logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6131 pokazuje ładowanie, ale bateria się nie ładuje - co robić?

gunial 14 Wrz 2007 12:42 1272 13
  • #1 4282280
    gunial
    Poziom 11  
    Witam mam taki problem z nową 6131 pokazuje że ładuje a nie ładuje soft nie pomugł i pukanie płyty proszę o pomoc:cry:
  • #2 4282441
    liteon666
    Poziom 16  
    Najpierw sprawdz pod zasilczem jaki prad bierze przy ladownaiu.
    Jeśl pokazuje ze laduje a prad jest w granicach kilku mA to masz RETU do wymiany.
    Pozdr.
  • #3 4282579
    gunial
    Poziom 11  
    hmm ja nie jestem taki zaawansowany znam się na sofcie można prosić jakiś schemacik z góry dzięki
  • Pomocny post
    #4 4282734
    liteon666
    Poziom 16  
    Jeśli nie wiesz o czym pisze zaden schemat nic ci nie da...
    Jeżeli nie masz pojecia jak sprawdzic pobor pradu to nawet sie nie zabieraj za rozkrecanie i lepiej idz gdzies, gdzie ludzie sie znaja na rzeczy.
  • #5 4283046
    gunial
    Poziom 11  
    no szkoda że nie możesz wytłumaczyć wszystkiego Chętnie bym się nauczył i wolałbym sam to zrobić
  • #6 4283463
    szpilers
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    jak masz nokie typu made in dubaj to lepiej zostaw to serwisowi( na wypadek gdyby ci sie mial w rece popsuc)

telefonow z klapka tak latwo sie nie otwiera a po co masz sobie np obudowe niszczyc,) -wymiana ukladu wymaga sprzetu za pare stowek

w sosnowcu jest kilka tanich i dobrych serwisow;)
  • #7 4283831
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    liteon666 napisał:
    Jeśl pokazuje ze laduje a prad jest w granicach kilku mA to masz RETU do wymiany.
    Pozdr.

Ja bym wmienił tahvo.
  • #8 4284583
    liteon666
    Poziom 16  
    QguAr napisał:
    liteon666 napisał:
    Pozdr.

Ja bym wmienił tahvo.

Wreszcie ktos kto chce podjac polemike:)
    A czemu Thavo jesli moge spytac?:)
  • #9 4285029
    QguAr
    Poziom 22  
    Cytat:
    A czemu Thavo jesli moge spytac?:)

Dlatego że jest to układ odpowiedzialny za kontrole ładowania, retu natomiast odpowiada za dźwięk i odczyt sim, poza tym juz kilkanaście noki z tej serii wyleczyłem z tej bolączki.

Pozdrawiam
  • #10 4285116
    liteon666
    Poziom 16  
    THAVO jest odpowiedzialne za stabilizacje napiecia ladowania...
    A RETU podlaczone do linii BSI porownuje napiecie z THAVO z zapisanymi w procu wartosciami...poza tym nokia wydala juz biuletyn mowiacy o tym ze za wszelkie bledy zwiazane z nierozpoznawaniem ladowarki/zbyt szybkim ladowaniem itp...nalezy wymieniac RETU.
  • #11 4285286
    gunial
    Poziom 11  
    HMM JA CHYBA ZNALAZŁEM USTERKE po lewej stronie płyty na środku po za ekranem jest układzik podobny do glasa i jest uszczerbiony dziwne bo to nowy telefon i coś mi się wydaje że to to będzie usterką
  • #12 4285364
    QguAr
    Poziom 22  
    liteon666 napisał:
    THAVO jest odpowiedzialne za stabilizacje napiecia ladowania...
    A RETU podlaczone do linii BSI porownuje napiecie z THAVO z zapisanymi w procu wartosciami...poza tym nokia wydala juz biuletyn mowiacy o tym ze za wszelkie bledy zwiazane z nierozpoznawaniem ladowarki/zbyt szybkim ladowaniem itp...nalezy wymieniac RETU.

Ok nie mówię że nie masz racji, ja tylko pisałem jakie są moje doświadczenia w tej kwestii, najpierw też kombinowałem z retu i nic nie pomagało dopiero po wymianie tahvo wszystko wracało do normy.
  • #13 4285665
    liteon666
    Poziom 16  
    gunial napisał:
    HMM JA CHYBA ZNALAZŁEM USTERKE po lewej stronie płyty na środku po za ekranem jest układzik podobny do glasa i jest uszczerbiony dziwne bo to nowy telefon i coś mi się wydaje że to to będzie usterką

To jest pewnie TVS ale jesli laduje to zostaw go w spokoju....

QguAr napisał:

Ok nie mówię że nie masz racji, ja tylko pisałem jakie są moje doświadczenia w tej kwestii, najpierw też kombinowałem z retu i nic nie pomagało dopiero po wymianie tahvo wszystko wracało do normy.

Dlatego warto sie dzielic doswiadczeniami :)
  • #14 4285718
    gunial
    Poziom 11  
    no właśnie ja lutować potrafie tylko jeszcze nie znam się tak co jest co i do czego i po to jest to forum a nie po to żeby zanosić do serwisu i płacić

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 6131, który wskazuje ładowanie, lecz bateria się nie ładuje. Przyczyną może być uszkodzony układ THAVO odpowiedzialny za kontrolę i stabilizację napięcia ładowania, lub układ RETU, który odpowiada za dźwięk i odczyt SIM, a także porównuje napięcie z THAVO z wartościami zapisanymi w procesorze. Wymiana RETU jest zalecana przez producenta w przypadku błędów związanych z rozpoznawaniem ładowarki i ładowaniem. Sprawdzenie poboru prądu podczas ładowania pozwala ocenić stan układów. Uszkodzenie elementu przypominającego układ dźwiękowy (prawdopodobnie TVS) na płycie może nie wpływać na ładowanie i nie wymaga ingerencji. Ze względu na skomplikowaną budowę telefonu i konieczność specjalistycznego sprzętu do wymiany układów, zaleca się skorzystanie z serwisu, zwłaszcza przy modelach produkowanych w Dubaju. Użytkownik deklaruje umiejętność lutowania, lecz brak wiedzy o funkcjach poszczególnych elementów, co utrudnia samodzielną naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA