logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens TP270 - brak komunikacji PG z panelem przez MPI/Profibus

Henry(k) 15 Wrz 2007 23:36 3415 10
  • #1 4287764
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Witam.

Mam problem. Laptop Siemens Simatic PG wraz z Step 7 v5.4.
    Panel TP270 połaczony przez Profibus z S7-315. Panel z wklepanym adresem MPI:5 i Profibus:1, CPU na adresie 2.
    Wyłaczam wtyczkę Profibus, podłączam PG'ta po MPI.
    Próbuję połaczyć się PG'tem z panelem i nic... Mam źródło programu, chcę przywrócić backup i Step/ProTool nie łączy się z panelem (wybieram przy starcie panela Transfer).
    Mogę zgrać backup/przywrócić z karty CF ale zero komunikacji z PG'tem.
    Co jest grane? Drugi działający panel też nie łączy się z PG'tem. PG wykrywa w sieci PLC na adresie 2, panel na adresie 5 ale nie mogę nic wgrać/zgrać. ProSave też nie chce zrobić backupu.

Nie wiem... po RS232 mam się połaczyć? z Simatica??
  • #2 4288095
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    Cytat:
    Panel z wklepanym adresem MPI:5 i Profibus:1

Jeżeli w rzeczywistości panel pracuje z CPU poprzez profibus to możesz
    połączyć się z panelem za pomocą 1F2 (RS232) i poprzez seryjny kabel przesłać nową wersję programu.(Nie zapomnij zmienić rodzaj transmisji w Protoolu lub w WinCC).
    Jest opcja "Remote Control" w TP załączona? W przeciwnym wypadku musisz ręcznie przełączyć panel na "transfer"
  • #3 4290325
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Tak, jest włączona opcja. Zresztą ręczne wymuszenie to nie problem.
    Jutro będę w robocie to sprawdzę przez RS232 (Null-modem jak się nie mylę).

Pozdrawiam.
  • #4 4290498
    ziemson

Poziom 16  
    Ocena: 4
    Jesli probujesz podlaczyc PG bezposrednio do panela i cos z tym zrobic, to musisz zaznaczyc opcje "only master on the bus" pod WinCC Flexible.
    Konto firmowe:
    PTControl Z.Smyk, R.Karczewski Sp.J.
    Montwiłła 55, Grodzisk Mazowiecki, 05-825
  • #5 4290529
    Henry(k)
    Poziom 30  
    W panelu jest ta opcja włączona.
    A łączę się Stepem 7/Protool
  • #7 4290553
    Henry(k)
    Poziom 30  
    MPI.
    Komunikację z CPU S7 -315 bez problemu nawiązuje, widzi w sieci panel ale nic nie wgrywa do niego.
    Bezpośrednie podłaczenie tym kablem do panela też nic nie daje. Zworki w panelu ustawione na MPI/Profibus.
  • #8 4290613
    ziemson

Poziom 16  
    Ocena: 4
    MPI to nie kabel tylko rodzaj sieci. A ja sie pytam jakim kablem sie laczysz. PC adapterem czy karta CP?
    Konto firmowe:
    PTControl Z.Smyk, R.Karczewski Sp.J.
    Montwiłła 55, Grodzisk Mazowiecki, 05-825
  • #9 4290735
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Siemens Simatic Field PG i dołączony kabelek (MPI Cable for Simatic S7)
    Nie wiem w tej chwili jak przedstawia się wbudowany w niego interfejs, ale jutro sprawdzę.
  • #10 4293030
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    TP 270, to rodzina na Windows Ce chyba, w control panel ikonka transfer odpalamy 2 kanal i ustawiamy Mpi ( odpowiednio je konfigurujemy ) i powinno biegac. Domyslam sie ze PG ustawione w trybie MPI/AUTO
  • #11 4293048
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Poszło.... po RS232. Inaczej nie gadało.
    Teraz wszystka gra i buczy.

Tak, jest to Windows CE. W ControlPanelu już różne cuda robiłem i nic.

Dzięki i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku komunikacji pomiędzy panelem Siemens TP270 a laptopem Siemens Simatic PG poprzez interfejs MPI/Profibus. Panel TP270 był podłączony do sterownika S7-315 przez Profibus, z ustawionymi adresami MPI:5 i Profibus:1, CPU na adresie 2. Próby połączenia PG z panelem przez MPI nie powiodły się, mimo wykrywania urządzeń w sieci i włączonej opcji "Remote Control" oraz ręcznego przełączania panelu w tryb transferu. Komunikacja z CPU działała poprawnie, jednak nie można było wgrać ani zgrać programu z panelu, a narzędzie ProSave nie wykonywało backupu. Rozwiązaniem okazało się połączenie przez interfejs RS232 (kabel Null-modem) i przesłanie programu za pomocą ProTool, po odpowiednim ustawieniu transmisji w panelu. Panel TP270 działa na systemie Windows CE, a w jego Control Panelu należy uruchomić ikonę transferu, ustawić kanał i konfigurację MPI. W przypadku bezpośredniego połączenia PG z panelem konieczne jest zaznaczenie opcji "only master on the bus" w WinCC Flexible. Używany kabel to dedykowany kabel MPI do Simatic S7, a PG to Siemens Simatic Field PG.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA