mi trzeba jeszcze cos tanszego!
    prosze o schematy!!!!!!

pozdro for all

ps.nemo07 jak juz podales te linki to moze bys mi poszukal bo ja nie moge znalezc .

Dodano po 4 [godziny] 51 [minuty]:

BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ TO MOJE PEIRWSZE RADIO

POZDRAWIAM
  • Pomocny post
    #8 1689272
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 1690031
    Dragon120
    Poziom 12  
    dzieki
    ale jeszcze jeden problem
    zdecydowalem sie na to radio z pierwszego linku i pierwszego schematu
    tylko nie wiem jaka cewke tam dobrac?
    Nie znam dobrze angielskiego.

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Szukam schematu małego i taniego radia FM - wszystkie propozycje mile widziane 40a.gif (3.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1690092
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Dragon120 napisał:
    dzieki
    ale jeszcze jeden problem
    zdecydowalem się na to radio z pierwszego linku i pierwszego schematu
    tylko nie wiem jaka cewke tam dobrac?
    Nie znam dobrze angielskiego.

Ten układ jak dla mnie nie ma prawa zadziałać - oba tranzystory pracują w nasyceniu. I nie widzę, gdzie miałaby tu detekcja FM zachodzić, nawet przy poprawnym spolaryzowaniu tranzystorów.
  • Pomocny post
    #11 1690152
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 1690739
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 1692438
    Dragon120
    Poziom 12  
    uruchomilem po czesci , ale jeszcze nie dziala tak jak nalezy ,
    1. antene mam zrobiona z kabla 70cm i zawieszona wysoko
    2. cewke mam zrobioną na ferrycie o dl. 10cm i srednicy 7,8mm na to mam nawiniete 7 zwojów drutem srednicy z emalia 0,7mm
    3. jedynie trymer mam troszeczke wiekszy - 100p

Radio szumi stacje sie zlewaja , slysze kilka na raz, ale jeszcze nie to najwazniejsze slysze jakies niemieckie iitd. stacje , gadaja po niemiecku, raz udalo mi sie odebrac cos po polsku , ale nie za dobrze i tez zlewalo sie z innymi stacjiami niemieckimi ,
    czy wina jest ten trymer ? czym tak w ogole mam ustwic radio , cewka czy trymerem ?
    jesli trymer jest przyczyna to jutro kupie odpowiedni , bo dzis znalazlem tylko taki
    aha zasilam to 5,6V bo przy 3V radio nic nie odbieralo prawie

Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #15 1692583
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 1696055
    Dragon120
    Poziom 12  
    Witam
    Zrobiłem wszystko tak jak jest na schemacie, ale radio chyba jest kiepskie, bo nie odbiera czysto.
    Teraz da się odebrać radio rmf fm, ale bardzo słabo słychać.
    Radio gra i nie wiem czy tak ma być. Jeśli tak to może bym zrobił coś innego, coś prostego.
    Z góry dziękuje za odpowiedz!
    pozdro
  • Pomocny post
    #17 1696258
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu prostego, małego i taniego odbiornika radiowego FM, głównie dla początkującego konstruktora. Wskazano, że gotowe tanie radia FM są dostępne na rynku za kilka złotych, co czyni samodzielną budowę nieopłacalną poza celami edukacyjnymi. Zaproponowano liczne źródła internetowe z prostymi schematami, w tym strony z układami scalonymi Philipsa oraz schematami z książek mikroelektroniki. Jeden z przedstawionych schematów opiera się na tanim scalaku (około 9 zł) i kilku prostych cewkach. Omówiono szczegóły konstrukcyjne, takie jak wykonanie cewki powietrznej z 4 zwojami drutu miedzianego o średnicy 4 mm, pojemność kondensatora od kilku do 20 pF oraz zastosowanie wysokoomowych słuchawek lub wzmacniacza słuchawkowego. Podkreślono, że cewka z rdzeniem ferrytowym nie jest odpowiednia, gdyż zwiększa indukcyjność i przesuwa częstotliwość poza pasmo FM. Wskazano metody regulacji odbiornika poprzez zmianę indukcyjności cewki i pojemności trymera. Użytkownik zgłaszał problemy z odbiorem, m.in. nakładanie się stacji i słabą czułość, co może wynikać z nieodpowiedniej cewki lub trymera. Zaproponowano modyfikacje układu, takie jak dodanie rezystora i kondensatora w obwodzie bazy tranzystora, zastosowanie dwójnika RC w emiterze oraz podniesienie napięcia zasilania do 9 V dla poprawy czułości. Zwrócono uwagę, że lepszą jakość odbioru zapewniają bardziej złożone układy z przemianą częstotliwości i wzmacniaczem pośredniej częstotliwości 10,7 MHz, jednak są one bardziej skomplikowane w budowie. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące detekcji FM i jej realizacji w prostych układach tranzystorowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA