Witam,
Niedawno ściągnąłem bibliotekę AVRlib, pełną fajnych udogodnień do pisania na AVR'kach. Jednak do tej pory nie mogę jej zmusić do działania. Przy instalacji nie ma żadnych prolemów. Mam WinAVR w wersji 20050214.
Po utworzeniu nowego projektu w VMLab'ie, dodaniu ścieżki C:\AVRlib do ścieżek z "includami" i dołączeniu pliku <servo.h> oraz "global.h" (jak i każdego innego zresztą) dostaję:
Zawartość test5.d:
Nie wiem, co może z tym być. Makefile jest tworzony automatycznie przez VMLab.
Dodatkowo, po przejrzeniu dokumentacji i sposobu instalacji, chcę skompilować pierwszy lepszy przykład [examples/servo], żeby zobaczyć, czy pakiet zainstalował się poprawnie. Również dostaję błędy:
co wskazywałoby na niepoprawną instalację.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc...
Niedawno ściągnąłem bibliotekę AVRlib, pełną fajnych udogodnień do pisania na AVR'kach. Jednak do tej pory nie mogę jej zmusić do działania. Przy instalacji nie ma żadnych prolemów. Mam WinAVR w wersji 20050214.
Po utworzeniu nowego projektu w VMLab'ie, dodaniu ścieżki C:\AVRlib do ścieżek z "includami" i dołączeniu pliku <servo.h> oraz "global.h" (jak i każdego innego zresztą) dostaję:
* test5.d, line 2: *** multiple target patterns. Stop.Zawartość test5.d:
# 1 "d:\\tech\\test5//"
test5.o test5.d : test5.c C:AVRlib/servo.h ./global.h C:AVRlib/avrlibdefs.h \
C:AVRlib/avrlibtypes.h C:AVRlib/timer.h ./servoconf.hNie wiem, co może z tym być. Makefile jest tworzony automatycznie przez VMLab.
Dodatkowo, po przejrzeniu dokumentacji i sposobu instalacji, chcę skompilować pierwszy lepszy przykład [examples/servo], żeby zobaczyć, czy pakiet zainstalował się poprawnie. Również dostaję błędy:
avr-gcc -c -g -Os -Wall -Wstrict-prototypes -IC:\AVRlib -Wa,-ahlms=servotest.lst
-mmcu=atmega163 -I. servotest.c -o servotest.o
avr-gcc -c -g -Os -Wall -Wstrict-prototypes -IC:\AVRlib -Wa,-ahlms=C:\AVRlib/buf
fer.lst -mmcu=atmega163 -I. C:\AVRlib/buffer.c -o C:\AVRlib/buffer.o
avr-gcc -c -g -Os -Wall -Wstrict-prototypes -IC:\AVRlib -Wa,-ahlms=C:\AVRlib/uar
t.lst -mmcu=atmega163 -I. C:\AVRlib/uart.c -o C:\AVRlib/uart.o
C:\AVRlib/uart.c:231: warning: return type defaults to `int'
C:\AVRlib/uart.c:231: warning: function declaration isn't a prototype
C:\AVRlib/uart.c:259: warning: return type defaults to `int'
C:\AVRlib/uart.c:259: warning: function declaration isn't a prototype
C:\AVRlib/uart.c:259: error: redefinition of 'SIGNAL'
C:\AVRlib/uart.c:231: error: previous definition of 'SIGNAL' was here
make: *** [C:\AVRlib/uart.o] Error 1
rm C:\AVRlib/buffer.oco wskazywałoby na niepoprawną instalację.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc...