logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieudany transfer danych do panelu Siemens TP177A przez MPI - co robić?

gural81 28 Lut 2009 21:14 4160 20
  • #1 6218881
    gural81
    Poziom 10  
    Witam!. Mam problem z skomunikowanie się z panelem firmy siemens tp177A. Posiadam cpu 315 2 dp, do którego podłączyłem panel przez MPI. ustawiłem adres cpu jako 2 a panelu 3 ( w panelu ustwiłem 3 oraz w opcjach transferu wincc flexible). Z cpu łącze się za pomocą usb connectora przez DP. Transfer do panelu trwa w nieskończoność, przy czym nie pojawia się żaden błąd. (na początku myślałem że błąd tkwi w kablu, lecz połączyłem się bezpośrednio z panelem za pomocą tego samego kabla, którym łączę się z cpu i efekt ten sam). W czym może tkwić błąd pomysły już mi się wyczerpały. pozdrawiam
  • #2 6220021
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    1.dlaczego nie połączysz się poprzez złącze MPI z TP177.
    Skoro połączyłeś PLC z TP poprzez MPI (lewe gniazdo przy CPU 315 2 DP)
    to zastosuj wtyczkę z dodatkowym gniazdem - wtedy będziesz mógł się podpiąć PC dodatkowo pod MPI.
    2. jak ustawiłeś PG/PC ?
  • #3 6220179
    gural81
    Poziom 10  
    Pc z plc łączy się przez dp dlaczego nie przez MPI nie widze takiej konieczności po 2 nie mam wtyczki z podójnym gniazdem. 2 kwestia `przedstawia się tak:
    https://obrazki.elektroda.pl/58_1235894736.jpg

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

Udało mi się wgrać projekt do panelu za pomocą kabelka PPI na rs232 rozwiązało to problem transfer projektu do panelu, ale nie rozwiązało samej komunikacji CPU Panel :|
  • #4 6223236
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 11
    Witam,
    Być może nie uaktywniłeś kanału MPI/DP na panelu, samo ustawienie parametrów transmisji nie wystarcza.
    Sprawdź jeszcze ustawienia DIP switcha na tylnej ścianie, powinny być wszystkie do góry przełączone (na OFF).

Pozdrawiam
    Paweł
  • #5 6223983
    gural81
    Poziom 10  
    Dipy mam na off MPI jest uaktywniony (przestawiałem go na serial żeby przesłać projekt do panelu przez kabelek PPI, i wiem że jest dobrze ustawiony w tym momencie)
  • #6 6224614
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    jeszcze raz po kolei:
    1. podłączyłeś TP177 do CPU 315 2DP do lewego gniazda (MPI) czy prawego (DP)
    2. skonfigurowałeś w WinCC panel jako MPI czy DP ?
    3. skonfigurowałeś i przydzieliłeś w HWKonfig adres MPI czy DP ?
    4. nie wiem cza dobrze rozumiałem: chcesz połączyć PC z siecią MPI poprzez Profibus (prawe gniazdo przy 315-2DP) ?
    5. co z terminatorami we wtyczkach ?
  • #7 6228582
    gural81
    Poziom 10  
    Panel podłączyłem do MPI (lewe gniazdo)
    Pc podłączyłem do DP (prawe gniazdo)
    W WINCC flexible transfer z panelem ustawiony jest na MPI/DP (tylko taka opcja istnieje)
    PC jest skonfigurowany na PROFIBUS i działa bez zarzutu
    Jedyne co nie działa i chcę skonfigurować to komunikacja PANEL - CPU po MPI
    Terminatory (o ile dobrze kojarze są na ON (oba)
  • #8 6228793
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Witam,
    Przy takim połączeniu kabelkami nie uda się wgrać programu do panela, chyba, że routing by zadziałał?
    Skonfigurowałeś połączenie w projekcie?
    Pozdrawiam
    Paweł
  • #9 6229188
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    brakuje mi odpowiedzi na moje pytanie nr.3
    jaką masz wersję WinCC flex ?
  • #10 6231986
    gural81
    Poziom 10  
    Jak już pisałem kilka postów wyżej udało mi się przesłać projekt do panela poprzez kabelek PPI-rs232. Aktualizuje projekt bez problemu. Problem polega na tym: przypisuje jakiemuś przyciskowi jakąś tam funkcje ( pisze o przycisku w panelu ) i nie ma żadnej reakcji ze strony sterownika.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeżeli chodzi o pytanie nr. domyslam się, że chodzi Cię o niezgodność OS w Panelu i OS z Wincc Flexibla. Sprawdziłem to i są zgodne robiłem aktualizację
  • #11 6233597
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    nie, chodzi mi o Hardware Konfig w Step 7. Podejrzewam,że pomyliłeś
    profibus z MPI i dlatego komunikacja PLC TP177 nie działa.
  • #12 6233675
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Witam,
    Przyślij ten projekt, PLC i HMI i zobaczymy co jest nie tak.
    Pozdrowienia
    Paweł
  • #13 6233724
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    czy tak skonfigurowałeś panel w WinCC flex ?
    zwróć uwagę,że WinCC przydziela standardowo adres "1" dla panela.
    W HW Konfig w stepie sreen HW-Konfig.jpg
  • #15 6242648
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    wygląda dobrze.
    Przeglądam twoje posty i nie widzę żebyś wspomniał o konfiguracji MPI w TP177.
    Zaraz po włączeniu zasilania pojawia się na krótko opcja "Control Panel".
    naciśnij i ustaw (sprawdź) adres MPI. (nie wystarczy ustawienie Dipów z tyłu panela).
  • #16 6242784
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Witam
    Wyświetla się alarm braku komunikacji?
    Zdefiniowałeś zmienne, które używasz w przycisku?
    Co znaczy brak reakcji sterownika?

Pozdrawiam
    Paweł
  • #17 6250419
    adner
    Poziom 12  
    Jak na mój gust - masz źle skonfigurowane połączenie ze sterownikiem w samym panelu TP177A. Zobacz w konfiguracji.
  • #18 6250672
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    @ adner,
    czy tak nie napisałem w ostatnim moim poście ?
  • #19 6250977
    gural81
    Poziom 10  
    w panelu ma koncfiguracji mpi/dp (chyba tak sie pna nazywa) ustawiony jest kanał 3 i prędkość taka jak MPI w STEP-ie, może to wina kabl, jaki kabel musze użyć do połączenia CPU z panelem??
  • #20 6251468
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    oczywiście najlepiej oryginalny DP kabel ale przy MPI z tą prędkością wystarczy w zasadzie ekranowana para ale zależy to też od odległości PLC-TP.
    We wtyku podłącz do kontaktów wejściowych - oznaczonych strzałką(na obudowie), wskazującą kierunek - wtyk.Nie zamień tylko przewodów miejscami (A z B).
  • #21 6254836
    gural81
    Poziom 10  
    to potrzebuje 2 bus connectorow bo użyłem kabla, który wydawał mi się odpowiedni ale teraz tak mi sie nie wydaje jutro umieszcze zdjęcia tego kabla

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nieudanego transferu danych i braku komunikacji między panelem Siemens TP177A a sterownikiem CPU 315-2 DP poprzez interfejs MPI. Panel podłączono do lewego gniazda MPI sterownika, a PC do prawego gniazda DP, z konfiguracją adresów CPU=2 i panelu=3. Transfer projektu do panelu udało się wykonać za pomocą kabla PPI na RS232, jednak komunikacja CPU z panelem po MPI nie działa, mimo braku błędów i poprawnych ustawień DIP switchów (wszystkie na OFF) oraz aktywacji kanału MPI na panelu. Wskazano, że problem może wynikać z błędnej konfiguracji połączenia w Step7 Hardware Config, mylenia Profibus z MPI, nieprawidłowego przypisania adresów lub braku odpowiednich terminatorów. Zalecane jest sprawdzenie konfiguracji MPI w panelu (adres i kanał), poprawne ustawienie parametrów w WinCC Flexible (adres panelu, kanał MPI/DP), użycie odpowiedniego kabla MPI z dwoma bus connectorami oraz prawidłowe podłączenie przewodów zgodnie z kierunkiem sygnału. Wskazano, że do połączenia MPI wystarczy ekranowana para przewodów, ale oryginalny kabel DP jest zalecany. Konieczne jest także zweryfikowanie definicji zmiennych i funkcji przypisanych do przycisków w panelu, aby zapewnić reakcję sterownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA