logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kart sieciowych: 3COM 3C905B-TX vs Intel 82559 do domowej sieci

djspeed 15 Lis 2003 23:52 3028 4
REKLAMA
  • #1 401484
    djspeed
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam
    Chcę sobie zbudować małym kosztem sieć w domu. Będą tylko 2 komputery ale mam zamiar podłączenia więcej dlatego stosuje huba.
    Zastanawiam się nad doborem sieciówek. Mam na oku(3COM 3C905B-TX lub coś na intelu 82559)będą to karty używane choć nie wiem czy dobrze robie.
    Lepiej wziąć jakiegoś nowego planeta czy dobre lecz używane karty cenionych firm. Mój hub to COMPAQ 10BASE-T HUB HB1111 .
  • REKLAMA
  • #2 401505
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Zależy co chcesz na tej sieci robić, jeśli ma to być do internetu to możesz kupić jakiś tani szajs (nawet 10Mb karty), jeśli do przesyłania danych to wystarczą tanie realteki (RTL8139), jeśli chcesz budować klaster komputerów albo komputery mają pracować jako terminale i chcesz oglądać na nich obraz generowany przez serwer to karty 3com 100Mb byłyby w sam raz.
    PS pamiętaj że masz hub 10Mb :!:
  • REKLAMA
  • #3 427893
    NIKO1
    Poziom 2  
    ewentualnie jesli juz kupujesz, to dorzuc te 'paredziesiat' zlotych wiecej i kup sieciowki 3COM (chociazby 3C905B-TX). W przyszlosci jesli planujesz powiekszyc siec to bedzie to mialo ogromne znaczenie.
    Jesli chodzi o huba 10 Mbps :( to kupujac jakis "normalny za rozsadna cene"
    lepiej nie patrz na 'switche' typu LG, SVEC i inne wynalazki, tylko kup porzadny przelacznik a unikniesz problemu tworzenia się gardeł i gubienia pakietów.

to takie moje małe dwie rady

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 428104
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    dla lepszej wydajnosci sieci kupuj 3 coma bo lepiej działają nie obciazają ci kompa ( wszystko karta robi na swoim procku) i ma lepsze wyniki na duzych odległosciach , w sieci osiedlowej dla przesyłania danych , muzyki , toczenia w gry i innych plików wystarczy 8139 realteka
  • #5 431605
    dwr
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    3com to urzadzenia profesjonalne i do takich zastosowan nalezy ich uzywac, jak to mowia kup sprzet do swoich potrzeb po co Ci bolid jesli masz asfaltowa ale wiejska droge, 3com ma jeszcze jedna bardzo wazna zalete sa to urzadzenia w pelni zarzadzalne przez admina co czasami sie przydaje. Jesli masz mozliwosc kupienia tanio 3coma to nie masz sie nad czym zastanawiac, ale jesli ma to byc ok 100 zl to nie ma sensu wydawac tyle kasy i kupic karte oparta na chipie realtek.
REKLAMA