logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić internet z radiówki na kilka komputerów? AP Linksys z 2 antenami?

pietia86 12 Wrz 2007 22:17 2750 12
REKLAMA
  • #1 4277517
    pietia86
    Poziom 26  
    Ocena: 91
    Witam

Mam w domu internet dostępny przez kartę Wi-Fi, wygląda to standardowo - antena -> karta wi-fi w docelowym komputerze. Chciałbym podzielić to łącze na kilka komputerów - 3 do 4 tylko w taki sposób że 2 komputery używałyby wbudowanych kart wifi a 2 lub 1 zwykłego lanu.

Z tego co się orientuję będę potrzebował AP z wbudowanym switchem , nie wiem tylko jak rozwiązać sprawę dostępu bezprzewodowego. Gdzieś czytałem (chociaż może coś pokręciłem) że w ofercie Linksys są AP które mają 2 antenki i jedna może służyć do komunikacji lokalnej a druga do podłączenia zwykłej anteny.

Nie wiem czy tak jest naprawdę dlatego pytam Was, jeśli to głupota to jak rozwiązalibyście ten problem.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 4277535
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Potrzebujesz 2 urządzeń:
    - AP do odbioru sygnału od dostawcy
    - routera z wbudowanym AP do podziału łącza
  • #3 4277565
    pietia86
    Poziom 26  
    W takim razie chyba będę musiał zrezygnować z sieci przez Wifi w domu, chyba trzeba będzie wszystko na kablu zrobić bo domyślam sie że całość będzie sporo kosztować a środki mam ograniczone.

Czy jeśli chciałbym zrobić na kablu wszystko to ten AP będzie odpowiedni ?
    Linksys BEFW11S4 v 3.2

Odległość między moim domem a anteną dostawcy to ~500m
  • #4 4277645
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Nie będzie odpowiedni.
    Potrzebujesz routera potrafiącego pracować jako Wireless ISP np. Black AP BB54G lub WRT54G z alternatywnym oprogramowaniem.
  • REKLAMA
  • #5 4277687
    pietia86
    Poziom 26  
    W takim razie może zapytam inaczej - mając 150 zł do wydania na ten cel co Ty byś wybrał?

Za 150 zł dostawca proponuje mi Planet wap 4033, ale on niema nawet wbudowanego switcha więc samo to powoduje już dodatkowe koszty.
  • #6 4277783
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Oj w tej cenie to może być lipa. Kombinując z AP z dwoma antenkami musiałbyś dostać od admina twojej sieci po jednym IP na każdy komputer. Zazwyczaj wiąże się to z płaceniem dodatkowej opłaty (ok 10zł/m-c za każdy komputer).
    Więc wybór należy do ciebie, czy wolisz wydać te pieniądze od razu na lepszy sprzęt, czy co miesiąc będziesz oddawał adminowi w postaci zwiększonego abonamentu.
  • REKLAMA
  • #7 4278841
    pietia86
    Poziom 26  
    Wolałbym od razu zakupić lepszy sprzęt, ale z tego co wiem po rozmowie z adminem to nie będzie dodatkowej opłaty za więcej komputerów bo on proponował mi AP , a jeśli dobrze rozumiem Twój tok myślenia to proponujesz tak jakby podłączenie 2 kompów osobno do sieci, a przecież jak podłączę przez AP to będę widziany jako jeden komp - AP podzieli łącze.

Więc z tego co do tej pory się dowiedziałem to potrzebuje AP z ISP + do tego router z wifi , albo sam AP z ISP gdybym chciał podzielić łącze przewodowo, czy ja to dobrze rozumiem ?
  • #8 4278992
    GoldenSaint
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Dobrze ;) AP z WISP da Ci możliwość podziału po kablach (zobacz, czy ma wystarczającą ilość gniazdek) a jesli dodasz do tego obojętnie jaki AP to masz po bezprzewodzie.
  • #9 4279182
    pietia86
    Poziom 26  
    Niestety ten AP ma tylko 1 gniazdo lan 100Mbit, a jak dogadywałem się z adminem to od razu powiedziałem że będą przynajmniej 2 komputery, on mi to zaproponował...

Czy nie lepiej byłoby kupić Planet WAP-4035 ?
    Ma on to samo co 4033 ale dodatkowo 4 porty - czyli sumarycznie 5 portów Lan 100Mbit, a w dodatku można go kupić za ok 120zł na alle...
    Cena WAP-4033 to ok 100zł

I jeszcze jedno pytanie - jeśli dobrze rozumiem to gdybym potem do tego 4035 dołączył AP z wbudowanym WiFi to miałbym sieć bezprzewodową w domu?
  • #10 4279847
    hoses
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Może by mi ktos pomógł skonfigurować AP.
    Obecnie mam internet radiowy który odbieram za pomocą AP Safecom 5400. Ustawiony jest na WISP. Z niego za pomocą skrętki zasilam internetem dwa stacjonarne PC-ty. Wszystko fajno smiga. PC-tą AP przydziela IP przez DHCP. Obecnie dostałem w prezencie AP Planet WAP-4033PE. Ma on mi służyć do ptrzekazywania inetretu przez WI-FI do laptopa. Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak mam tego AP skonfigurować żeby mi ta WI-FI na laptopie dawała internet. Z góry wszystkim dziękuję. Rysunek pokazuje schemat.Jak podzielić internet z radiówki na kilka komputerów? AP Linksys z 2 antenami?
  • REKLAMA
  • #11 4283133
    hoses
    Poziom 12  
    Panowie informatycy czy mi nikt nie pomoże ?
  • #12 4283205
    madcap83
    Poziom 11  
    no na logike to wypadaloby go ustawic w trybie ap tj planeta, przydzielajac z puli numerycznej safecoma, recznie wpisujac w planecie,
    napewno powinien byc kabel skrosowany,
    no a jesli chodzi o tani sprzet ktory odbiera i nadaje hmm ograniczone mozliwosci interpoche mial taka opcje ale znow tylko jedno wyjscie lan. choc sprzet stabilny,
    wybierajac ap do odbioru uwzglednij niekompatybilnosc z nadajmikiem providera.to tez istotne bo mozesz kupic sprzet ktory niezadziala wogole.
    a no i smartbridge mial tak tez opcje rowniez jedno wyjscie lan.
    ale skoro masz obecnie w komp stacjonarnym radiowke to mozesz ja pozostawic do laptopa tez radiem a tylko jednego komputera mialbys polaczenie lanem.
    no i nie napisales czy to mialby byc sprzet nowy czy uzywany.
  • #13 4285205
    hoses
    Poziom 12  
    madcap83 Dzieki za informacje. Sugerujesz AP Safecom połączyć przez RJ-45 kablem skrosowanym z AP Planet a dzlaczego nie zwykłym kablem ?. Nie bardzo zrozumiałem twoją wypwiedź nie jestem zbyt biegły w informatyce więc się nie obraź. AP Safecom jest skonfigurowany i to on odbiera sygnał radiowo od providera. Przesyła mi przez RJ-45 do PC-ta sam przydziela IP bo ma włączony serwer DHCP. Mi głównie chodzi o to jak skonfogurować tego AP Planet żeby go kablem płączyć z AP Safecom. A następnie od AP Planet radiem przesłać internet do laptopa. Tu jest link do tego AP http://www.planet.pl/produkty/sieci_bezprzewo...andardu/wewnetrzne/802_11g_54_mbps/wap_4033pe. Po pierwsze w jakim trybie pracy mam go ustawić. Po drugie jaki IP mam przypisać dla AP Planet skoro mam włączony serwer DHCP na AP Safecom. Po trzecie w jaki sposób mam skonfigurować AP Planet żeby "bezpiecznie" przesyłać internet do Laptopa. Od razu przepraszam za moją "informatczyznę"

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podziału internetu z łącza radiowego na kilka komputerów, z wykorzystaniem urządzeń sieciowych takich jak Access Point (AP) i router. W celu podziału sygnału radiowego na wiele urządzeń konieczne jest użycie dwóch urządzeń: AP odbierającego sygnał od dostawcy (tryb WISP) oraz routera z wbudowanym AP i switchem do rozdzielenia łącza na kilka komputerów, zarówno przewodowo, jak i bezprzewodowo. Urządzenia z dwoma antenami, np. niektóre modele Linksys, niekoniecznie umożliwiają jednoczesne rozdzielenie sygnału na różne interfejsy antenowe w sposób opisany przez autora. W praktyce lepszym rozwiązaniem jest AP pracujący jako WISP z kilkoma portami LAN (np. Planet WAP-4035) oraz dodatkowy AP z Wi-Fi do obsługi komputerów bezprzewodowych. Konieczne jest zwrócenie uwagi na kompatybilność sprzętu z nadajnikiem dostawcy oraz konfigurację sieci, w tym adresację IP i tryb pracy AP. Przykładowo, AP Safecom 5400 może odbierać sygnał radiowy i przydzielać IP przez DHCP, a do niego można podłączyć AP Planet WAP-4033PE skonfigurowany w trybie AP, który udostępni internet przez Wi-Fi. Wskazane jest stosowanie kabli krosowanych do połączeń między AP. Koszty i ograniczenia sprzętowe (np. liczba portów LAN) wpływają na wybór urządzeń i sposób podziału łącza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA