logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić antenę z drutu do radia – jaki drut wybrać i jak poprawić odbiór?

daro_zory 16 Wrz 2007 19:41 4024 3
REKLAMA
  • #1 4290189
    daro_zory
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Witam! Mam w piwnicy radio, które ma złamaną antenę i nie ściąga mi teraz żadnych stacji. Słyszałem, że taką antenę można zastąpić jakimś drutem. Jaki to musi być drut i czy trzeba go do czegoś podłączyć (oprócz wyjścia anteny oczywiście) ??

I drugie pytanie: słyszałem, że jeżeli pod antenę podłączy się + 12V to jest lepszy odbiór. To prawda ?? I czy są jakieś inne sposoby na polepszenie odbioru ??
  • REKLAMA
  • #2 4290205
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Jeśli podłączysz drut pod pozostałość ze starej anteny to na pewno poprawi się odbiór. Nowa antena teleskopowa kosztuje ok. 5zł więc lepiej ją zakupić.

Cytat:
    I drugie pytanie: słyszałem, że jeżeli pod antenę podłączy się + 12V to jest lepszy odbiór. To prawda ??

Bzdura.
  • REKLAMA
  • #3 4290247
    daro_zory
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    A można taką antenę zrobić samemu ?? Z jakiego materiału ??

A co do kwestii "+12V" to ja kiedyś miałem wzmacniacz antenowy co prawda do anteny telewizora ale wydaje mi się, że nie ma to znaczenia. Był to zwykły zasilacz 12V i "przelotówka", której zadaniem było do jednej żyły doprowadzić -12V a do drugiej +12V. I sygnał się wtedy poprawiał. Jak to wytłumaczysz ??
  • Pomocny post
    #4 4290277
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Cytat:
    A można taką antenę zrobić samemu ?? Z jakiego materiału ??

Przy odrobinie chęci można. Materiał: metal

Cytat:
    A co do kwestii "+12V" to ja kiedyś miałem wzmacniacz antenowy co prawda do anteny telewizora ale wydaje mi się, że nie ma to znaczenia. Był to zwykły zasilacz 12V i "przelotówka", której zadaniem było do jednej żyły doprowadzić -12V a do drugiej +12V. I sygnał się wtedy poprawiał. Jak to wytłumaczysz ??

Ta "przelotówka" to tylko separator pozwalający zasilać wzmacniacz antenowy znajdujący się w samej antenie (taka prostokątna płaska płytka, do której przykręcasz kabel).
REKLAMA