logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APE blocks present in flash file but no APE mcu detected ...

Apollo-SERWIS 11 Wrz 2007 16:16 2825 6
REKLAMA
  • #1 4272795
    Apollo-SERWIS
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    APE blocks present in flash file but no APE mcu detected in phone. Aborting!

6630, swieci na bialo. Grzana, myta. Przy flashowaniu wywala powyzszy blad.. Nie idzie tez sformatowac dysku A.

MCU zczytuje, info tez.
  • REKLAMA
  • #2 6097694
    zeezoo
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Witam

Wiem, ze temat stary ale mam identyczny komunikat w N95 po upadku podczas flashowania JAF'em. HWK pokazuje product selection mismatch.

Wczesniej w ogole nie reagowala na flashowanie. Po kapieli i grzaniu calosciowym reaguje na wlacznik i "prawie" daje sie flashowac.

Pozdrawiam
    zeezoo
  • REKLAMA
  • #3 6098371
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    SMPS podmień i po kłopocie, ewidentny problem z zasilaniem ;)
  • #4 6100947
    zeezoo
    Poziom 26  
    A czy bylaby mozliwosc abys przyblizyl mi lokalizacje tego elementu?
    Sciagnalem serwisowke ale nie moge znalezc podanego przez Ciebie elementu.

Z gory dzieki
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 6117051
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    sorka, z rozpędu napisałem SMPS zamiast regulatora APE ;)
    Ponizej zaznaczony z komentarzem 'remove this', najlepiej podmienić na sprawny. Jeśli nie masz to wywal go i zrób zworkę tak jak jest pokazane. OMAP dostanie zasilanie to i LCD zacznie wyświetlac ;)
    Załączniki:
    • APE blocks present in flash file but no APE mcu detected ... 6630_white.jpg (128.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 6124914
    zeezoo
    Poziom 26  
    Z tym, ze ja nie mam problemu z bialym lcd ale telefon nie chce sie flashowac :) Wchodzil w local mode i zrobilem mu full erase ale niestety dalej nie flashuje... Nie jest to tez 6630 ale n95 i do tego 8gb :) wiec z rysunku niewiele moge sie dowiedziec :/

Niestety nie jestem w stanie znalezc tych elementow, ktore sa zaznaczone na zdjeciu.

Z gory dzieki za pomoc :)

Pozdrawiam
  • #7 7651755
    arekskrzat
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    czyli w n95 co ruszyć czy ape memories czy cos innego?? bo się zgubiłem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komunikatu "APE blocks present in flash file but no APE mcu detected in phone. Aborting!" pojawiającego się podczas próby flashowania telefonu Nokia 6630 oraz N95 (w tym wersji 8GB). W przypadku N95 problem pojawił się po upadku urządzenia i próbach flashowania za pomocą JAF, gdzie HWK wskazuje na "product selection mismatch". Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być uszkodzony regulator APE (SMPS), który zasila układ OMAP i LCD. Zalecane jest zlokalizowanie i wymiana lub usunięcie regulatora APE, a w przypadku braku części wykonanie zworki, co powinno przywrócić zasilanie i umożliwić wyświetlanie obrazu. Pomimo tego, w niektórych przypadkach telefon wchodzi w tryb local mode i wykonuje full erase, ale nadal nie udaje się przeprowadzić flashowania. Problemy z formatowaniem dysku A również zostały zgłoszone. Lokalizacja elementów na schematach serwisowych bywa trudna, zwłaszcza dla modeli N95, co utrudnia naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA