logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poradzić sobie z hałaśliwym sąsiadem i jego subwooferem?

Artnat 12 Wrz 2007 23:26 5069 11
REKLAMA
  • #1 4277800
    Artnat
    Poziom 1  
    Mam problem z sąsiadem. Niby powinienem mieć z drugiej strony, bo sam jestem gitarzystą, ale sytuacja jest jednak odwrotna - cicho jestem ja, a sąsiad po zakupieniu kina domowego i ustawienia subwoofera przy ścianie ma mnie gdzieś. Ściana z mojej strony drży, słyszę łupanie basu za każdym razem, gdy ogląda film lub słucha muzyki, a że słucha house, techno i innych gatunków z basowym beatem, nie idzie wytrzymać. I tak generalnie od kilku lat.
    Próby pertraktacji spełzły na niczym, bo chamem jest niecodziennym, nie chodziło mi nawet o przyciszenie, ale o inne ustawienie subwoofera, nie raczył przyjść do mnie za ścianę i posłuchać jak to u mnie słychać. Poczęstował mnie po prostu wiązanką.

Chcę odpowiedzieć sąsiadowi jego własną bronią:

1. Odpadają negocjacje i wyjaśnienie problemu. Jak już pisałem - próbowałem kulturalnie i nie dało rady.
    2. Odpada policja - nie chcę się w to bawić, przynajmniej jeszcze nie. Zresztą policja jest niedouczona i art. 51 KW często traktuje jako zakłócanie ciszy nocnej. Procesu cywilnego też nie chcę zaczynać, chociaż byłoby to zabawne i zastosowanie w praktyce tego co studiuję.
    3. Wiertarka o 6:00 rano, zwłaszcza podczas sesji, to świetny pomysł, ale chcę czegoś bardziej subtelnego i wymagającego mniejszego zaangażowania.

Nie wiem czy jest coś takiego oraz ile by kosztowało, ale chodzi mi o coś w rodzaju głośnika kierunkowego, czy też generator drgań - jak najmniej hałasu u mnie, jak najwięcej u sąsiada - najlepiej uciążliwego basu. Czy jest takie urządzenie?
    Może przykręcić basowy głośnik w wytłumionej od zewnątrz skrzynce do ściany?
    Gdzie dostać taki sprzęt (jeśli istnieje) i ile by kosztował (jestem skłonny wydać dosyć dużo, by gościa nauczyć), czy może jakaś robota na zamówienie?

Ewentualnie jeśli macie jakieś inne pomysły, to są one mile widziane. Z góry dziękuję.

PS Co do tego, czy sam zachowuję się po chamsku odpowiadając w ten sposób - mówi się "ustąp głupszemu", ale jak ktoś ładnie dopowiedział: "i dlatego ten świat tak wygląda"
  • REKLAMA
  • #2 4277858
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Rozwiązaniem Twego problemu jest - SHAKER!!!
    Przetwornik drgań... Montuje się takie coś, kiedy stosuje się odsłuch douszny dla muzyków na scenie i w ten sposób symuluje się bas na scenie. Przetworniki przykręca się od spodu sceny do podłogi, potem to już lokalne trzęsienie ziemi ;) Nie wiem jednak jak zachowa się taki przetwornik na betonowej ścianie, no i tani pewnie nie jest...
  • REKLAMA
  • #3 4278032
    Tomek_18
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Skonstrułuj skrzynie basową na pożądnym głośniku i zasil to pożądną końcówką mocy chyba, że budżet nie pozwala to trudno......

Ja bym walił młotkiem w ściane albo poszedł do sąsiada i mu jebn***ł ;)
  • #4 4278037
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    a niemozesz poprostu pozyczyc jakiegos lepszego suba i sasiada uswiadomic jak "slaby" jest jego sprzet??
    najlepszy bylby tu XLS lub cos tego pokroju :D
  • REKLAMA
  • #5 4278383
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Hmm... Tak sobie czytam to co napisałeś i patrzę na to z perspektywy trzeciego sąsiada - jak zaczniesz wojnę na dźwięki to ucierpią na tym pozostali... Po jakimś czasie kolejny sąsiad postanowi wam "pokazać" i przytarga do domu subwoofer 1000W, potem kolejny i kolejny aż wszyscy ogłuchniecie ;) Ja na Twoim miejscu postarałbym się naprzykrzyć sąsiadowi w inny sposób, np. wykręcając mu bezpieczniki w najlepszym momencie filmu, albo wpuścić do sieci jakiś impuls zakłócający pracę sprzętu... Wredny jestem co? ;)
  • REKLAMA
  • #6 4278704
    Tomek_18
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Hehe to dobry pomysł, albo poprostu najłatwiej w świecie trzeba się jakoś dogadać z sąsiadem :)
  • #7 4288226
    drrrrr
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Wez jakis duzy transformator, wyciagnij kilka blach z rdzenia i "zestroj" go na solidne buczenie. Przykrec do kawalka blachy stalowej formatu A4 grubosci 8 do 10 mm i powies na scianie. Transformator na biegu luzem nie ciagnie duzo pradu.
    Rozwiazanie ma jedna wade - ciebie tez bedzie to denerwowac, ale wiedzac to mozna wytrzymac, w koncu to wlasny halas. W nocy bezkonkurencyjne, zwlaszcza jak sasiad za ta sciana ma zamiar spac.
  • #8 4298920
    baksik00
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    mysle ze 3 faza na uziemienie załatwiła by wszystko :P tylko nie zapomij swoich użądzeń odłaczyc przed tym
  • #9 4299326
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    wykręć jego bezpiecznik i wkręć taki specjalny, z diodą prostowniczą wewnątrz... nie będzie grał
  • #10 4299690
    drrrrr
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    baksik00 napisał:
    mysle ze 3 faza na uziemienie załatwiła by wszystko :P tylko nie zapomij swoich użądzeń odłaczyc przed tym

To rozwiazanie faktycznie dziala, ale trzeba w piwnicy albo gdzies blizej na klatce lekko poluzowac "zero", ale cierpia na tym wszyscy lokatorzy wiszacy na tej samej fazie.
  • #11 4300141
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Na jakiej gitarce grasz?
    Masz jakiś sprzęt nagłośnieniowy?
    Może wystarczy podpiąć twoje nagłośnienie, i zacząć ćwiczenia na "ostro".
    Albo podpiąć kompa i wygenerować jakąś częstotliwość w granicach 60-80Hz. Na dłuższą metę jest to mocno drażniące.
  • #12 4300632
    debik5
    Poziom 21  
    Ocena: 218
    Zgłoś sprawę na Policję:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uciążliwego hałasu generowanego przez subwoofer sąsiada, który powoduje drgania ściany i zakłóca spokój, szczególnie przy muzyce z mocnym basem (house, techno). Próby negocjacji i zmiany ustawienia subwoofera nie przyniosły efektu, a interwencja policji jest na razie wykluczona. W odpowiedziach zaproponowano różne rozwiązania: zastosowanie przetwornika drgań (shaker) symulującego bas, konstrukcję własnej skrzyni basowej z mocnym wzmacniaczem, generowanie zakłócających dźwięków lub impulsów elektrycznych, manipulacje przy bezpiecznikach elektrycznych, a także użycie transformatora do wytworzenia uciążliwego buczenia. Pojawiły się też sugestie eskalacji konfliktu poprzez wzajemne zakłócanie dźwięków, jednak z uwagi na ryzyko negatywnego wpływu na innych sąsiadów. Propozycje techniczne obejmują generowanie częstotliwości w zakresie 60-80 Hz, co jest drażniące i może być użyte jako forma kontrataku. Dyskusja wskazuje na brak skutecznych, pokojowych rozwiązań i rozważa działania techniczne lub eskalacyjne jako alternatywę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA