logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic DP 2010E - nadmiar toneru, szare tło na kopiach, co robić?

fidelio 11 Wrz 2007 22:27 1325 8
REKLAMA
  • #1 4274246
    fidelio
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam problem z kserokopiarką. Wygląda jakby dozowala za dużo toneru do wywoływaczkia. Toner z developerem. Po wyjęciu toneru maszyna nie krzyczy o brak toneru i po kilkuset kopiach robi się b.łada kopia. Po włożeniu znowu piękne szare tło
  • REKLAMA
  • #2 4274367
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witam, maszyna Panasonic DP 2010, nie jest developerowa. Czy na pewno podałes własciwą nazwę urządzenia?
    pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #3 4274480
    fidelio
    Poziom 12  
    ma developer w Tonerzejest już zawarty
  • #4 4275191
    Max_3city
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    w tych kopiarkach najczesciej podany objaw wystepuje przy zaniku napiec
    strasznie glupio maja to rozwiazane,nastepna rzecz czy jest wykonana modyfikacja napedu bebna? no i nie nalezy zapominac o umyciu walka magnetycznego co 10k kopii,ale w tym przypadku to coraj jasniej raczej robi. ja bym szukal w tej kolejnosci >> styki wysokiego w drzwiach,naped zespolu,i przede wszystkim jaki przebieg ma beben ??
  • #5 4275691
    fidelio
    Poziom 12  
    O jakiej modyfikacji bębna mówisz. Maszyna zrobiła na nowym bębnie 8 tyś kopii. Bęben oryginalny.
  • REKLAMA
  • #6 4277543
    horse667
    Witam, z tym developerem, to małe nieporozumienie, po prostu w tej maszynie jest toner magnetyczny, i chyba nadużyciem jest określenie, że developer jest zawarty w tonerze. Jesli chodzi o modyfikacje napędu bębna o której wspominał kolega max.., to polega ona na wymianie w napędzie łożyska plastikowego, (na kle bębna) na sztywniejsze metalowe, ale opisywana przez ciebie usterka, nie ma z tym nic wspólnego. Nie czepiał bym sie też ilości tonera w wywoływaczce, ponieważ w tych maszynach, za ilość tonera podanego na wałek magnetyczny odpowiada listwa zgarniająca, która pozwala nanieść, zawsze taka sama warstwę, no chyba że jest zużyta, ale tego też bym sie nie czepiał. Po pierwsze ile kopi ma maszyna. Jezeli około 200k, to przydało by się wymienić zestaw naprawczy (jeżeli nie był zmieniany), po drugie czy toner oryginał, i po trzecie jaki jest poziom biasu w kodzie F6, 19.
    pozdrawiam horse
  • #7 4277602
    Mariunciu
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Tak jak mój przedmówca zauważył (pozdrawiam )najprawdopodobniej toner do bani-zła podróbka. Nie spotkałem się z takim objawem - chyba że lustra kosmicznie brudne. Czy wydruki testowe z trybu serwisowego też są z tłem ? Czekamy na więcej informacji.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 4278206
    fidelio
    Poziom 12  
    Ja zwał nośnik magnetyczny tak zwał. Kopia i wydruk taki sam. Zaznaczam że wydruk się oczyszcza po kilkunastu kopiach po wyciągnięciu toneru. Co do toneru to zaznaczam oryginał i podmieniany z innej maszyny 2x.

Podpowiedz mi jeszcze kolego co wchodzi w zestaw naprawczy po 200K.
  • #9 4280996
    horse667
    Witam, tak naprawde jest to zestaw po 120K, ale zwykle nie wymienia sie go wcześniej niż po 200k, jest dość drogi,(dla klienta 999,-). W jego skład wchodzi między innymi: wałek teflonowy z paluchami i termistorem, wałek magnetyczny z pierscieniami, listwa bębna, rolka ładująca, i chyba listwa zgarniająca.
    pozdrawiam horse

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kserokopiarki Panasonic DP 2010E, która wydaje się dozować nadmiar tonera magnetycznego na wałek magnetyczny, co skutkuje szarym tłem na kopiach. Urządzenie nie zgłasza braku tonera po jego wyjęciu, a po kilkuset kopiach pojawia się biała kopia. Toner jest oryginalny i stosowany zamiennie z innej maszyny. W dyskusji wyjaśniono, że w modelu DP 2010E nie ma klasycznego developera, a toner magnetyczny nie zawiera developera. Za ilość tonera nanoszonego na wałek magnetyczny odpowiada listwa zgarniająca, która może być zużyta. Sugerowano sprawdzenie styków wysokiego napięcia, napędu bębna oraz stanu bębna (oryginalny, przebieg około 8 tys. kopii). Wskazano również na możliwość zużycia elementów po około 200 tys. kopii i konieczność wymiany zestawu naprawczego, który zawiera m.in. wałek teflonowy z paluchami, wałek magnetyczny z pierścieniami, listwę bębna, rolkę ładującą i listwę zgarniającą. Wydruki testowe z trybu serwisowego również wykazują szare tło, co wyklucza problem z nośnikiem magnetycznym. Modyfikacja napędu bębna polegająca na wymianie łożyska plastikowego na metalowe nie ma związku z opisywaną usterką.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA