logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspirion 5100 - wyłączanie po 10-15 min, możliwe przegrzanie?

lopezzo 04 Sty 2007 00:09 1298 8
REKLAMA
  • #1 3402559
    lopezzo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Może ktoś potrafi mi powiedzieć co może być przyczyną że mniej więcej po 10- 15 min laptop wyłącza się pomimo sprawnej bateri i nawet jeżeli idzie na zasilaczu.
    Po tym jak włączam go to odrazu po 5 sekundach gaśnie.
    Wydawało mi się że przyczyną mogło być przegrzanie procka, ale nie jestem w tej dziedzinie fachowcem.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

• REKLAMA
  • #2 3404187
    fire-fox
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    moze byc padające kondensatory na płycie głównej.
    miałem podobne objawy w końcu padł do końca w ogóle się nie włączał, wymieniłem 1 kondensator co dawał zwarcie i chula do dziś ! tylko że ja piszę o podobnym problemie w DELL CPX-J. jeszcze sprawdziłbym na Twoim miejscu taką osobną małą płytkę (układ zasilający) najlepiej wymienić ją na inną jak masz dostęp i sprawdzić czy te objawy ustapią
  • #3 3404592
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3404594
    lopezzo
    Poziom 11  
    Układ zasilania jest niestety zintegrowany z płytą główną ale sprawdzę kondensatory. A czy wizualnie można rozróżnić kondensatory dobre od złych. Jest jeszcze jedno, dzisiaj podłączyłem drugi wentylator z zewnącz i prawie udało mi się zainstalować cały system, może to przypadek?

Dodano po 1 [minuty]:

Otwory wentylacyjne i radiator są ok.
  • #5 3405600
    avelek
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam zobacz czy radiator jest bardzo gorący w momencie wyłączenia.
  • REKLAMA
  • #6 3405629
    jsv
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam,
    otwory wentylacyjne może są ok,ale te z zewnątrz.Wewnątrz może być zapchany kurzem wentylator i kanały wentylacyjne.Należałoby sprawdzić.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3406459
    Robson1979
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Apropos kondensatorów - jeśli będą napuchnięte naprzykład (wybrzuszone) to są do wymiany znaczy się :)
    Temperaturę zmierzysz programami typu np. AIDA32 (darmowy) , Everest itp..... Jeśli nie chce Ci się włazić do BIOSU naprzykład.
    Rozkręć lapa i przeczyść (udrożnij system chłodzenia procka.
    Jeśli temp jest OK i kondensatory ok to być może pada Ci płyta główna....

Sprawdz i daj info :)
  • #8 3406502
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3406589
    lopezzo
    Poziom 11  
    Wymontowałem radiator z wentylatorem przeczyściłem wszystkie kanały i dalej to samo. Programowo nie jestem w stanie sprawdzić temperatury ponieważ nie mam do końca zainstalowanego windowsa(jestem na etapie wpisywania seriala).Najdłużej komp chodził mi przez 20 min. A w biosie nie mogę znaleźć wskazania temperatury(chyba nie ma). Proszę o więcej podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Dell Inspirion 5100 wyłącza się po około 10-15 minutach pracy, zarówno na baterii, jak i zasilaczu. Możliwą przyczyną jest przegrzewanie procesora, jednak brak wskazań temperatury w BIOS-ie utrudnia diagnozę. Zalecane jest sprawdzenie i oczyszczenie układu chłodzenia, w tym radiatora i wentylatora, oraz drożności kanałów wentylacyjnych, gdyż kurz może blokować przepływ powietrza. Należy również zweryfikować kondensatory na płycie głównej – uszkodzone kondensatory mogą być napuchnięte lub wybrzuszone i powodować zwarcia. Wskazano, że układ zasilania jest zintegrowany z płytą główną, co utrudnia jego wymianę, ale warto go sprawdzić. Dodatkowo zasugerowano test pamięci RAM programem Memtest86. Pomiar temperatury można wykonać programami takimi jak AIDA32 lub Everest, jeśli system operacyjny zostanie poprawnie zainstalowany. W przypadku prawidłowej temperatury i kondensatorów problem może leżeć w uszkodzeniu płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA