logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K310i - joystick nie działa poprawnie, ślady cieczy, co robić?

hobbista 11 Wrz 2007 11:48 2630 9
REKLAMA
  • #1 4271905
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Nieśmiało przedstawiam swój problem , bo nie naprawiam telefonów , tylko je używam , więc z góry przepraszam za zajęcie Waszego cennego czasu . Używam tego telefonu od pół roku ( nówka z salonu) . Pierwszy raz zepsuł się dwa miesiące temu ( Nie reagował klawisze *,0,# ) Naprawiono w ramach gwarancji i wymianiono - Domesheet Assy - NEW (tak jest napisane w zleceniu ) Niedawno przestał właściwie reagować joystick . Działa , ale wybiera nie to co trzeba - moje skróty , wybór wybór profili . Przytrzymanie w pozycji - pawo , lewo , góra uruchamia aparat , a w dół wyłącza telefon . Po naciśnięciu ok , słychać dżwięk , ale nie ma reakcji . Oddałem do naprawy i uzyskałem odmowe bo stwierdzono ślady cieczy w okolicach joysticka !?. Ja telefonu nie zalałem .
    Nosze go jak każdy w kieszeni , pocą mi się ręce , może zaparował ?
    Jak Wasze zdanie ? Tak bardzo są te telefony wrażliwe na czynniki zewnętrzne ? Oddać do naprawy , czy wyrzucić ?
  • REKLAMA
  • #2 4271933
    simono
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Niestety Joy w SonyEricssonach nie jest mocna strona :( Przy untensywnym uzywaniu trzeba sie liczyc z wymiana przynajmniej raz do roku - koszt ok 50-60 zl w serwisach GSM. Poza tym ten telefon nie jest jakos specjalnie bardziej podatny na uszkodzenia niz inne.

pzdr.
    simono
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4272302
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    K310/k510/w200.... mają taką konstrukcję przycisku joysticka że jak masz wilgotne palce (np.rozmowa na deszczu) to na pewno dostanie sie to do joysticka właściwego. Potem korozja i wżery przy padach joya i cała klawiatura szwankuje. Właściwie usterka mała ale nie do zrobienia na gwarancji.
  • REKLAMA
  • #4 4275695
    hobbista
    Poziom 25  
    No i telefon działa :D . Kolega Fyszo miał racje . Woda + ciało bce ( prawdopodobnie opiłek ) zrobiło swoje . Wyczyszczenie miękim pędzelkiem usunęło problem . Jeszce tylko jedno pytanie : czym zabezpieczyć miejsce korozji ?
  • #5 4275749
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Farbą antykorozyjną :D lub WD-40
  • #6 4276016
    hobbista
    Poziom 25  
    Mam nadzieje że kolega Mpn103 ma dzisiaj dobry humor i troche zażartował:D Inna sprawa że ja żle zadałem pytanie . Sam zabrałem się za naprawe telefonu bo już mam dosyć przepychanek z serwisami . Serwis CRC z Janek poza obejrzeniem telefonu nic nie zrobił i dzisiaj
    po telefonicznej rozmowie oświadczono mi że do wymiany jest płyta główna . Natomiast autoryzowany serwis w moim mieście nie zrobi też niczego , twierdząc że aparat jest zablombowany i nie mogą tej blomby usunąć . Paranoja !!!!!! To już tak trzy tygodnie . Nieautoryzowane punkty napraw napewno by zrobiły , tylko znów za pare dni . Telefon jest mi potrzebny , bo kontakty nie mieszczą się na karcie Sim , i straciłem co niektórych klientów :cry: ( teraz zrobie kopie na komputerze ) Więc do ręki śrubokręt i do dzieła . Rzeczywiście w okolicy joysticka są widoczne ślady cieczy ( szary nalot ) no i jakiś paprok . Po wyczyszczeniu i obejrzeniu przez szkło powiększające widać że jedna ścieszka nie ma już warstwy ochronnej i jest matowa , nadżarta , a dwa punkty lutowania joysticka są też matowe . Nie znam się na tym aż tak dobrze , ale myśle , że jeśli tego nie zabezpiecze , to odrobine wilgoci , i to wszystko dosłownie zgnije .
    Więc pytam co z tym zrobić ? no i zgóry dziękuje za fachowe porady i potraktujcie mnie wyrozumiale . Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #7 4276583
    markom1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Nic z tym nie zrobisz...Ja kiedys (tak w ramach doswiadczen) zalałem Joya tym klejem z pistoletu który kladziesz na cieplo...Niby wszystko bolo w porzadku ale i tak po 4ech miesiacach Joy z powrotem zaczal szwankowac...Nic nie poradzisz na to, taka jest konstrukcja SE i tyle...
  • #8 4277508
    Daro_dp
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    markom1 napisał:
    Nic z tym nie zrobisz...Ja kiedys (tak w ramach doswiadczen) zalałem Joya tym klejem z pistoletu który kladziesz na cieplo...Niby wszystko bolo w porzadku ale i tak po 4ech miesiacach Joy z powrotem zaczal szwankowac...Nic nie poradzisz na to, taka jest konstrukcja SE i tyle...

Witam.

Jak dostaje takowy telefonik z zalanym joyem wokół np: kropelka , poksipolem, klejem na gorąco itp. to mam ochote wyjść do klienta i mu ten telefon w du..... wsadzić!! :D

Ale są i inne plusy tego zabiegu, wzrasta radykalnie koszt naprawy takowego joya.
  • #9 4278085
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A ja mam SE K510i od lutego b.r. i nie narzekam (jeszcze) na joystick'a.
    A swoją drogą to rozkręcałem go bez żadnego problemu.
  • #10 4278190
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Wyczyść, wyszusz i nie zabezpieczaj. To nie drewniany płot żeby go malować. Jak ci się zużyje joystick to w serwisie ci wymienią. A tak bedzie problem z późniejszą naprawą.

Podsumowanie tematu

✨ Sony Ericsson K310i charakteryzuje się podatnością na uszkodzenia joysticka, zwłaszcza przy intensywnym użytkowaniu i kontakcie z wilgocią. Wilgotne palce mogą powodować dostanie się cieczy do mechanizmu joysticka, co prowadzi do korozji i uszkodzeń ścieżek na płycie. Objawy to nieprawidłowe działanie joysticka, wybieranie niewłaściwych funkcji oraz brak reakcji na przycisk OK mimo słyszalnego dźwięku. Naprawa w ramach gwarancji jest utrudniona lub niemożliwa, gdyż serwisy odmawiają z powodu śladów cieczy. Czyszczenie miękkim pędzelkiem i suszenie może tymczasowo przywrócić funkcjonalność, jednak uszkodzenia ścieżek i korozja są trudne do zabezpieczenia. Zaleca się wymianę joysticka w serwisie GSM, koszt około 50-60 zł, jednak konstrukcja telefonu powoduje, że awarie joysticka są częste i powtarzalne. Nie zaleca się stosowania środków antykorozyjnych typu farba czy WD-40, gdyż mogą utrudnić późniejszą naprawę. W przypadku poważniejszych uszkodzeń płyty głównej naprawa jest kosztowna i czasochłonna. Model K310i nie jest bardziej wrażliwy na czynniki zewnętrzne niż inne telefony, jednak wilgoć i pot mogą powodować problemy z joystickiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA