Witam,
Co do kart sieciowych 3Com - testowałem w sieci wiele różnych modeli 3Com od modelu 3c509 poprzez 3c900 3c905 do 3cSOH0100. Wszystkie pracują do dzisiaj w sieci produkcyjnej w dość trudnych warunkach (zapylona stolarnia oraz duża ilość urządzeń przemysłowych: tokarek, frezarek). Wszystkie podłączone do switcha 3c16467 Baseline zwykłym przewodem sieciowym UTP. Niektóre z tych kart mają datę produkcji 1995 i od tego czasu działają w sieci po 12h na dobę.
Co do kart Intela to mam w sieci dwie sztuki i większych problemów z nimi nie odnotowałem.
Karty zintegrowane - wszystko zależy od szczęścia. Najgorsze są wszelakie Realteki, SISy i VIA. Spotkałem kiedyś zintegrowany na płycie kontroler Intela i był ok.
Nie polecam natomiast rozwiązań zintegrowanych dawnego Compaqa. Strasznie czułe i delikatne. Przewód 50m kiepskiej jakości i można zapomnieć o 100Mbit.
Reasumując: Intel i 3Com - TAK; reszta tylko na krótkie linki.
No i oczywiście sprawa najważniejsza czyli switche. Żaden D-Link, Edimax, Asmax ani temu podobna padaczka. Jeżeli chcesz mieć dobrą sieć - zainwestuj w porządny zarządzalny przełącznik 3Com, AlliedTelesyn, Nokia, Alcatel albo CISCO. Ewentualnie sprzęt sieciowy HP daje sobie radę. Reszta sprzętu - szczególnie tego popularnego - tylko do domu lub małego biura.