logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala KX-TES824 - funkcje głosowe, potrzebna konsultacja

suncez 11 Wrz 2007 16:50 5571 4
REKLAMA
  • #1 4272908
    suncez
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam.
    Sporadycznie mam do czynienia z centralami Panasonic, nazewnictwo i układ funkcji zawsze przyprawia mnie o ból głowy, do rzeczy.

Centrala KX-TES824 w konfiguracji 3/16 bez dodatkowych kart rozszerzających i tymczasem bez telefonu systemowego. Dysponuję polską drukowaną instrukcją obsługi dla użytkownika, angielskimi pdf-ami: Feature_Guide.pdf, Getting_Started.pdf, Installation_Manual.pdf, User_Manual.pdf, programem KXTEConsole.exe i resztą z płytki dołączonej do centrali. Domyślilem sie, że hasło Instalatora do programu to TES824, a do centrali trafiłem 0000. Czytałem te pdf i podręcznik oraz podobne rzeczy od innych modeli małych centralek Panasonic, ale są sprawy których nie mogę na 100% ustalić, a potrzebuję.

1.
    Przy nawiązaniu komunikacji centrala - komputer mam ostrzeżenie o niezgodności kodu kraju w centrali i w programie (wybrałem chyba CE przy instalacji), czy powinienem się tym przejmować?

2.
    Zdaje mi się, że centrala ma w standardzie funkcję DISA z OGM, tak?
    (do 8-miu komunikatów DISA lub do 3 minut nagrania).
    a.
    Jak nagrać komunikat powitalny OGM dla DISA?

3.
    Po DISA można ustawić AA DISA, trzypoziomowy?
    a.
    Jak nagrać komunikaty AA DISA?

Cel:
    Chciałbym ustawić w centrali powitanie i dać możliwość wyboru numeru wewnętrznego tonem, właściwie sama DISA z OGM by wystarczyła.
    Przychodzące połączenia miejskie, po trafieniu na DISA z OGM mają być ostatecznie kierowane na jednego abonenta, 101. Abonent ten w czasie swojej nieobecności będzie przekierowywał połączenia na innych użytkowników.
    Rozwinięcie:
    Jeśli abonent 101 nie przekieruje połączenia i nie odbierze, to po kilkunastu dzwonkach ma zgłosić się "poczta głosowa".

4.
    Czy ta centrala ma w standardzie obsługę nagrywania wiadomości głosowych od abonentów z zewnątrz?

5.
    Czy można ustawić tak dystrybucję połączeń, aby nieodebrane na 101 trafiały w ostateczności do nagrania i nie kłóciło się to z czasem wykonanym ręcznie przekierowaniem 101 na innego abonenta?
    (wystarczy jeśli nieodebrane połączenia ze 101 trafią do nagrania).

6.
    Jaką funkcjonalność zapewni karta KX-TE82491 DISA/UCD/OGM Message Expansion Card ?
    Mam wrażenie, że tylko wydłuża czas nagrań i dodaje drugą ścieżkę odtwarzającą komunikat OGM dla DISA.

7.
    Jaka funkcjonalność ma karta KX-TE82492 2channel Voice Message Card ?
    To jest chyba właściwy system poczty głosowej.

8.
    Czy te funkcje głosowe opisane wyżej (DISA z OGM i Poczta głosowa) nie gryzą się ze sobą?

9.
    Co to jest Built-in Voice Message ?

Proszę o odpowiedzi, wydaje się tego być dużo, ale dla znającego temat to proste sprawy. Na ich podstawie z pomocą instrukcji chyba uda mi się odpowiednio ustawić centralę. Klient chce, szef każe, a ja... Szczegóły wydłubię z instrukcji, ale żebym wiedział na czym stoję :)
    Dziękuję i pozdrawiam,
    suncez
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4275593
    MacKR
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Centrala KX-TES824 bez kart dodatkowych jest w konfiguracji 3/8, standardowe hasło to "1234"

Ad.1 Nie musisz sie przejmować, chociaż przy instalacji powinienes wybrać "PD" tak jak jest na centralce.

Ad.2 Tak centrala ma w standardzie DISĘ z OGM, nagrywanie TYLKO z aparatu systemowego włączonego do pierwszego portu. (Opis nagrania w instrukcji użytkownika )

Ad.3 Tak (j.w.), a w połaczeniach przychodzących ustawiasz który telefon ma dzwonić.

Ad.4 Nie

Ad.5 Odpowiednie ustawienie połaczeń przychodzących

Ad.6 Tak

Ad.7 Tak

Ad.8 Nie

Ad.9 Wbudowana poczta głosowa (ale po zamontowaniu karty)
  • REKLAMA
  • #3 4277856
    suncez
    Poziom 16  
    Bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienia, pomogłeś mi.
    1. Centrala jest faktycznie 3/8, hasło zmienił widać instalator
    2. Znalazłem instrukcję nagrania DISA i AA i nagrałem OGM dla DISA.
    3. Ustawiłem kalendarz trybu pracy Day/Night.
    Przynajmniej część z tego co chce klient zrobiłem, reszta zależy od tego czy kupi kartę z pocztą głosową.

Programowałem z telefonu, nie mając nakładki na telefon KX-T7730 trochę trwało za nim poznałem funkcje przycisków.
    Jedna rzecz mnie zaskoczyła i nie wiem dlaczego tak jest: podpiąłem pod 101 pożyczony aparat systemowy i nagle numer 101 dostał gorącej linii do miasta, musiałem naciskać Intercom, aby wybierać numery wewnętrzne, skąd ta zmiana?
    Pozdrawiam,
    suncez
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4278251
    M___
    Poziom 21  
    Jeśli była wcześniej programowana to ma na aparacie ustawione preferowane wyjście na Idle Line ustaw na ICM i będzie normalnie.
  • #5 4279404
    suncez
    Poziom 16  
    Dzięki za informacje. Dziś doczytałem, że aparaty systemowe mogą mieć ustawione różne preferencje, np. co do zajmowania linii. Jest to do zmiany z poziomu aparatu. Domyślne ustawienia mogą się różnić w zależności od kraju. W instrukcji było, że domyślnie jest brak preferowanej linii (jeśli o właściwej funkcji myślę). Aparat zwróciłem, więc przećwiczę to przy następnej okazji.
    Jak będę miał kłopoty z dystrybucją połączeń do poczty głosowej zapytam w nowym wątku, tymczasem za mało wiem, aby pytać.
    Pozdrawiam,
    suncez
REKLAMA