logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kable PS/2: mysz do klawiatury, różne kolory?

Dawid.wielun 14 Wrz 2007 16:28 3298 6
REKLAMA
  • #1 4282954
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Mam problem z klawiatura a mianowicie z wtyczką. Z powodu iż w każdym dniu przkładam ją najpierw do serwera a potem do siebie coś się uszkodziło. Aby nie kupować klawiatury postanowiłem uciąć kabel od starej niepotrzebnej już mi myszki. I teraz pytanie jak podłączyć kable? Na szczęście w obu urządzeniach są 4 :D tylko jak kolorami? Tak samo?
    Mysz:
    Czarny, czerwony, biały, zielony
    Klawiatura:
    Żółty, czerwony, biały, zielony
    Czyli:
    żółty do czarnego, czerwony do czerwonego, biały do białego i zielony do zielonego?
  • REKLAMA
  • #2 4283604
    marcin1700
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Skad kolega ma pewnosc ze to wlasnie wtyczka jest uszkodzona?
    Jesli umie kolega poslugiwac sie miernikiem prosze sprawdzic ktory pin odpowiada zoltemu kablowi na wtyczce i to samo z czarnym w klawiaturze.
    Jesli jest to ten sam bolec, mozna smialo podlaczac.
  • REKLAMA
  • #3 4284212
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Stąd mam pewność że po prostu jak ruszam wtyczką to załapuje. I w tej chwili pisze z tej klawiatury ale żeby załapało to musiałem z pół godziny się męczyć^^
    No w sumie racja możnaby sprawdzić miernikiem...
    A skąd masz pewność że mam miernik? :D
    Dobra to ok temat rozwiązany, zrobie z tym miernikiem ;)
  • #4 4284359
    marcin1700
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Nie mialem pewnosci ze go masz, ale tak samo nie moglem myslec ze go nie posiadasz a ktoras z wersji musialem zalozyc :D

Zycze powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #5 4285694
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Jezeli w obu komputerach zdarzaja sie problemy to moze to byc klawiatura. Zawsze pozostaje mozliwosc ze to gniazdo na plycie "sie wyrobilo" - jezeli dzieje sie to na 1 komputerze tylko
  • REKLAMA
  • #6 4286590
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Nie... Jest to na pewno wtyczka jest to pewne na 100%. Wtyczke do gniazda w komputerze też nie podłączam tylko do kabla przedłużającego. Odciałem te kable posprawdzałem miernikiem co ciekawe żaden kolor nie pasuje do tego samego w drugim urządzeniu. Np. kabel czarny odpowiada zielonemu, czerwony białemu, zielony żółtemu oczywiście mowa o tych samych pinach i ostatni kabel popsuł plany. Pin gdzie jest kabel biały nie odpowiada temu samemu pinowi na drugiej wtycze... Jednym słowem mówiąc nie da się.
  • #7 4286679
    felix-lynx
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Jest to o tyle dziwne, że klawiatura i mysz PS2(domyślam się że o takie złącze chodzi) używają dokładnie tych samych pinów dla takich samych sygnałów (VCC,GND,DATA,CLK).
    http://www.hardwarebook.info/Keyboard_%286_PC%2C_PS/2%29
    http://www.hardwarebook.info/Mouse_%28PS/2%29
    Więc jeśli były to standardowe urządzenia i oba działały to kable powinny spokojnie dać się podmienić

Pozdrawiam.

PS. Piszę oczywiście o braku zgodności przewodów a nie kolorach bo tutaj niestety każdy stosuje swoją kolorystykę.

U mnie w domu prawie wszystkie klawiatury mają kable z myszki :P (nigdy nie chciało mi się kupować przejściówek z DIN na PS2, a jakiś kabel z myszki po domy zawsze się walał :P)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z uszkodzoną wtyczką klawiatury PS/2, którą użytkownik próbuje naprawić poprzez podłączenie kabla od starej myszy PS/2. Oba urządzenia mają po cztery przewody, jednak kolory kabli różnią się między myszą (czarny, czerwony, biały, zielony) a klawiaturą (żółty, czerwony, biały, zielony). Próba bezpośredniego łączenia kabli według kolorów nie powiodła się, ponieważ pomiary miernikiem wykazały, że kolory nie odpowiadają tym samym pinom i sygnałom. Wskazano, że standardowe złącza PS/2 dla myszy i klawiatury mają identyczne piny dla sygnałów VCC, GND, DATA i CLK, lecz producenci stosują różne oznaczenia kolorystyczne przewodów. Zalecane jest użycie miernika do identyfikacji właściwych połączeń pinów, a nie kierowanie się kolorami kabli. Możliwe jest, że uszkodzenie dotyczy samej wtyczki, a nie kabla lub urządzenia. Wskazano również, że problemy mogą wynikać z uszkodzenia gniazda na płycie głównej, jeśli problem występuje tylko na jednym komputerze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA