logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 2003 1.9TDI - Błąd ESP, licznik i czujnik kąta skrętu po odłączeniu akumulatora

neokreska20 14 Wrz 2007 09:08 6461 8
REKLAMA
  • #1 4281782
    neokreska20
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam!
    Po odłączeniu akumlatora pojawił się błąd w abs (uszkodzony czujnik kąta skrętu kierownicy) i nie działa licznik (nie podswietla się wskazówki nie reagują na obroty/ prędkość) wyskakuje na fisie kontrolka oleju. Vag-Com pokazuje błąd 00576 (brak napiecia na terminalu 15)
  • REKLAMA
  • #2 6161072
    loq
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam ten sam problem w audi A4, VAG pokazuje ten sam błąd i objawy są identyczne, czy ktoś wie jak poradzić sobie z tym problemem?
  • REKLAMA
  • #3 6161629
    fil2006
    Poziom 27  
    Ocena: 395
    czujnik kąta zgasnie jak sie przejedziesz kawałek i pokręcisz kierownicą ,a sprawa licznika takie żeczy sie nie dzieją w audi ,jesli przed zdjeciem klemy wszystko było ok to moze byc problem w liczniku ktos sie bawił .
  • REKLAMA
  • #4 6161996
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1085
    neokreska20 napisał:
    Witam!
    Po odłączeniu akumlatora pojawił się błąd w abs (uszkodzony czujnik kąta skrętu kierownicy) i nie działa licznik (nie podswietla się wskazówki nie reagują na obroty/ prędkość) wyskakuje na fisie kontrolka oleju. Vag-Com pokazuje błąd 00576 (brak napiecia na terminalu 15)

Więc szukaj dlaczego jest brak napięcia po zapłonie.
  • #5 6164446
    loq
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    moj błąd... bardziej chodzi mi o problem z podświetleniem....

zegary:
    00576 - Terminal 15
    27-00 - Implausible Signal

abs/esp:
    00526 - Brake Light Switch-F
    36-10 - Open Circuit - Intermittent
    O ile z ABS-em chodzi prawdopodobnie o czunik pod pedałem to juz co z tym podświetleniem nie wiem o co chodzi... ( przy teście wyjsc zegarów zegary się podświetlą, ale niestety tylko wtedy) nie ma podświetlenia zegarów jak i przycisków od klimy, nawiewów itd.... nie działa tez obrotomierz (po podpięciu się vagiem do silnika obroty mozna odczytac, po podpieciu do licznika juz nie :/)
    Nie wiecie w czym moze tkwić problem?

Z góry dzięki za pomoc
  • #6 6490165
    kondziu81
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam ten sam problem w moim Audi A4 2,5 TDI 2002r. Bardzo proszę o pomoc bo sprawdziłem już chyba wszystko i nic. Jak coś to dzwoncie na 600 384 608.

Dodano po 3 [minuty]:

Nie dział mi podświetlenie zegarów, obrotomierz, prędkościomierz, sygnalizacja świateł i kierunków- świecą na zewnątrz, i na kompie świeci mi się olej.
  • REKLAMA
  • #7 6490240
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Ocena: 278
    kondziu81
    A sprzadzałeś błędy? napewno cos sie pojawiło
  • #8 6493068
    kondziu81
    Poziom 2  
    tak, sprawdziłem na wag i wyskoczył błąd 00576 terminal 15. Usunąłem go, ale za chwilę pojawił się ponownie. Wiesz co to może być??
  • #9 6499372
    kondziu81
    Poziom 2  
    Dodam jeszcze, że odłączyłem akumulator podczas włączonego alarmu. Jeżeli coś wiecie dajcie znać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po odłączeniu akumulatora w Audi A4 2003 1.9 TDI pojawił się błąd ESP związany z uszkodzonym czujnikiem kąta skrętu kierownicy oraz brak działania licznika – nie działa podświetlenie, obrotomierz i prędkościomierz, a na FIS wyświetla się kontrolka oleju. Diagnostyka VAG-COM wskazuje błąd 00576 dotyczący braku napięcia na terminalu 15. Użytkownicy zgłaszają podobne problemy, także w modelu Audi A4 2.5 TDI 2002. Wskazuje się na możliwy problem z brakiem napięcia po zapłonie, uszkodzonym czujnikiem pod pedałem hamulca (błąd 00526 Brake Light Switch-F) oraz potencjalne uszkodzenia lub ingerencje w licznik. Podświetlenie zegarów działa jedynie podczas testu wyjść, natomiast normalnie jest nieaktywne. Problem może być powiązany z odłączeniem akumulatora podczas włączonego alarmu, co może powodować błędy w systemie elektrycznym i komunikacji modułów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA