logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AUDI A4 b5 TDI 00r. Mega problem z elektryka.. help?

arekbp 17 Paź 2006 23:11 7707 5
REKLAMA
  • #1 3127556
    arekbp
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Pacjent jak w temacie.
    Samochod trafil mi sie juz z ta usterką :
    Brak sterowania szybami elektrycznymi ( są tylko przednie i nie działają ani z kluczykiem ani przy otwartych dzwiach nawet podświetlenia przycisków brak ).
    Brak podświetlenia deski , licznika ( elektroniczny ) - licznik km nie działa ani termometr , kontrolki są oraz sygnalizacja otwartych dzwi na wyświetlaczu środkowym.
    Nie działa wskaźnik paliwa.
    Pozostałe funkcje są czyli światła itd samochód odpala , kontrolki się pojawiają jak trzeba itd. klimatronic działą , nawet lusterka elektr. działają , centr. zamek również. Całkowita sprawność jeżeli chodzi o resztę.
    Sprawdziłem już co mogłem czyli wszystkie dostępne bezpieczniki ( pod podszybiem oraz deską rozdzielczą również )i i połączenia instalacji przy progu kierowcy. Samochód nie ma modułu komfortu. Posiada alarm fabryczny który działa. Nie mam pojęcia o co może chodzić. Z książki mam troche schematów elektrycznych aczkolwiek są jedynie poglądowe ( seria sam naprawiam ). Może ktoś się zlituje zanim zamarznę w garażu z resztką włosów na głowie ? Podpowie mi ktoś czego mam szukać?
  • REKLAMA
  • #2 3131245
    autosuper
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Mam podobny problem w takiej samej audi , dopiero sie za nia zabieram , wiem ze auto bylo juz w AS i sobie z nim nie poradzili , u mnie efekt jest jeszcze jeden na wyswietlaczu licznika wszystko miga , wraz z oswietleniem wszystikich urzdazen w srodku , a szyby czasami chodza a czasami nie . Jak rozwiaze ten problem to Ci napisze co bylo . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3134208
    arekbp
    Poziom 11  
    Znalazlem schematy elektr. no i po przestudiowaniu ich dochodze do wniosku ze winny moze byc :
    a) przekaznik 8 stykowy w skrzynce przekaznikow pod konsola ( duzy i czarny - jest tylko 1 ) , znalazlem go na glownej centralce wg. schematu odpowiada za zasilanie tych systemow aktualnie nie mam na podmiane.
    b) moduł centralnego zamka ( pompka ) wynika z tego ze ma na płytce wew. umieszczone dodatkowe funkcje m.in. uruchamianie podswietlenia deski po otwarciu dzwi oraz aktywacje szyb ( 3 wtyczki w pompie )
    c) połączenie w dzwiach kierowcy ( włączniki - przerwa w obwodzie )
    Pompki akurat takiej jak tu nie posiadam na 3 wtyki.
    Moze masz wieksze mozliwosci podmiany kolego?
    Mam w tej chwili pare vw na warsztacie ale zadnej dodatkowej a4 z 00r. a zamawianie przekaznika lub pompy to dosc kosztowna zabawa.
    Daj znac nawet na maila jak cos znajdziesz sprawa pilna , klient czeka :)
    arekbp(małpa)o2.pl
  • REKLAMA
  • #4 3134578
    autosuper
    Poziom 24  
    Ok , niema sprawy wlasnie zaraz jade do klienta to naprawiac . Szczerze mowiac to styki o ktorych piszesz i centralny raczej wykluczam . Podejrzewam uszkodzenie licznika lub zwarcie na ktorejs diodzie lub zarowce podswietlania , [poniewaz napiecia na licznik nie zanikaja , a licznik podlaczony bez auta fukcjonuje prawidlowo , nic nie miga i wszystko pokazuje ok . Bede zaraz podmienial licznik i sprawzde faktycznie ten przekaznik . O efektach bede informowal jeszcze dzis . W razie czego licze na 0.5 l. hhehe . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3135680
    arekbp
    Poziom 11  
    0.5L nie problem :D
  • #6 3137143
    autosuper
    Poziom 24  
    W moim przypadku uszkodzony byl licznik , klient ma dostarczyc nowy do prezkodowania immo i zakodowania kluczykow. Efekt byl bradzo podoby jak u Ciebie tzn. szyby podobno tez fiksowaly na poczatku , teraz caly czas miga podswietlanie licznika i reszty urzadzen w aucie , nie zawsze pokazuja sie wyswietlacze , czasami dragaja wskazowki jednak nic nie pokazuja nawet napiecia ladowani , nic kompletnei niec , licznik magneti marelli (jager) serii 920930 , nowy typ z bialym podswietlaniem (wyswietlacze czerwone) z tylu trzy wtyczki . Podmienialem na vdo 4B0 920 930 K licznik i reszta chodzi prawidlowo . Tyle w temacie . Podejrzewam uszkodzenie tranzystora wykonawczego w liczniku do regulacji podswietlania , ktory prawdopodobnie znajduje sie w zintegrowanym ukladzie scalonym serii elmos , sadze ze jest to do naprawy aczkolwiek mi sie niechce . A tak apropos kodowal ktos kluczyki wspolpracujace z licznikiem magneti-marelli do vdo ? Pasuja ? Pozdrawiam
REKLAMA