logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 5100 - Zawieszanie się i problemy z zasilaniem oraz przegrzewaniem

dzienia 14 Wrz 2007 10:45 1636 5
REKLAMA
  • #1 4282006
    dzienia
    Poziom 11  
    Witam!

mam problem z Dell inspiron 5100...
    pracowalem na laptopie ktory byl podlaczony do zasilania przez dlugi czas ok 4-5 godzin po czym sprzet zawiesił sie i nic juz nie dalo sie zrobic ...
    po resecie juz nie dalo sie go wlaczyc gdzy bateria byla na miejscu.. jak chcialem wlaczyc to dioda kilka razy migala na pomaranczowo raz na zielono...
    jak wyjeta zostala bateria i jest podlaczony do zasilania to wszystko chodzi ale czasami sie wylacza... chyba grzeje sie procek.. sprawdzalem SpeedFanem

czy bateria czy cos innego?
    czy podsmazylem procka?
    czy rozkrecac i czyscic go?
  • REKLAMA
  • #2 4282019
    Druss21
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Rozkrecac to napewno, jesli nie masz go na gwarancji. Odpal go rozkreconego i zobacz czy wogole sie wszystkie wiatraki kreca. Mozesz przy okazji oczywiscie przeczyscic wszystko, posmarowac nowa pasta na zlaczach z elementami chlodzonymi.
  • REKLAMA
  • #3 4283742
    dzienia
    Poziom 11  
    no to sprawa jasna jesli idzie o grzanie sie, wiadomo co na początek..
    a co z baterią slyszalem ze moze to byc cos z układem ładowania..
    kupie bateryjke a potem okaze sie ze nie byla potrzebna nowa..
    nie chce mi sie chodzic po serwisach i sklepikach i szukac i probowac.
  • REKLAMA
  • #4 4284724
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    więc. masz uwalony tranzystor mocy w układzie ładowania, jest zwarty i stąd nie uruchamianie się na baterii - zwarcie. jeśli dioda zdązyła zabezpieczyć jeden ze specjalizowanych układów Dell'a - produkcji MAX'a notabene - to jeszcze dioda, jeśli nie- a tak jest na 90% to tylko naprawa u dell'a, całkowicie nieopłacalna
  • REKLAMA
  • #5 4288911
    dzienia
    Poziom 11  
    jak to sprawdzic? czy to dioda czy układ?
    czy musze sie udac do jakiegos specjalisty?
  • #6 4317887
    dzienia
    Poziom 11  
    wyczysciłem ale nie sprawdzałem czy sie restartuje...
    co dalej?
REKLAMA