logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie połączyć kabelki klawiatury z wtykiem od myszki?

infor7 19 Kwi 2008 15:17 1587 7
REKLAMA
  • #1 5053785
    infor7
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam, uszkodził mi sie wtyk od klaw i musze go wymienic, szkoda mi wyrzucać dobrej klaw.

Mianowicie wziąłem od starej myszki wtyk i połączyłem z kabelkami z klawiatury ale widać źle, bo nie działa,

może ktoś mi poradzić jak te kable na foto niżej połączyć żeby działała? :)

Niewiem czy w dobrym dziale dałem temat.
    Załączniki:
    • Jak poprawnie połączyć kabelki klawiatury z wtykiem od myszki? DSC01124.JPG (199.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5053848
    grkz
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    rozbierz klawiature powinnieneś mieć na płytce podpisane jakie piny i do czego też kiedyś miałem problem i szczelałem i udało mi się ale nie polecam, o ile niechce spalić portu.
  • REKLAMA
  • #3 5053875
    infor7
    Poziom 14  
    na płytce w środku:

zielony- CLK
    biały- DAT
    żółty- GND
    czerwony- VCC

I jak je teraz podlutować do tej końcówki?
  • REKLAMA
  • #5 5053963
    grkz
    Poziom 15  
    Teraz kolego miernik wrączke i sprawdzaj na płycie. Można by coś znaleść na temat kolorów ale co producent to inny obyczaj najprostszym sposobem będzie sprawdzenie pinów miernikiem (lub kabli). a później to już sprawa prosta ;) masz wszystko jak na dłoni POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #6 5054077
    infor7
    Poziom 14  
    Nic z tego,. Sprawdziłem różne kable i każda klawiatura ma inaczej piny (nie jak na schematach) nie wiedzieć czemu.

[Poprawiłem. Regulamin, punkt 10.9. Mariusz Ch.]
  • #7 5054387
    grkz
    Poziom 15  
    Sprawdź tak jak mówiłem miernikiem. Patrz na opis kabli na płycie oraz na piny płyty głównej. Kolega lechoo wysłał opis to przecież została prosta sprawa. Możesz rozebrać wtyczkę PS2 i sprawdzić, który kabel idzie na jaki pin, a jak nie, to mierniczek i sobie poradzisz. Wystarczy, że się dowiesz, przez który idzie napięcie i już masz prostą sprawę.
  • #8 5054693
    infor7
    Poziom 14  
    ale tak jak pisze, sprawdzalem, i 1 kabel w kazdym jest inaczej na wyj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uszkodził wtyk klawiatury i próbuje go zastąpić wtykiem od starej myszki, jednak połączenie kabli nie działa. Na płytce klawiatury oznaczono przewody: zielony jako CLK, biały jako DAT, żółty jako GND oraz czerwony jako VCC. Zalecane jest rozebranie klawiatury i sprawdzenie oznaczeń pinów na płytce oraz wtyku PS/2 miernikiem, ponieważ różni producenci stosują różne kolory kabli i układy pinów. Pomocne może być także odniesienie do schematów dostępnych online, np. na hardwarebook.info. Pomimo prób, autor zauważa, że w każdej klawiaturze układ kabli jest inny, co utrudnia bezpośrednie podłączenie bez dokładnego pomiaru i identyfikacji sygnałów. Kluczowe jest zidentyfikowanie przewodu zasilania (VCC) i masy (GND) oraz sygnałów CLK i DAT, aby prawidłowo podłączyć wtyk PS/2 do kabli klawiatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA