logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto wymieniać głośniki w Tonsil Zg 40 dla lepszej mocy?

Zbik12345 12 Wrz 2007 22:30 1485 12
REKLAMA
  • #1 4277570
    Zbik12345
    Poziom 10  
    Witajcie mam dylemat czy mam wymienić głośniki w tych kolumnach?? czy zostawić te co są.Chodzi mi Żeby zrobić mocny sprzęt A może lepiej zostawić je w spokoju i zrobić nowe kolumny?? proszę o pomoc.

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4277975
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Jeśli głośniki są TONSIL, to będą lepsze niż 200W "badziewie"...
  • REKLAMA
  • #3 4278029
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    zrob nowe kolumny ;)
    tak wiec ile masz na nie i czego oczekujesz??
  • Pomocny post
    #4 4278226
    MARR
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Jeżeli to TONSIL , to na twoim miejscu bym
    nie zmieniał tych głośników .

Po pierwsze jak chcesz dać inne głośniki to musisz je dobrać do litrarzu twoich kolumn , jak bierzesz na oko to wyjdzie kicha

Po drugie przy innych głośnikach trzeba będzie innych zwrotnic .

Moim zdaniem nie warta "psuć" tych kolumn
    bo praktycznie przydatne zostaną ci jedynie pudła.

Jak zależy ci na mocniejszych kolumnach,
    to radze własną konstrukcję

http://www.diyaudio.pl/portal.php
  • #5 4282732
    Zbik12345
    Poziom 10  
    no właśnie nie za bardzo chodzą idealnie bo przy dużym basie głośniki (jak ja to nazywam pierdzą)po wykręceniu np. membrany biernej przestają ,,pierdzieć" i czy to normalne w tych kolumnach przy dużym basie ?? Moim zdaniem jak zamiast membrany biernej był by zwykły głośnik to tego by nie było. Nie wiem co mam zrobić by to zkoregować.Może to wina wzmacniacza ?
  • REKLAMA
  • #6 4284700
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    Cytat:
    Więc tak moge przeznaczyć na nie ok 250 zł nie więcej oczekuje dużej mocy muycznej i tagrze jestem zwolenikiem niskich tonów lubie jak głośnik ma czym ,,uderzyć"Litraż kolumny powinien być odpowiedni do kolumn a ja kompletnie sie na tym nieznam jak to wyliczyć i niewiem jaki rodzaj kolumn zastosoać
    250zl na glosniki do tych kolumn czy na cale nowe kolumny??
    bo jezeli na nowe to zapomnij o kosmicznych wartosciach mocy (mi jakos starcza 60W) i poteznym basie trzesacym wszystkimi szybami
    za 250zl zbudujesz monitorki na ARN 150 + sc10n
    co prawda ten glosnik wyroznia sie basem ktory potrafi naprawde zadziwic ale jak jest tylko jeden to zrobi zamieszanie tylko w malych pokojach

co do brzmienia z MB to niestety zasluga jej budowy. te glosniki nie posiadaja zbyt duzego x-dam co w polaczeniu z miekkim zawieszeniem powoduje to co slyszysz
  • #7 4290324
    Zbik12345
    Poziom 10  
    250zł na całe kolumny chcę przeznaczyć Tylko jak zrobić te monitorki na ARN 150 + sc10n??
  • #8 4291415
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Jeśli głośniki są w dobrym stanie, to absolutnie ich nie zmieniaj na inne - to zacne kolumny i tylko byś je sprofanował w ten sposób. Sądzę, że w grę wchodzą poniższe przyczyny "charczenia".
    1) Źródło i napęd - zbyt słaby wzmacniacz, niedopasowana impedancja wzmacniacza i kolumn, zbyt mocno podbity bas. Czyli generalnie rzecz ujmując - przesterowany sygnał.
    2) Głośniki - wymęczone zawieszenie niskotonowców.
    3) Obudowa - nieszczelności na łączeniach ścianek i pod koszami głośników.
    4) Membrana bierna - efekt, o którym pisał kolega majkel sony w tym wątku.
  • REKLAMA
  • #9 4293852
    Zbik12345
    Poziom 10  
    co do tonsili to spróbuje z tym ,,polarem pod membrany bierne"
  • #10 4295157
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Mnie korci żeby wywalić budy od zg40 i zrobić nowe dużo sztywniejsze i smuklejsze bez membramy biernej tylko z bassreflex. Nie bedę tego robił na swoich które są w idealnym stanie ale mój sąsiad ma zdezelowane trochę i chce je zamienić na kino. Wtedy może je kupie za grosze i pójdą na eksperymenty.
    Bez możliwości pomiarów bym ich nie ruszał a zwłaszcza kopułkę na coś lepszego przydałoby się wymienić
  • #11 4295911
    Zbik12345
    Poziom 10  
    to jak wyrwiesz kolumny od sąsiada i zrobisz ten experyment to daj znać czy cie udał.A kolumny to zamierzam sam zrobić (ze względu na koszty)tylko nie wiem (jak przydały by mi sie jakieś rady)
  • #12 4306328
    Zbik12345
    Poziom 10  
    Abstrachując od tematu to czy istnieje taki program który odlicza ile litrów ma mieć kolumna do danego głośnika ?
  • #13 4307042
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Tak np. winisd lub bas box

Dodano po 23 [sekundy]:

trzeba tylko wklepac parametry T-S

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wymiany głośników w kolumnach Tonsil ZG 40 w celu zwiększenia mocy i poprawy jakości dźwięku. Użytkownicy zalecają ostrożność przy wymianie głośników, podkreślając konieczność dopasowania nowych przetworników do objętości obudowy oraz zwrotnic, aby uniknąć pogorszenia brzmienia. Wskazano, że oryginalne głośniki Tonsil są wartościowe i nie warto ich wymieniać bez przemyślenia. Problemy z "charczeniem" i niepożądanymi dźwiękami przy dużym basie mogą wynikać z przesterowania wzmacniacza, zużycia zawieszenia głośników, nieszczelności obudowy lub specyfiki membrany biernej. Zaproponowano eksperymenty z polaryzacją membrany biernej oraz rozważenie budowy nowych kolumn z bassrefleksem zamiast membrany biernej. Wskazano także programy do obliczania objętości obudowy dla głośników, takie jak WinISD i BassBox, które wymagają wprowadzenia parametrów Thiele-Small. W dyskusji pojawiły się propozycje budowy monitorów na głośnikach ARN 150 i SC10N jako alternatywa dla oryginalnych Tonsil ZG 40.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA