logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofala Whirlpool - wymiana antenki magnetronu i płytki mikowej?

tymekk86 10 Wrz 2007 14:05 6349 8
REKLAMA
  • #1 4269137
    tymekk86
    Poziom 11  
    Witam,

Jak w temacie mikrofala buczy i pojawia się błysk charakterystyczny do spawania.

Po rozkręceniu okazało się, że antenka magnetronu jest nadpalona oraz delikatnie przypalona jest płytka mikowa. Reszta magnetronu jak i inne podzespoły wyglądają normalnie.

Nie mam zbytnio doświadczenia jeśli chodzi o sprzęt AGD, ale wiem, że na pewno płykę muszę wymienić, ale co z magnetronem?

Muszę wymienić cały czy można jakoś wymienić antenkę - jeśli tak to gdzie ją można kupić.

(Sorry za jakość zdjęcia)
    Mikrofala Whirlpool - wymiana antenki magnetronu i płytki mikowej?
  • REKLAMA
  • #2 4270265
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    Magnetron do wymiany.
    Można sie pobawić w wymianę samej antenki, ale te sztuczki są nie dozwolone a poza tym musisz trawić na taki sam z używki. Każdy magnetron ma inną antenkę.
  • REKLAMA
  • #3 4271290
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Anteny pasują byle dlugość zachować.Wyczyść kanal mikrofal spirytusem i zamaluj ewentualne gole kawalki blachy w kanale.
    Jak by co to mam jakieś anteny...
    Oczywiście plytka mikowa do wymiany.
  • REKLAMA
  • #4 4273371
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    jaszczur1111 napisał:
    Anteny pasują byle dlugość zachować.Wyczyść kanal mikrofal spirytusem i zamaluj ewentualne gole kawalki blachy w kanale.
    Jak by co to mam jakieś anteny...
    Oczywiście plytka mikowa do wymiany.

Magnetronów się nie naprawia!!!!
    Co to za metody???
  • REKLAMA
  • #5 4273986
    tymekk86
    Poziom 11  
    No to mogę tą antenkę wymienić czy nie ?? I jak wymienię na 0,5 mm dłuższą to się coś poważnego stanie ?

Magnetron chyba będzie działał po wymianie antenki... W którymś z tematów ktoś napisał, że zdemontował antenkę i magnetron działał nawet bez niej...
  • Pomocny post
    #6 4274544
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Sorry ale na mikrofalach i zabawie z magnetronami zjadŁem zęby.
    Oczywiście że magnetron dziaŁa bez anteny ale nie oddaje peŁnej mocy bo nie jest dopasowana dŁugość fali.Antena od podstawy magnetronu ma coś ok 1/4 dŁugości fali.Za dŁuga może zwierać z przeciwlegŁą ścianką. Ale 1mm przejdzie.

Takich anten wymieniŁem z powodzeniem już chyba z 10 szt.Nie byŁo reklamacji.Być może producent magnetronów tego nie przewiduje ale magnetron o tym nie wie:D
  • #7 7184813
    brutuz
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    A jak mała dziurka i ją zaspawać mosiądzem?
    Co wy na to?
  • #8 7184921
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Myślę że można, nie wiem czy materiał anteny da się pobielić. Można zastosować któryś z twardych lutów np.do stali mleczarskiej. Potem trzeba opiłować starannie aby nie było ostrych krawędzi i nadwymiaru. Nigdy tego nie robiłem ale czemu nie....
  • #9 7185688
    brutuz
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Właśnie pospawałem antenkę, wymieniłem płytkę z miki, pomalowałem okopcenia na biało, włączyłem mikrofale i grzeje!!!, nie strzela jak było przed naprawą.
    Magnetron Toshiba 2M253K (JT) dał się tak naprawić.
    Dzięki Wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W mikrofali pojawiły się objawy uszkodzenia antenki magnetronu i płytki mikowej – antenka była nadpalona, a płytka przypalona. Płytkę mikową należy bezwzględnie wymienić. Magnetron standardowo się nie naprawia, jednak możliwa jest wymiana samej antenki, choć wymaga to dopasowania długości anteny do oryginału, gdyż każda antenka jest inna i wpływa na efektywność pracy magnetronu. Antenka powinna mieć około 1/4 długości fali; niewielkie odchylenia (np. 0,5–1 mm) są tolerowane i nie powodują poważnych problemów. Wymiana antenki wymaga czyszczenia kanału mikrofalowego i zabezpieczenia go przed korozją. W dyskusji pojawiła się także metoda naprawy antenki przez spawanie mosiądzem, co w jednym przypadku zakończyło się sukcesem – po wymianie płytki mikowej i naprawie antenki mikrofala działała poprawnie, a magnetron Toshiba 2M253K (JT) nadal grzał bez zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA